Με την «Οικονομία του Ντόνατ», η Βρετανίδα οικονομολόγος Kate Raworth φέρνει έναν φρέσκο αέρα στις συζητήσεις για τη βιώσιμη οικονομία. Σχηματοποιώντας ένα γλυκό, λιπαρό ντόνατ το καθιστά σύμβολο μιας βιώσιμης οικονομίας. Σύμφωνα με την Raworth, το μοντέλο ντόνατ «δείχνει προς ένα μέλλον στο οποίο ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον έμβιο κόσμο από τον οποίο εξαρτόμαστε όλοι».
Ο εξωτερικός δακτύλιος του ντόνατ συμβολίζει το «οικολογικό ταβάνι», τα φυσικά όρια, τα οποία, όταν ξεπερνιούνται, καταστρέφουν τα φυσικά θεμέλια της ζωής. Ο εσωτερικός δακτύλιος αντιπροσωπεύει την «κοινωνική βάση» που περιλαμβάνει όλα τα ζωτικά στοιχεία, όσα δικαιούται κάθε άνθρωπος και τι επιδιώκει η παγκόσμια βιωσιμότητα. Αν υπάρχει έλλειψη εδώ, υπάρχει φτώχεια, ένδεια και δυστυχία.
Ένας «ασφαλής και δίκαιος χώρος για την ανθρωπότητα» υπάρχει μόνο στον ίδιο το ντόνατ, μεταξύ των οικολογικών ορίων και ελάχιστων κοινωνικών προτύπων. Σε αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο, η οικονομία δεν έχει από μόνη της νομιμότητα, αλλά προορίζεται να υπηρετεί τους πολίτες. Με αυτή τη θεμελιώδη αλλαγή οπτικής, η Kate Raworth μας προσκαλεί να «ξεκινήσουμε την συναρπαστική περιπέτεια της επανεξέτασης της οικονομίας».
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2020, η ιστοσελίδα του «Doughnuts Economics Action Lab» (DEAL) ανέβηκε στο διαδίκτυο, μια μέρα μετά, 30 άτομα συναντήθηκαν στο Βερολίνο για να μάθουν από τις εμπειρίες του «Συνασπισμού του Ντόνατ» από το Άμστερνταμ σε ένα εργαστήριο της Jennifer Johanna Drouin. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να καταστήσει το Βερολίνο βιώσιμο και να το μετατρέψει σε αναγεννητική πόλη μέχρι το 2030. Το δίκτυο DEAL έχει θέσει σαφείς κανόνες. Διαχωρίζεται από το greenwashing και απαγορεύει τη χρήση της οικονομίας του ντόνατ για την προώθηση «ενός νέου τύπου καπιταλισμού». Αγωνίζεται για μια καλή ζωή για όλους τους ανθρώπους στο Βερολίνο και σε όλο τον κόσμο.
Παγκόσμια πλατφόρμα δικτύωσης: doughnuteconomics.org
Οικονομία ντόνατ στο Άμστερνταμ: amsterdamdonutcoalitie.nl
Μετάφραση από τα γερμανικά: Pressenza Athens