20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΌποιος θέλει να γίνει δισεκατομμυριούχος, ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει...

Όποιος θέλει να γίνει δισεκατομμυριούχος, ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει είναι να βοηθήσει 1 δισ. ανθρώπους

“Τρία, δύο, ένα, release, release, release…” Και έφυγε. Με αυτήν την επικοινωνία, ένα περίεργο διαστημοπλάνο με μικρές πτέρυγες, το “Unity”, χάθηκε από τα μάτια των θεατών κάπου στις ΗΠΑ στις 26 Ιουλίου του 2018. Η μητρική εταιρία Virgin Galactic έχει ήδη πάνω από 700 πελάτες μέχρι σήμερα για μια πτήση στο διάστημα, πέρα από την επονομαζόμενη Γραμμή Karman, 170.800 πόδια πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Η εταιρία έχει, μάλιστα, σταματήσει για την ώρα να δέχεται άλλους, που θα θέλουν να “κόψουν εισιτήριο”, με κόστος μέχρι τώρα τα 250.000 δολάρια ανά θέση στο διαστημοπλάνο της. Αν και ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια δοκιμών το 2014 καθυστέρησε το όλο πρόγραμμα, οι πρώτες πτήσεις με ιδιώτες τώρα αναμένεται να έρθουν σύντομα. Ας πάμε όμως πιο πίσω…

Ο Δρ Πίτερ Διαμαντής έγινε παγκοσμίως γνωστός ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού XPRIZE, που σχεδιάζει και υλοποιεί διαγωνισμούς “διαφορετικούς”. Διαγωνισμούς με βραβεία που λειτουργούν ως κίνητρο για ριζοσπαστικές ανακαλύψεις προς όφελος της ανθρωπότητας σε μια προσπάθεια να αλλάξει η ζωή όλων μας.

Μια πρώτη γνωριμία με τον ελληνικής καταγωγής, οραματιστή επιχειρηματία είχε γίνει στο μακρινό 2008 μετά από μια, σύντομη πάλι, παρουσία του στην Ελλάδα. Χαμογελαστός, όπως ακριβώς φαίνεται στις φωτογραφίες στην προσωπική του σελίδα ή στο καταπληκτικό ντοκιμαντέρ “Visioneer: The Peter Diamandis Story” του 2015, δέχτηκε τότε αγόγγυστα τις μυριάδες ερωτήσεις και ιδέες ενός δημοσιογράφου για να προσθέσει, “αυτή είναι η κάρτα μου, τηλεφώνησε όταν βρεθείς στις ΗΠΑ…” στον υπογράφοντα.

Με τα στοιχεία επικοινωνίας και μόνο στο χέρι, δεν ήταν εύκολο να καταλάβει κάποιος το 2008 πόσο σημαντικό ήταν το να περάσει κανείς μιάμιση ώρα συζητώντας με έναν τόσο ενδιαφέροντα άνθρωπο, με έναν οραματιστή ελληνικής καταγωγής όπως ο Δρ Διαμαντής, που μάλιστα δέκα χρόνια μετά δεν περιορίστηκε στο πιο διάσημο αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, αυτό του βραβείου “Ansari XPRIZE”. Σήμερα, και μετά από τις επιτυχημένες δοκιμές συστημάτων το 2017 και το 2018, πρέπει να σκεφτούμε το σημαντικό δεδομένο: χάρη στο Ansari XPRIZE και χάρη στον Έλληνα Δρ Διαμαντή θα έχουμε σύντομα πλέον τον διαστημικό τουρισμό, τις μη-κρατικές διαστημικές πτήσεις με επιβάτες ιδιώτες.

Το βραβείο αυτό δόθηκε τότε, το 2004, στην εταιρία Scaled Composites για την επιτυχή αποστολή του σκάφους SpaceShipOne και μετέφερε τρία άτομα σε ύψος 100 χιλιομέτρων, δύο φορές μέσα σε δύο εβδομάδες. Χάρη στο SpaceShipOne σήμερα ετοιμάζεται η…. διαστημική εταιρία αερομεταφορών Virgin Galactic να δώσει σε όλους μας τη δυνατότητα να βρεθούμε στο διάστημα. “Αν και ήμουν πιλότος αεροσκάφους U-2 και είχα εργαστεί πολύ σε μεγάλα υψόμετρα ή τουλάχιστον αυτό που νόμιζα πως είναι ‘δουλειά σε μεγάλα υψόμετρα’, η θέα από τα 170.000 πόδια ήταν απολύτως απίστευτη …”, είπε μετά την πτήση του Ιουλίου στη δημόσια δήλωσή του στα ΜΜΕ ο πιλότος Mike Masucci. Και αυτό θα μπορούμε να το δούμε όλοι.

Ο Δρ Διαμαντής, όμως, δεν σταμάτησε στο XPRIZE. Είναι συνιδρυτής/πρόεδρος από κοινού της Planetary Resources, μιας εταιρείας που σχεδιάζει διαστημόπλοια που θα μπορούν να ανιχνεύσουν και να ερευνήσουν αστεροειδείς για πολύτιμα υλικά, συνιδρυτής της Zero-Gravity Corporation, των εταιρειών Space Adventures και Zero-Gravity Corporation όπως και της Human Longevity Inc. (HLI), μιας εταιρείας που ασχολείται με τη γονιδιωματική και τη διάγνωση και θεραπεία κυττάρων, με σκοπό την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Ως επιχειρηματίας έχει ξεκινήσει πάνω από 20 εταιρίες που ασχολούνται με την μακροζωία, το Διάστημα και την εκπαίδευση, ενώ είναι συνιδρυτής και της BOLD Capital Partners, ενός κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών ύψους 250 εκατ. δολαρίων για τέτοιες τεχνολογίες. Έχει, επίσης, γράψει δύο Best seller στη λίστα των “New York Times”: «Αφθονία – Το μέλλον είναι καλύτερο από όσο νομίζεις» ( “Abundance – The Future Is Better Than You Think”) και «Πώς να γίνεις μεγάλος, να δημιουργήσεις πλούτο και να αποκτήσεις επιρροή στον κόσμο» (“BOLD – How to go Big, Create Wealth & Impact the World”).

Τώρα όμως ο Δρ Διαμαντής έχει πλέον αποφασίσει πως θα δοκιμάσει κάτι διαφορετικό και για αυτό το διαφορετικό βρέθηκε για λίγο στην Ελλάδα με άλλη ιδιότητα: αυτή του συνιδρυτή και εκτελεστικού διευθυντή του Πανεπιστημίου Singularity, με την ευκαιρία της συνόδου του ιδρύματος στην Αθήνα (Singularity University Summit). Τι είναι αυτό; Είναι ένας οργανισμός στη Σίλικον Βάλεϊ, που μελετά τη ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών και συμβουλεύει τους ηγέτες του κόσμου για τις τεχνολογίες που εξελίσσονται ταχύτερα από οποιεσδήποτε άλλες.

Γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, στις 20 Μαΐου 1961, τον κέρδισε η εξερεύνηση του Διαστήματος από τα οκτώ του… όταν ‘δίδασκε’ το Διάστημα στην οικογένειά του και τους φίλους του. Σε ηλικία 12 ετών, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό για κατασκευή πυραύλων σε μικρή κλίμακα “Estes Rocket Design Competition”, επειδή είχε κατασκευάσει ένα σύστημα εκτόξευσης τριών ταυτοχρόνως πυραύλων. Από το ΜΙΤ έκανε προπτυχιακές σπουδές στη Μοριακή Γενετική και πήρε πτυχίο στην Αεροδιαστημική, και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. θα μπορούσε να είναι γιατρός αλλά δεν ακολούθησε τελικά το επάγγελμα που περίμενε να ακολουθήσει ο γιατρός πατέρας του…

Όποιος θέλει να γίνει δισεκατομμυριούχος, ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει είναι να βοηθήσει 1 δισ. ανθρώπους

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;