17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓΕΩΡΓΙΑΌλυρα: Ο διατροφικός θησαυρός του αγριοσίταρου

Όλυρα: Ο διατροφικός θησαυρός του αγριοσίταρου

Η Όλυρα (ντίνκελ ή σπέλτα) είναι μία ποικιλία σίτου η οποία γίνεται όλο και πιο γνωστή στις μέρες μας, λόγω της μεγάλης διατροφικής της αξίας. Γνωστή και ως αγριοσίταρο η όλυρα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τροφές για τον άνθρωπο και την υγεία του.
 
 
της Αργυρώς Κασώτη
 
Η βιολογική καλλιέργεια κατέστησε την όλυρα ως μία πλούσια τροφή για τον άνθρωπο καθώς απαιτεί λιγότερα λιπάσματα και αποτελεί μία υγιεινή διατροφική επιλογή. Ακόμη λόγω της περιεκτικότητα της σε μαλακό σίτο είναι κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη.
 
Η ιστορία της όμως, ξεκινά από τα Χρόνια του Χαλκού και φτάνει μέχρι και τον Μεσαίωνα όπου το αγριοσίταρο αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα εμπορίου κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη.  Τον Μεσαίωνα η καλλιέργεια της κυριαρχούσε στην Ελβετία και στην Γερμανία. Ενώ στον 20ο αιώνα, αντικαταστάθηκε με την καλλιέργεια του κοινού σίτου για παρασκευή ψωμιού. Τα τελευταία χρόνια συναντάμε κυρίως καλλιέργειες όλυρας στην Κεντρική Ευρώπη αλλά και στην Μεσόγειο.
 
Πλέον όλο και περισσότερα προϊόντα από αγριοσίταρο (όλυρα) υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων υγιεινής διατροφής και βιολογικών ειδών.
 
 
Στα Open Days τις Fair Trade Hellas (Fair Trade Hellas: Προϊόντα ηθικού εμπορίου με εκπτώσεις 20% στις e-shop open days) θα μάθετε περισσότερα!
 
 
Το ξέρατε ότι στην Ολλανδία αποστάζουν όλυρα για να φτιάξουν ποικιλία τζιν, ενώ στην Γερμανία και στην Πολωνία έχουν παρασκευάσει ποικιλία μπύρας και βότκας αντίστοιχα; 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;