18.1 C
Athens
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠαραιτείται η Ελεάννα Ιωαννίδου

Παραιτείται η Ελεάννα Ιωαννίδου

Το κείμενο παραίτησης της Ελεάννας Ιωαννίδου μετά από 21 μήνες θητείας, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης με τις Γειτονιές σε Δράση – Οικολογία Αλληλεγγύη Πολιτισμός.

Η προσφυγική κρίση που κορυφώνεται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας έχει απορροφήσει τον κύριο όγκο των δράσεων της κοινωνίας των πολιτών και των αλληλέγγυων συλλογικοτήτων. 

Η κρίση αυτή με βρήκε στη θέση της δημοτικής συμβούλου και προέδρου του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών μιας πόλης, της οποίας τόσο οι πολίτες, όσο και οι δημοτικές αρχές, αποδεικνύουν καθημερινά στην πράξη πως είναι φιλόξενη, αλληλέγγυα και ανοιχτή στο διαφορετικό. 

Η ενασχόλησή μου υπερέβη τις τυπικές αρμοδιότητές μου. Περισσότερο ίσως έδρασα ως αλληλέγγυα και εθελόντρια, καθώς όλο αυτό το διάστημα βρέθηκα στο πεδίο προσφέροντας το υστέρημα από το χρόνο και τις δυνάμεις μου. Γιατί μπροστά στο βλέμμα ενός παιδιού που έχει ανάγκη την αλληλεγγύη σου, δεν περιορίζεσαι ούτε από τη γραφειοκρατία, ούτε από θεσμικές συμβάσεις. 

Παράλληλα, σ όλο αυτό το διάστημα, προσπάθησα να λειτουργήσω σαν ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ του κινήματος αλληλεγγύης και των θεσμικών φορέων, όπως είναι ο δήμος μας. Πιστεύω πως συνέβαλα σ΄αυτό το κάτι παραπάνω που έχουμε να επιδείξουμε σε σχέση με άλλους δήμους της χώρας μας. 

Όμως, η αντιμετώπιση του προσφυγικού απαιτεί πολλά περισσότερα από τον εθελοντισμό και την έμπρακτη αλληλεγγύη μας. Οι εθελοντές δεν θα μπορέσουν για πολύ ακόμα να σηκώσουν το βάρος της προσπάθειας για ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες, ενώ η κοινωνία μας είναι ήδη εξαντλημένη από τη βαθιά και πολύπλευρη κρίση. Με την κυβέρνηση ενώπιον μιας κατάστασης, για την οποία ήταν απροετοίμαστη, είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη για την οργάνωση της Διεθνούς παρουσίας για την προστασία των προσφύγων στη χώρα μας, ιδίως μετά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. 

Με αυτές τις σκέψεις στο νου, έλαβα μέρος στο ανοιχτό κάλεσμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και επιλέχθηκα να συνδράμω στο συντονισμό των δράσεών της για την προστασία των προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι νέες αρμοδιότητές μου στο διεθνή αυτό οργανισμό, ο οποίος οφείλει να παραμένει προσηλωμένος στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, άρα πολιτικά ουδέτερος, είναι ασύμβατες με το ρόλο και τις αρμοδιότητες της δημοτικής συμβούλου. 

Το σημερινό, λοιπόν, ήταν το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχα. Αύριο, θα υποβάλω και εγγράφως την παραίτησή μου στον πρόεδρο.

Σε αυτούς τους 21 μήνες της θητείας μου, όπου εκπροσώπησα τις Γειτονιές σε Δράση – Οικολογία Αλληλεγγύη Πολιτισμός στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, δώσαμε μικρές και μεγαλύτερες μάχες. Διεκδικήσαμε καλύτερα σχολεία, περισσότερο πράσινο κι ελεύθερους χώρους, αληθινή ανακύκλωση, εξοικονόμηση ενέργειας, λιγότερα αυτοκίνητα και περισσότερα ποδήλατα και ΜΜΜ.

Διεκδικήσαμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια Θεσσαλονίκη του πολιτισμού και της αλληλεγγύης. Ως παράταξη, επιμείναμε και θα επιμείνουμε σε αρχές όπως της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της αποκέντρωσης εξουσιών. Υπήρξαν στιγμές που συγκρουστήκαμε με όλους, αλλά και στιγμές που ενώσαμε και ενωθήκαμε με ΣΧΕΔΟΝ όλους. Κρίναμε, πολλές φορές αυστηρά την Δημοτική Αρχή, αλλά και την στηρίξαμε χωρίς φόβο όταν θεωρούσαμε ότι κινείται σωστά. 

Μέσα από την θέση που μου ανατέθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, συνεργαστήκαμε με την παράταξη της πλειοψηφίας, όχι πάντα χωρίς εμπόδια, αλλά με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και για αυτό θέλω ξεχωριστά να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον Πρόεδρο του ΔΣ Παναγιώτη Αβραμόπουλο για την εμπιστοσύνη, με την οποία με περιέβαλλαν. Για μένα παραμένουν ακόμα, πάνω από όλα, φίλοι από τους κοινούς μας αγώνες. 

Ξεχωριστή θέση κατέχουν για μένα, σ’ αυτούς τους 21 μήνες, οι αποφάσεις που πήραμε για την ένταξη της Θεσσαλονίκης σε δύο σημαντικές ευρωπαϊκές συμμαχίες: στο δίκτυο των πόλεων ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις και στην υιοθέτηση της Διακήρυξης της Βαρκελώνης ενάντια στην TTIP. Αλλά και η ημέρα της ορκωμοσίας μας, όταν ο Δήμαρχος δέχθηκε να φορέσει μαζί μου το άστρο του Ολοκαυτώματος, ως αντίδραση στην εκλογή νεοναζί ανάμεσά μας. 

Παραμένω μέλος των γειτονιών σε δράση και ενεργή στην πολιτική της καθημερινότητας. Είναι πολλοί οι μικροί και μεγάλοι αγώνες που έχουμε μπροστά μας: για το νερό της πόλης μας. Για τους Αλευρόμυλους Αλλατίνι και το πρώην ορφανοτροφείο “Μέγας Αλέξανδρος”. Για το λιμάνι και ενάντια στην πώληση των μετοχών του. Για το συμβούλιο διατροφικής πολιτικής και την κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία. Για ένα δήμο σύμμαχο στην ζωή και επενδυτή στον πολιτισμό μας. Εκπρόσωπος των γειτονιών σε δράση από την επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα είναι η Μόνικα Αϊβάζογλου, ηθοποιός, σκηνοθέτρια, δασκάλα και ακτιβίστρια του πολιτισμού. 

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και το σεβασμό, με τον οποίο περιβλήθηκα.

Παραιτείται η Ελεάννα Ιωαννίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;