21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΟι συμφωνίες TTIP - CETA - TISA και τι σημαίνουν για εμάς...

Οι συμφωνίες TTIP – CETA – TISA και τι σημαίνουν για εμάς και το περιβάλλον. Της Ειρήνης Καρέτα

Όσο η κυβέρνηση στροβιλίζεται σε συναντήσεις με Eurogroup και καγκελαρία, τα μεγάλα κεφάλια (που ξέρουν πώς να γεμίζουν τις τσέπες τους) προετοιμάζουν νέες προκλήσεις –κι αυτό αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη. Πώς είπατε; Ορίστε; Τι; Μην αναρωτιέστε, διαβάστε για την TTIP.

Οι συμφωνίες TTIP (TransatlanticTrade και InvestmentsPartnership) είναι υπό διαπραγμάτευση εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα στις Η.Π.Α και την Ευρώπη το περιεχόμενο των οποίων υποβιβάζει τα περιβαλλοντικά, καταναλωτικά και εργασιακά standards σε όλες τις χώρες της ηπείρου μας. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι, μαντέψτε, τα συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών, εκπρόσωποι των οποίων παρίστανται στις διαπραγματεύσεις όταν την ίδια στιγμή υπάρχει χαρακτηριστική μυστικότητα ως προς τις συζητήσεις και τα θέματα που διακυβεύονται.

Στόχος των συμφωνιών – οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια με απολύτως αδιαφανείς τρόπους – είναι να απελευθερώσουν το εμπόριο από δασμούς και τις οποιεσδήποτε συναλλαγές από περιοριστικά μέτρα. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι να τονωθεί το εμπόριο αλλά να καταργηθούν οι ρυθμιστικοί φραγμοί που εμποδίζουν τις πολυεθνικές εταιρείες να εισβάλλουν στις αγορές εκατέρωθεν. Αυτοί οι ρυθμιστικοί φραγμοί δεν είναι άλλοι από τα περιβαλλοντικά, καταναλωτικά και εργασιακά πρότυπα που ισχύουν στην Ευρώπη και που στην περίπτωση της TTIP θα πρέπει να εναρμονιστούν με τα πολύ χαμηλότερα αντίστοιχα πρότυπα των Η.Π.Α..

Οι συμφωνίες TTIP - CETA - TISA και τι σημαίνουν για εμάς και το περιβάλλον. Της Ειρήνης Καρέτα

Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας;

Αρχικά σημαίνει πως γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, προϊόντα με τοξικές ουσίες και χημικά φυτοφάρμακα θα μπορούν να εισάγονται και να κυκλοφορούν στις αγορές της Ευρώπης παρά τις – έως τώρα – σχετικές απαγορεύσεις. Το απορρυθμιστικό πρόγραμμα των συμφωνιών θέτει σε εξαιρετικό κίνδυνο την ασφάλεια τροφίμων και τη βιοποικιλότητα των σπόρων σε τοπικό επίπεδο και απειλεί μια σειρά από σημαντικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Στη συνέχεια, αν οι συμφωνίες κινηθούν στα πλαίσια των δημόσιων υπηρεσιών και κρατικών συμβάσεων – όπως συζητείται σχετικά – τότε θα πρόκειται για μια φοβερή επίθεση στο δημόσιο τομέα (πολυεθνικές εταιρίες vs τοπικών προμηθευτών).
Παράλληλα, αν το νέο αυτό άνοιγμα αγορών συμπεριλάβει τον δημόσιο τομέα δεν θα αργήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις σε ζωτικούς τομείς όπως η υγεία και η παιδεία – ακριβώς όπως συμβαίνει στις Η.Π.Α – με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες επιβίωσης για τα μεσαία και μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας. Επιπλέον, αναμένεται ότι θα προκύψει τεράστια απώλεια θέσεων εργασίας καθώς ο ανταγωνισμός θα είναι αθέμιτος εφόσον στις Η.Π.Α. τα εργασιακά πρότυπα είναι πολύ χαμηλότερα απ’ ότι στην Ευρώπη και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα μηδαμινά.

Αναμένεται τέλος ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο της TTIP σκοπεύει να αποδυναμώσει τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα καθιστώντας ευκολότερη την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε αυτά για εμπορική χρήση.

Η αποθέωση των συμφωνιών όμως βρίσκεται στο ότι προσδοκούν να εξισώσουν τη νομική υπόσταση των πολυεθνικών επιχειρήσεων με τα έθνη – κράτη δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε εταιρείες να καταθέτουν αγωγές αποζημιώσεων ενάντια σε κράτη εάν για παράδειγμα εξαιτίας κάποιου νόμου του κράτους η εταιρεία είχε απώλεια δυνητικών κερδών.

Στην ίδια λογική κινούνται και οι υπόλοιπες συνθήκες, CETA (Comprehensive Economic Trade Agreement) και TISA (Trade in Services Agreement).

Εκατομμύρια πολίτες ανά την Ευρώπη έχουν εναντιωθεί σε αυτές τις νέες συμφωνίες που στοχεύουν στο να ενδυναμώσουν τις πολυεθνικές εταιρείες εις βάρος των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών τους. Μια μεγάλη τέτοια κίνηση είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών stop TTIP-CETA που έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 1.500.000 υπογραφές στους λίγους μήνες μετά την έναρξη της.

Η συγκέντρωση επώνυμων υπογραφών θα συνεχιστεί για να δυναμώσει η φωνή του κινήματος ενάντια στις αντιδημοκρατικές συνθήκες που προωθούνται από τα ισχυρά συμφέροντα των πολυεθνικών.

Τέλος, η 18η Απριλίου ορίστηκε πρόσφατα ως παγκόσμια μέρα δράσης ενάντια στην TTIP και στην Αθήνα θα υπάρξει σχετική παρέμβαση στο Σύνταγμα από πολίτες κι εκπροσώπους διαφόρων φορέων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: John Hillary, TTIP agreements, October 2013, Pluto Press – Μετάφραση: Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, Βρυξέλλες και ψηφίστε ενάντια στις συμφωνίες εδώ: https://stop-ttip.org/

Δημοσιεύτηκε στο enfo.gr 31/03/2015
Οι συμφωνίες TTIP - CETA - TISA και τι σημαίνουν για εμάς και το περιβάλλον. Της Ειρήνης Καρέτα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;