21.2 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΌταν οι εκκλησίες γίνονται... κλαμπ

Όταν οι εκκλησίες γίνονται… κλαμπ

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των χριστιανών μειώνεται και πολλές εκκλησίες μένουν άδειες. Το Βατικανό καλείται να απαντήσει στο δύσκολο ερώτημα: Τι γίνεται με μια εκκλησία χωρίς ενορία και πιστούς; Αυτές τις μέρες οργανώθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού του Βατικανού διήμερο συνέδριο στο οποίο αναζητήθηκε απάντηση στο ερώτημα «Δεν μένει πια εδώ ο Θεός;». Οι συμμετέχοντες ειδικοί διατύπωσαν θέσεις και απόψεις, έτσι ώστε το Βατικανό να λάβει στη συνέχεια αποφάσεις.
Στο Μιλάνο υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το τι μπορεί να γίνει με μια εκκλησία που παύει να είναι λατρευτικός χώρος. Δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία ότι στον Πάπα Φραγκίσκο δεν θα αρέσουν όλες οι σημερινές χρήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, εκεί όπου παλιά οι πιστοί άναβαν ένα κερί σήμερα κρέμονται στους τοίχους πίνακες ζωγραφικής. Κάποιοι ναοί έχουν μετατραπεί ακόμα και σε μπαρ.
Ποτά όπως «Προσκυνητής», «Καρδινάλιος» ή ακόμα και «Αγιασμός»
Ο Κάρλο Καπόνι από το τμήμα πολιτιστικής κληρονομίας της διακονίας Μιλάνου δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «είναι δυσάρεστο να βλέπεις ποτά εκεί όπου παλιότερα ήταν η Αγία Τράπεζα». Και εννοεί το κλαμπ “Gattopardo” μέσα σε μια εκκλησία που έπαψε ήδη στη δεκαετία του ΄70 να είναι τόπος λατρείας. Ένα άλλο παράδειγμα στην ιταλική μεγαλούπολη είναι η παμπ “La Chiesetta” («Το εκκλησάκι») που στεγάζεται σε εκκλησάκι του 18ου αιώνα. Ο μπάρμαν Νταβίντ λέει: «Υπάρχουν κάποιοι που μας κατηγορούν για βλασφημία, αλλά στο TripAdvisor το μπαρ είναι πολύ δημοφιλές». Κάτω από τις νωπογραφίες οι πελάτες πίνουν κοκτέιλ με ονόματα όπως «Προσκυνητής», «Καρδινάλιος» ή ακόμα και «Αγιασμός». Σερβίρονται βέβαια και ποτά με κοινότυπα ονόματα όπως Turbodiesel.
Πολλές καθολικές εκκλησίες στην Ιταλία περνούν συχνά στα χέρια άλλων χριστιανικών δογμάτων. Τόσο στη Ρώμη όσο και στο Μιλάνο αρκετοί καθολικοί ναοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως τόποι λατρείας από ορθοδόξους ή κόπτες. Σύμφωνα με στοιχεία του Βατικανού στη Γερμανία έκλεισαν περίπου 500 εκκλησίες μέσα στην τελευταία 20ετία. Ένα τρίτο των κτηρίων πωλήθηκαν και οι υπόλοιπες κατεδαφίστηκαν.
Ο Τζιανφράνκο Ραβάσι, κατά κάποιο τρόπο υπουργός Πολιτισμού του Βατικανού, δηλώνει πως «όταν ο αριθμός των εκκλησιών ξεπερνά κατά πολύ τις σημερινές ανάγκες των πιστών, τότε η καθολική εκκλησία οφείλει να επανεξετάσει τη θέση της στις δυτικές κοινωνίες».

Κατά την εκτίμησή του η εκκλησία θα πρέπει να επιστρέψει στην αρχική της δομή και να ξαναγίνει «λιγότερο ιεραρχική και περισσότερο δημοκρατική». Πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι είμαστε πλέον μειονότητα, αν σκεφτούμε για παράδειγμα ότι στο Μπιλμπάο της καθολικής Ισπανίας βαφτίζεται μόλις το 34% των παιδιών», καταλήγει ο Τζιανφράνκο Ραβάσι.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Όταν οι εκκλησίες γίνονται... κλαμπ

Πηγή:dw

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;