22.7 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠαράταση του lockdown μέχρι τις γιορτές; Εξετάζεται κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και...

Παράταση του lockdown μέχρι τις γιορτές; Εξετάζεται κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας. Η Αξιολόγηση των επιδημιολόγων

 

Εξετάζεται κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές

 

Την πιο δύσκολη στιγμή της μάχης με τον κορωνοϊό βιώνει η χώρα μας, καθώς παρά την εφαρμογή του γενικού απαγορευτικού, η επιδημία σε πολλές περιοχές συνεχίζει να εμφανίζει εκθετικούς ρυθμούς αύξησης.

Η μεγάλη δυναμική που είχε αποκτήσει τις προηγούμενες εβδομάδες η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν έχει ανακοπεί και ο στόχος του ελέγχου της επιδημίας δείχνει ακόμα μακρινός.

Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ειδικοί, το ερώτημα δεν είναι αν τα Χριστούγεννα θα κάνουμε ρεβεγιόν, αλλά εάν θα έχουμε κενές κλίνες εντατικής για τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Με αυτά τα δεδομένα, και εφόσον δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθούν παράταση του lockdown και για μετά τις 30 Νοεμβρίου, καθώς οι τρεις εβδομάδες δεν είναι επαρκής χρόνος για τον έλεγχο της επιδημίας.

 

Χθες, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς: Συγκεκριμένα, 3.316 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 828 στη Θεσσαλονίκη και 756 στην Αττική, 310 διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ και 50 θανάτους σε ένα 24ωρο και 959 συνολικά στη χώρα.

Για ένα ακόμη 24ωρο οι ασθενείς που εισήχθησαν σε κλινική Covid-19 ήταν 438.

Η πλειονότητα των εισαγωγών καταγράφηκε στα νοσηλευτικά ιδρύματα της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, με την Αττική να βρίσκεται προς το παρόν σε καλύτερη θέση (περίπου 70) σε ό,τι αφορά τις νέες νοσηλείες, άρα και τη διαθεσιμότητα κλινών.

Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 517 ασθενείς σε κλινικές Covid-19 και άλλοι 125 σε ΜΕΘ Covid-19.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 117.

Ουσιαστικά στο λεκανοπέδιο νοσηλεύεται περίπου το 1/3 των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στη χώρα.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με κορωνοϊό του ΕΣΥ νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ειδικότερα, στα νοσηλευτικά ιδρύματα αυτών των περιφερειών βρίσκονταν μέχρι και χθες τουλάχιστον 1.257 ασθενείς από τους περίπου 2.240 που νοσηλεύονταν συνολικά.

Από τους 337 διασωληνωμένους που δηλώθηκαν χθες, οι 154 βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της βόρειας Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η παράταση των περιοριστικών μέτρων φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο, όπως και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές.

«Προφανώς εξετάζουμε τα πάντα. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα τις επόμενες 5-7 ημέρες και αξιολογούμε τα πάντα, όμως τα σχολεία είναι ασφαλή και πρέπει γονείς και εκπαιδευτικοί να αισθάνονται ασφαλείς γι’ αυτά» δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό.

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν οκτώ εβδομάδες με καραντίνα για να πέσει η χώρα κάτω από τα 500 κρούσματα, ένα όριο που έβαλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την άρση του lockdown, έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ρ.σ ΘΕΜΑ 104,6.

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη πρέπει να υπάρξουν εναλλασσόμενα lockdown, το λεγόμενο σύστημα «ακορντεόν», για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Βέβαιος ότι θα παρθούν περισσότερα μέτρα το επόμενο διάστημα αλλά και επέκταση του lockdown εμφανίστηκε ο Αθανάσιος Τσάκρης, καθηγητής Μικροβιολογίας διευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως εξήγησε, είναι δύσκολο να γυρίσει το επιδημιολογικό φορτίο αυτή τη στιγμή, ενώ συνεχίζεται η εκθετική αύξηση, σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων.

Παρότι διαπίστωσε μία μικρή επιβράδυνση αυτής της αύξησης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρθούν σκληρότερα μέτρα, που να θυμίζουν περισσότερο στο lockdown του περασμένου Μαρτίου.

«Θα δούμε στο τέλος των τριών εβδομάδων κάποια πρώτα δείγματα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα και παράταση των υπαρχόντων», ξεκαθάρισε.

 

Αξιολόγηση 

 

Οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων παρακολουθούν σε καθημερινή βάση συγκεκριμένους επιδημιολογικούς δείκτες για την αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας.

Μεταξύ αυτών είναι οι αναλύσεις δειγμάτων σε λύματα του λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης, που είναι ένας πρώιμος δείκτης για τη διασπορά του ιού.

Η αύξηση ή η μείωση του επιδημικού κύματος, όπως προκύπτει από την ανάλυση των λυμάτων, προηγείται 3-4 ημέρες από την αντίστοιχη εικόνα που καταγράφεται από τον ημερήσιο αριθμό των διαγνώσεων.

Επιπλέον, αξιολογούνται ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής του ιού (Rt) –σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα ήταν στο 1,3–, οι νέες νοσηλείες, ο αριθμός των διασωληνωμένων των θανάτων, και η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο…Mετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. (Το lockdown), τόνισε, πρέπει να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. «Χθες έπρεπε να γίνει αυτό».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;