20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΟρνιθοτουρισμός και εναλλακτικός τουρισμός μπορούν να αποφέρουν εκατομμύρια

Ορνιθοτουρισμός και εναλλακτικός τουρισμός μπορούν να αποφέρουν εκατομμύρια

Σύμφωνα με δηλώσεις του  Κώστα Παπακωνσταντίνου, τ. προέδρου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, «η Λέσβος αποτελεί παγκοσμίως τον κορυφαίο οικοτουριστικό προορισμό χάρη στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στη διεθνούς σημασίας ορνιθοπανίδα της. Τα έσοδα για την τοπική οικονομία (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κ.λπ.) υπερβαίνουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως». Σύμφωνα με μια ανάλυση, 3.000 ορνιθοπαρατηρητές επισκέπτονται ετησίως το νησί, διαμένουν 5-14 ημέρες και δαπανούν 1.000 ευρώ ο καθένας.

Ορνιθοτουρισμός και εναλλακτικός τουρισμός μπορούν να αποφέρουν εκατομμύρια

  
Όταν μόνο σε ένα νησί την Λέσβο και μόνο ο Ορνιθοτουρισμός μπορεί να αποφέρει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σκεφτείτε τι θα μπορούσε να αποφέρει σε όλη την Ελλάδα. Κρήτη, λίμνη Βιστονίδας, Ζάκυνθος, Όλυμπος, Αλιάκμονας, Δέλτα Έβρου, και πάει λέγοντας.

Και ας μην κολλάμε μόνο στον ορνιθοτουρισμό αλλά ας πάμε και στον εναλλακτικό τουρισμό. Όλα τα παρακάτω που περιγράφονται θα μπορούσαν άνετα να επιφέρουν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως με την συνεχόμενη προώθηση τους. Αλλά θα πρέπει να υπάρξουν και αλλαγές.

Όπως π.χ. πλήρη απελευθέρωση του ελεύθερου κάμπινγκ. Μπορεί να χάνει μια περιοχή έσοδα από τα ξενοδοχεία, αλλά κερδίζουν όλες οι άλλες επιχειρήσεις όπως μίνι-μάρκετ, εστιατόρια, μαγαζιά με είδη κάμπινγκ, αναψυκτήρια, και διάφορα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα.

Όπως και επίσης την κατάργηση του κυνηγιού. Η κατάργηση του κυνηγιού θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πλήγμα ως προς τα μαγαζιά με κυνηγετικά είδη αλλά θα μπορούσε να κερδίσει η Ελλάδα ίσως και εκατομμύρια τουρίστες (το οποίο υπολογίζεται ως και δισεκατομμύρια ευρώ) ως προς τον δασικό τουρισμό και την ορνιθοπαρατήρηση ή/και την καταγραφή της βιοποικιλότητας της Ελλάδας. Όπως και αύξηση άλλα και άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, όπως περιπατητικούς συλλόγους, μαγαζιά με είδη και εξοπλισμό φωτογράφισης αλλά και ορνιθοπαρατήρησης, μαγαζιά με είδη κάμπινγκ, μαγαζιά με είδη κατάλληλων ρούχων και υποδημάτων για τις δραστηριότητες αυτές.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα θα μπορεί να έχει συνεχόμενο τουρισμό ακόμα και τον χειμώνα και όχι μόνο για τις πίστες σκι αλλά και για περιπάτους στα δάση μας, αλλά θα μπορέσει να αποφέρει εκατομμύρια (ίσως και δισεκατομμύρια) σε τοπικές κοινωνίες αλλά θα αυξήσει και την επιχειρηματικότητα και θα μειώσει την ανεργία.

Τι είναι ο εναλλακτικός τουρισμός και από τι αποτελείται;

Εναλλακτικός τουρισμός – είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει όλες τις μορφές τουρισμού, οι οποίες προσελκύουν τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα.

    Ιαματικός τουρισμός (SPA) – συνδέεται με επισκέψεις σε τουριστικούς χώρους για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών (π.χ. τη θεραπεία άγχους,τη ψυχοθεραπεία,τη φυσιοθεραπεία, τη χαλάρωση, τη διατροφή, την ομορφιά, κλπ.), καθώς και για ξεκούραση και αναζωογόνηση του σώματος και της ψυχής.

    Αθλητικός τουρισμός αναψυχής – συνδέεται με όλες τις μορφές ενεργητικής και παθητικής συμμετοχής σε αθλητικές εκδηλώσεις. Η συμμετοχή μπορεί να είναι τυχαία ή και οργανωμένη, μπορεί να πραγματοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς ή και για άλλους λόγους.

    Αγροτουρισμός – αναπτύσσεται, όπως υποδηλώνει το όνομα του κυρίως σε αγροτικές περιοχές της χώρας και σχετίζεται με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές αξίες της περιοχής.

    Θρησκευτικός τουρισμός – συνδέεται με την επίσκεψη στα βυζαντινά μνημεία, μνημεία εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, εκκλησίες και μοναστήρια.
    Θαλάσσιος τουρισμός – περιλαμβάνει ένα εύρος δραστηριοτήτων με επίκεντρο τη θάλασσα (ναύλωση σκαφών, δημοφιλή ταξίδια με κρουαζιέρες κ.τ.λ ).

    Πολιτιστικός τουρισμός – ιδανική μορφή τουρισμού για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν και να μάθουν για την κουλτούρα και τον πολιτισμό διαφόρων περιοχών, να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε σεμινάρια και εργαστήρια, καθώς και γνώση της παραδοσιακής τέχνης – βυζαντινή ζωγραφική, φωτογραφία, κεραμική, γλυπτά, τοιχογραφίες, μουσικά όργανα, κλπ.

    Εκπαιδευτικός τουρισμός – απευθύνεται κυρίως στους νέους. Βασικός σκοπός είναι εκμάθηση (επαγγελματική κατάρτιση του ταξιδιώτη , απόκτηση ειδικών γνώσεων, απόκτηση νέων εμπειριών).

    Συνεδριακός τουρισμός – τουριστικός προορισμός, άμεσα συνδεδεμένος με την οργάνωση και συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια και εκθέσεις. Τα τελευταία χρόνια, ο συνεδριακός τουρισμός αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της τουριστικής αγοράς σε διεθνές επίπεδο.

    Οικοτουρισμός – μια μορφή τουρισμού που έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας τους πόρους του περιβάλλοντος: βουνά, λίμνες, λιμνοθάλασσες, κοιλάδες, σπηλιές, πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Συνοπτικά είναι περιοχές που προκαλούν υψηλό γεωλογικό ενδιαφέρον.

    Ιατρικός τουρισμός – μια κατεύθυνση του τουρισμού, στόχος της οποίας είναι η οργάνωση μίας οικονομικά ανταγωνιστικής ιατρικής φροντίδας του ασθενούς στο εξωτερικό.

Πηγή: https://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23385&subid=2&pubid=64018436

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;