19.3 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠαγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Ελληνικο Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας    

   

Εάν και δεν συνηθίζουμε να βγάζουμε ανακοινώσεις για τις παγκόσμιες ημέρες περιβάλλοντος όπως είναι η σημερινή, η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, αλλά σήμερα θα το κάνουμε διότι είναι μια σημαντική ημέρα οπού οι υγρότοποι συνεχώς υποβαθμίζονται από την ρύπανση αλλά και από την λαθροθηρία και μας πιάνει ο πόνος για το περιβάλλον όταν οι κυνηγοί το εκμεταλλεύονται με τα συνεχόμενα ψέματα τους!

Ταυτόχρονα αποτελούν ντροπή για το περιβάλλον οι σημερινές ανακοινώσεις από τα κυνηγετικά μέσα όπως του ihunt. Έχουν γίνει τόσες προσπάθειες μέχρι σήμερα για να προστατευτούν οι υγρότοποι της Ελλάδας. Τα κυνηγετικά μέσα χτύπησαν, δείχνοντας  σαν παράδειγμα το κόλπο του Αμβρακικού, χωρίς να λένε φυσικά ότι οι λαθροθήρες είναι κυνηγοί που κατάφεραν και έβγαλαν άδεια τώρα που επιτρέπεται το κυνήγι, αλλά ούτε και σαφώς δείχνουν την ανεπάρκεια της θηροφυλακής – που είναι το καμάρι τους – που δεν επιτηρούν όλους τους υγρότοπους αλλά εστιάζουν την προσοχή τους μόνο εκεί που επιτρέπεται το κυνήγι!

Η έλλειψη της κρατικής και δασικής θηροφυλακής και η ανεπάρκεια των δασαρχείων είναι πολύ γνωστό σε όλους μας αλλά δυστυχώς με την κρίση δεν έχει υποβαθμιστεί μόνο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ζωή αλλά και το περιβάλλον, αναγκάζοντας τους επιτήδειους (σ.σ. κυνηγούς) να καταστρέφουν τους υγρότοπους και να σκοτώνουν την άγρια ζωή του τόπου μας.

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.


Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.

Στη χώρα μας, βάσει της συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστωνίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.

Όπως τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Πηγή: sansimera.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;