19.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓΕΩΡΓΙΑΠΕΛΙΤΙ: Καλλιεργώντας λαχανικά σε περιορισμένη έκταση

ΠΕΛΙΤΙ: Καλλιεργώντας λαχανικά σε περιορισμένη έκταση

 

Μέσα από την υγειονομική κρίση γεννήθηκε η ανάγκη σε πολλούς ανθρώπων των πόλεων να καλλιεργήσουν ένα μέρος της τροφής τους. Το τελευταίο διάστημα δεχτήκαμε πολλές ερωτήσεις πώς να κάνουν έναν λαχανόκηπο στο μπαλκόνι τους.

Αυτό ήταν ένα θέμα που είχαμε ασχοληθεί από το 2005, όπου παρουσιάσαμε τότε κήπους σε μπαλκόνια και ταράτσες στην Αθήνα και όχι μόνο. Έχω δει απίστευτά ωραίους κήπους και έχω συναντήσει καταπληκτικούς μπαξεβάνηδες μέσα στα τσιμέντα της Αθήνας.

Το 2014 μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε με σπόρους και με εκπαίδευση ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμένοι στη Συρία και την Παλαιστίνη για να κάνουν το δικό τους κήπο. Τότε είχαμε δει πραγματικά απίστευτούς κήπους. Βομβαρδισμένες ταράτσες μετατρέποντας σε υπέροχους κήπους. Κήπους ελπίδας και ζωής.

Όταν έχουμε έναν μικρό χώρο για να καλλιεργήσουμε θα πρέπει να τον εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο. Όταν η μια καλλιέργεια πάει να τελειώσει θα βάζουμε την επόμενη. Έτσι ώστε η καλλιέργεια των φυτών να διαδέχεται η μια την άλλη.

Θα δείτε στη φωτογραφία ότι τα μαρούλια αναπτύσσονται και ανάμεσα τους έχουν φυτευτεί ντομάτες. Σε λίγες μέρες τα μαρούλια θα καταναλωθούν και τη θέση τους θα πάρουν οι ντοματιές.

ΠΕΛΙΤΙ: Καλλιεργώντας λαχανικά σε περιορισμένη έκταση

Μέσα στα κρεμμύδια ρίξαμε σπόρο για λάχανα και κουνουπίδια. Όταν θα βγάλουμε τα κρεμμύδια θα αρχίσουν να φυτρώνουν τα λάχανα.

ΠΕΛΙΤΙ: Καλλιεργώντας λαχανικά σε περιορισμένη έκταση

Ανάμεσα στις φράουλες έχουμε βάλει σκόρδα και κρεμμύδια, για να τις προστατέψουμε από το σάπισμα αλλά για να έχουμε και κρεμμύδια και σκόρδα για τη σαλάτα μας.

ΠΕΛΙΤΙ: Καλλιεργώντας λαχανικά σε περιορισμένη έκταση

Μέσα στις φράουλε κάναμε σπορείο για μαρούλια.

ΠΕΛΙΤΙ: Καλλιεργώντας λαχανικά σε περιορισμένη έκταση

Ο έλεγχος των χόρτων είναι πολύ εύκολος, με ελάχιστο καθημερινό κόπο, και χωρίς βαριά μηχανήματα, ξεβοτανίζουμε τα φυτά που δεν θέλουμε και δίνουμε το προβάδισμα στα δικά μας φυτά.

Επίσης μέσα σε γλάστρες ή υπερυψωμένα παρτέρια όπως αυτά που είναι στο Πελίτι στις φωτογραφίες, οι εργασίες γίνονται πιο ξεκούραστα: για άτομα που έχουν πρόβλημα με τι μέση τους, ηλικιωμένους που δεν μπορούν να ασχοληθούν με βαριές εργασίες, με πολυάσχολους ανθρώπους των πόλεων και για παιδιά που είναι πιο κοντά στο ύψος τους.

Για λίπανση μπορούμε να βάλουμε κάποιο υγρό λίπασμα από τσουκνίδες (μυρίζει άσχημα), Ε. Μ. από φύκια κ.λπ. έτσι ώστε να δοθούν πιο άμεσα τα θρεπτικά συστατικά στα φυτά μας.

Οι γλάστρες μας έχουν περιορισμένο χώρο και το χώμα. Γι’ αυτό εμπλουτίζουμε το χώμα μας με υγρό λίπασμα.

Στο μπαλκόνι μας μπορούμε να βάλουμε ωραία χαλαρωτική μουσική, αρέσει στα φυτά μας η κλασική μουσική, οι εκκλησιαστικοί ύμνοι, γενικά οι χαλαρές μουσικές. Τα βοηθάει να αναπτύσσονται καλύτερα.

Μπορούμε να τα μιλάμε και να τα χαιρετάμε καθημερινά όπως θα χαιρετούσαμε έναν σκύλο μια γάτα έναν άνθρωπο. Έτσι δημιουργούμε μια σχέση μεταξύ μας και αλληλεπιδρούμε.

Οι ινδιάνοι όταν υπάρχει ξηρασία και τα φυτά τους κινδυνεύουν να καταστραφούν, τα τραγουδάνε.

Μπορείτε να δοκιμάσετε και εσείς να τραγουδήσετε στα φυτά σας όταν νιώσετε ότι κινδυνεύουν!!!

Καλή επιτυχία.

ΠΗΓΗ: ΠΕΛΙΤΙ 

φωτο@pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;