25.3 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠελίτι: Οικιακή οικονομία για το χειμώνα - Αποθήκευση τροφίμων και τι πρέπει...

Πελίτι: Οικιακή οικονομία για το χειμώνα – Αποθήκευση τροφίμων και τι πρέπει να προσέξουμε

Γράφει ο Παναγιώτης Σαϊτανούδης – Πελίτι

Είχα την τύχη όταν πήγαινα στο γυμνάσιο να κάνουμε ένα μάθημα που το λέγαμε «οικοκυρικά».

Σήμερα με τη σειρά μου μοιράζομαι τις γνώσεις μου από τα ταξίδια μου σε περιοχές που οι άνθρωποι κρατάνε έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής όπου παράγουν και αποθηκεύουν τη τροφή τους για το χειμώνα και όχι μόνο.

 

Αποθήκευση σπόρων για σπορά και συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια

Η αποξήρανση στον ήλιο, είναι η παλιότερη τεχνική συντήρησης τροφίμων. Στην Ελλάδα δόξα το θεό έχουμε  ένα μεγάλο διάστημα ηλιοφάνειας στη διάρκεια του χρόνου και μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα με τον ήλιο. Η αποξήρανση γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν υπάρχει μεγάλο διάστημα ηλιοφάνειας και λίγες βροχές. Στον ήλιο μπορούμε να στεγνώσουμε: ντομάτες, σύκα, σταφίδες, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, μούρα, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, κ.α.

Παίρνουμε ένα ταψί, κόβουμε το φρούτο ή το λαχανικό σε ομοιόμορφο μέγεθος το τοποθετούμε στο ταψί και το τοποθετούμε στον ήλιο. Σκεπάζουμε το ταψί μας με ένα τούλι. Μέσα σε τέσσερις με πέντε μέρες περίπου τα φρούτα μας ή τα λαχανικά μας έχουν στεγνώσει. Αν ζούμε σε αστικό περιβάλλον και δεν έχουμε χώρο για να στεγνώσουμε τα φρούτα ή τα λαχανικά το αυτοκίνητο μας είναι ένα εξαιρετικό μέρος αποξήρανσης. Αν το βράδυ πέφτει υγρασία μαζεύουμε το ταψί μας σε ένα ασφαλές μέρος. Αν έχουμε θερμοκήπιο μπορούμε να βάλουμε εκεί το ταψί μας με τα υλικά που θέλουμε να στεγνώσουμε. Οι ντομάτες αν την πρώτη μέρα δεν έχει πολύ ήλιο για να στεγνώσουν μπορεί να σαπίσουν, ρίχνουμε λίγο αλάτι και φροντίζουμε να μη στεγνώσουν πολύ. Μετά μπορούμε να τις συντηρήσουμε μέσα σε βάζο με λάδι.

Τα σύκα αφού στεγνώσουν τα βάζουμε στο φούρνο στους 100οC για δύο με τρία λεπτά για να καταστραγούν αυγά εντόμων, μπορούμε να βάλουμε και ένα φύλλο δάφνης στην αποθήκευση τους.

Τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε ένα γυάλινο βάζο, σε χάρτινες σακούλες ή πάνινα σακουλάκια. Ο χώρος που θα τα αποθηκεύσουμε μπορεί να είναι ένα ντουλάπι σκοτεινό και δροσερό μακριά από άλλες μυρουδιές.

Κονσερβοποίηση μια πολύ διαδεδομένη τεχνική για τη συντήρηση τροφίμων με πιο γνωστή τη σάλτσα ντομάτας. Μπορούμε να κονσερβοποιήσουμε λαχανικά, φρούτα και κρέας. Ξεκινάμε με την αποστείρωση των γυάλινων βάζων και τα καπάκια που θα χρησιμοποιήσουμε. Η αποστείρωση γίνεται με δύο τρόπους με βραστό νερό ή στο φούρνο. Βάζουμε τα σκεύη που θέλουμε να αποστειρώσουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και από την ώρα που αρχίζει να βράζει το νερό μετράμε 15 λεπτά. Μπορούμε να βάλουμε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε και στο φούρνο στους 100οC για 15 λεπτά. Μπορούμε να κονσερβοποιήσουμε σάλτσα, φαγητό, κρέας κ.α.

Σάλτσα ντομάτας. Παίρνουμε τις ντομάτες, τις πλένουμε καλά, αφαιρούμε ότι δεν κάνει να μπει στη σάλτσα μας και μετά κόβουμε την ντομάτα σε μικρά σχετικά κομμάτια. Αν θέλετε να βγάλετε τα κουκούτσια και τη φλούδα, υπάρχουν μικρές χειροκίνητε μηχανές που τα αφαιρούν. Τα κομμάτια τα βάζουμε μέσα στο μούλτι ή σε μπλέντερ και τα κόβουμε. Το χυμό της ντομάτας τον βάζουμε στην κατσαρόλα. Όταν γεμίσει η κατσαρόλα μας ανάβουμε τη φωτιά. Από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός μετράμε 20’ λεπτά. Αν θέλουμε η σάλτσα μας να είναι πιο πηκτή μπορούμε να την αφήσουμε να βράσει περισσότερο χρόνο. Την ώρα που αρχίζει να βράζει προσθέτουμε και το αλάτι μας. Εάν θέλουμε την ώρα του βρασμού μπορούμε να προσθέσουμε βασιλικό και κομμάτια σκόρδου έτσι η σάλτσα μας γίνεται πικάντικη. Αφού πάρει τη βράσει που χρειάζεται την προσθέτουμε στα βάζα μας. Τα βάζα είναι καθαρά αποστειρωμένα και τα καπάκια μας καινούρια. Γεμίζουμε τα βάζα με ένα μπρίκι και κλείνουμε τα καπάκια, τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα σε ταψί σε βρεγμένη πετσέτα. Τα αφήνουμε στο ταψί ως την επομένη μέρα που θα κρυώσουν. Την επόμενη μέρα ελέγχουμε αν είναι εντάξει τα βάζα μας και τα αποθηκεύουμε ανάποδα σε ένα ντουλάπι σε δροσερό μέρος. Γράφουμε πάνω στα βάζα θετικά μηνύματα όπως: υγεία, αγάπη, ειρήνη, χαρά κ.α.

Γλυκό καυτερή σάλτσα πιπεριάς. Εσείς μπορείτε να διαμορφώσετε τη συνταγή στα δικά σας μέτρα κάνοντας την πιο καυτερή ή πιο γλυκιά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Όλα εξαρτώνται από το πόσο καυτερές είναι οι πιπεριές που χρησιμοποιείται και πόσο καυτερή θέλετε τη σάλτσα. Μια ασφαλής αναλογία είναι οι πιπεριές Φλωρίνης να είναι διπλάσιες από τις καυτερές. Επίσης η αναλογία στη ζάχαρη είναι κάτι πολύ σχετική. Προτείνουμε να μην είναι ένα προς ένα.

Υλικά: πιπεριές Φλωρίνης, καυτερές πιπεριές, ζάχαρη, λεμονί.

Παρασκευή: Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και τις καυτερές πιπεριές και τις βάζουμε στην κατσαρόλα. Τις βράζουμε ως που να μαλακώσουν αρκετά. Αφού μαλακώσουν τις βάζουμε στο μούλτι και τις αλέθουμε. Στη συνέχεια βράζουμε τον πολτό με ζάχαρη ως που να δέσει η σάλτσα μας. Στο τέλος προσθέτουμε λίγο λεμόνι.

Φασολάκια πράσινα σε βάζο: Καθαρίζουμε τα φασολάκια από τις κλωστές, τα πλένουμε και τα τοποθετούμε σε βάζα του ενός κιλού, που έχουμε προηγουμένως αποστειρώσει. (Χωράνε 350-400gr φασολάκια σε κάθε βάζο). Ρίχνουμε σε κάθε βάζο 10gr ψιλό αλάτι (μια κοφτή κουτάλια σούπας) και τα γεμίζουμε με βραστό νερό, ως το σπάσιμο του βάζου. Ιδανικά χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό. Σφραγίζουμε τα βάζα, με καινούρια αποστειρωμένα καπάκια και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα. Πριν τα τοποθετήσουμε, έχουμε βάλει στον πάτο της κατσαρόλας μια πετσέτα, για να μη σπάσουν τα βάζα κατά τον βρασμό. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό, που φτάνει ένα δάχτυλο πάνω από τα καπάκια. Βράζουμε για δύο ώρες, από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Αφού βράσουν, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε, ανάποδα στον πάγκο. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν σιγά, σιγά. Την επόμενη μέρα τα ελέγχουμε αν έχουν σφραγίσει καλά, βάζουμε μια ετικέτα με την ημερομηνία που τα φτιάξαμε και τα βάζουμε στο ντουλάπι. (Διατηρούνται πάνω από ένα χρόνο) Μπορούμε να τα καταναλώσουμε σαν σαλάτα, να τα μαγειρέψουμε σαν λαδερό με σάλτσα, να τα προσθέσουμε σε ρύζι η να εμπλουτίσουμε άλλες συνταγές. Αν κάποιο βάζο δεν έχει σφραγίσει καλά, βάλτε το στο ψυγείο και καταναλώστε το άμεσα.

Παντζάρια σε κονσέρβα: Πλένουμε τα παντζάρια και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για μισή ώρα περίπου. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος που έχουν. Πάντως δεν θέλουμε να μαλακώσουν πολύ, να είναι μισοσβησμένα. Τα καθαρίζουμε από το τσόφλι τους και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. (Όταν καθαρίζετε παντζάρια να φοράτε γάντια, για να μη κοκκινίσουν τα χέρια σας). Τα βάζουμε σε βάζα, που έχουμε αποστειρώσει. Το μέγεθος των βάζων, εξαρτάται από τις ανάγκες της οικογενείας σας. Σε μια κατσαρόλα, ετοιμάζουμε ένα μείγμα, από 500gr νερό, 500gr άσπρο ξίδι, 500gr ζάχαρη και 15gr αλάτι χοντρό (μια κουτάλια της σούπας). Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και γεμίζουμε τα βάζα με αυτό, ως το σημείο που σπάζει το βάζο, όσο είναι ζεστό. Σφραγίζουμε τα βάζα με αποστειρωμένα καπάκια και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα. Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε μια πετσέτα για να μη σπάσουν τα βάζα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό, να σκεπάσει τα βάζα ένα δάχτυλο πάνω από τα καπάκια. Βράζουμε για δύο ώρες από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε ανάποδα στον πάγκο, σκεπασμένα με μια πετσέτα για να κρυώσουν σιγά, σιγά. Την επόμενη μέρα ελέγχουμε αν σφράγισαν τα καπάκια και τα βάζουμε στο ντουλάπι. Όταν τα ανοίξετε χρειάζονται λαδάκι και σκόρδο αν σας αρέσει. Διατηρούνται πάνω από ένα χρόνο.

Κονσέρβα με κρέας. Αποστειρώνουμε τα βάζα μας με καυτό νερό. Μετά βάζουμε στο βάζο κομμάτια κρέατος. Πριν βάλουμε το κρέας στα βάζα του έχουμε βάλει αλάτι, πιπέρι, και όποιο άλλο μυρωδικό θέλουμε, φροντίζουν να βάζουν και λίγο λίπος όχι μόνο ψαχνό κρέας, προσθέτουν, λίγο σκόρδο ένα δαφνόφυλλο, κόκκους πιπεριού και κλείνουμε τα βάζα με καινούρια αποστειρωμένα καπάκια. Βάζουν σε μια κατσαρόλα πετσέτα στον πάτο και βάζουμε και τα βάζα μέσα με πετσέτες ανάμεσα για να μη χτυπάνε τα βάζα. Βράζουν σε χαμηλή φωτιά για τρις ώρες περίπου. Ουσιαστικά βράζουμε το κρέας μέσα στο βάζο. Στη διάρκεια του βρασμού μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσουμε με νερό την κατσαρόλα μας. Όταν περάσουν οι τρις ώρες βγάζουμε προσεκτικά τα βάζα μέσα από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Την επομένη ελέγχουμε αν έγινε σωστά η κονσερβοποίηση.

Γενικός κανόνας. Για να δούμε αν πέτυχε η κονσερβοποίηση, ελέγχουμε αν το καπάκι έχει βουλιάξει προς τα μέσα το κέντρο και δεν ανεβοκατεβαίνει όταν το πιέζουμε, πράγμα που μας εξασφαλίζει ότι έχει δημιουργηθεί κενό αέρος. Στην αντίθετη περίπτωση, που έχει πάρει αέρα η κονσέρβα μας, θα πρέπει να επαναλάβουμε τη διαδικασία ή να καταναλωθεί άμεσα. Όταν ανοίξουμε την κονσέρβα μας είναι καλό να βράσουμε το φαγητό για 5 λεπτά πριν το καταναλώσουμε. Αν όλα πήγαν καλά τα καπάκια δεν ανεβοκατεβαίνουν, αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκε κενό αέρος. Αν δεν πάνε καλά τα πράγματα καταναλώνουν άμεσα το φαγητό. Φυλάμε τις κονσέρβες μας σε σκιερό και δροσερό μέρος, για ένα χρόνο. Όταν θέλουν να σερβίρουν το φαγητό το βγάζουμε από την κονσέρβα το βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα το ζεσταίνουμε και το σερβίρουμε. Στα βάζα μας μπορούμε να γράψουμε θετικές δηλώσεις όπως: αγάπη, ειρήνη, υγεία κ.α.

Συντήρηση σε αλκοόλ:

Με αλκοόλ και ζάχαρη μπορούμε να κάνουμε και τα δικά μας σπιτικά ηδύποτα, π. χ με κράνα, φράουλες, κεράσια, βύσσινα κ.α. Παίρνουμε, 2 κιλά κράνα, 1/2 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο τσίπουρο Βάζουμε σε μια γυάλα ή βάζο τα κράνα με τη ζάχαρη εναλλάξ. Το τελευταίο στρώμα να είναι ζάχαρη. Αφήνουμε τη γυάλα στον ήλιο για 2 μήνες περίπου, ώσπου να λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη. Ενδιάμεσα κουνάμε τη γυάλα κατά διαστήματα για να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε το τσίπουρο και το αφήνουμε άλλες 15-20 μέρες στον ήλιο. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ανάλογα τα γούστα μας ζάχαρη ή τσίπουρο. Φιλτράρουμε και βάζουμε το λικέρ σε μπουκάλια.

Βάμμα πρόπολης. Η πρόπολη έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Υλικά: 250 γρ πρόπολη, 750 γρ τσίπουρο. Παίρνουμε το πρώτο τσίπουρο με μεγάλη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα. Μαζεύουμε πρόπολη με το ξέστρο μας από τις κυψέλες μας. Βάζουμε την πρόπολη σε μια πλαστική σακούλα και την τοποθετούμε για 24 ώρες στην κατάψυξη. Στη συλλογή πρόπολης με το ξέστρο μπορεί να μαζέψουμε πιθανών υπολειμμάτων θεραπειών, αποκόλληση ξένων υλικών, κλπ. Την επομένη σπάζουμε την πρόπολη σε μικρά κομμάτια. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σφυρί ή ένα γουδί. Όσο πιο μικρά κομμάτια τόσο πιο καλά. Τοποθετούμε την πρόπολη μέσα στο τσίπουρο για 30 με 40 μέρες. Βάζουμε το βάζο μας κοντά στη σόμπα για να μπορέσει να λιώσει η πρόπολη. Το βάζο μας θα πρέπει να είναι πάντα στη σκιά. Κουνάμε το βάζο μας δυο φορές την ημέρα για να λιώσει η πρόπολη. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτυμη η πρόπολη όταν θα αλλάξει το χρώμα στο βάζο μας. Τοποθετούμε την πρόπολη σε γυάλινα φιαλίδια με σκούρο χρώμα.

Βάμμα δεντρολίβανου: Μέσα σε ένα μπουκάλι του ενός λίτρου, προτιμούμε τα γυάλινα μπουκάλια ή γυάλινα βάζα, γεμίζουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, προσθέτουμε τσίπουρο, το πρώτο που έχει 85% αλκοόλη. Αφήνουμε το μπουκάλι μας σε σκοτεινό μέρος για 20 μέρες και το βάμμα μας είναι έτοιμο. Φροντίζουμε να κουνάμε καθημερινά το μπουκάλι μας. Αφού περάσουν οι 20 μέρες στραγγίζουμε το βάμμα μας. Αφαιρούμε το δεντρολίβανο και βάζουμε το βάμμα σε ένα σκούρο μπουκάλι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Βάζουμε ετικέτα στο μπουκάλι μας για να ξέρουμε τι έχει μέσα γράφουμε και την ημερομηνία για να ξέρουμε πότε το κάναμε. Τα βάμματα αντέχουν περίπου δυο χρόνια. Η αναλογία είναι: σε ένα λίτρο τσίπουρο βάζουμε 200 γραμμάρια ξερό ή 300 γραμμάρια νωπό δεντρολίβανο. Το βάμμα δεντρολίβανου το χρησιμοποιούμε για να δυναμώσουμε τα μαλλιά μας. Σε στεγνά μαλλιά ραντίζουμε το βάμμα, μετά από δύο ώρες μπορούμε να κάνουμε μπάνιο για να ξεπλύνουμε το βάμμα από το κεφάλι μας, είναι για εξωτερική χρήση. Πριν τη χρίση του, ρωτήσετε τον γιατρό σας για το αν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ή όχι.

Συντήρηση τροφίμων με αλάτι, αυτή είναι επίσης μια παλιά τεχνική. Η πιο γνωστή μας τεχνική είναι να βάλουμε το αλάτι πάνω στα τρόφιμα π.χ ελιές. Για να κάνουμε μαύρες ελιές σταφιδάτες, θα πάρουμε τις ελιές θα τις βάλουμε μέσα σε ένα κανάβινο τσουβάλι, ή σε καλάθι. Στρώνουμε τις ελιές και σε κάθε στρώσει ρίχνουμε χοντρό αλάτι. Μπορούμε να ρίχνουμε και θρούμπι και ρίγανη στις στρώσεις μας. Το τσουβάλι μας να πατάει πάνω σε ένα τελάρο που είναι μέσα σε μια λεκάνη για να στραγγίζουν τα υγρά από τις ελιές. Τοποθετούμε το τσουβάλι μας σε δροσερό μέρος. Δυο φορές την ημέρα γυρίζουμε το τσουβάλι μας για να έρχονται οι πάνω κάτω. Μέσα σε δέκα μέρες οι ελιές μας θα έχουν ζαρώσει. Αν χαράξουμε τις ελιές μας και δούμε ότι έχει σκουρύνει η σάρκα της σημαίνει ότι είναι έτυμες. Τις απλώνουμε πάνω σε ένα πανί για μια μέρα για να στεγνώσουν και τις βάζουμε σε ένα βάζο με λάδι. Πώς να κάνουμε τις δικές μας πράσινες ελιές. Μαζεύουμε τις ελιές μας ή αγοράζουμε από φίλους. Αφαιρούμε τις ελιές που πιθανών να έχουν προσβολές από έντομα ή ασθένειες και τις πλένουμε καλά. Κάνουμε άλμη 10%, δηλαδή σε δέκα κιλά νερό βάζουμε ένα κιλό αλάτι. Τοποθετούμε τις ελιές μας μέσα σε ένα μεγάλο βάζο, ή κουβά και προσθέτουμε το νερό. Βάζουμε ένα βάρος πάνω στις ελιές έτσι ώστε να μην βγαίνουν πάνω από το νερό. Αφήνουμε τις ελιές μέσα στην άλμη για δέκα μέρες. Μέσα στις δέκα μέρες οι ελιές θα ξεπικρίσουν. Αν θέλουμε να γίνουν πιο γλυκές μπορούμε να κάνουμε ξανά τη διαδικασία με νέα άλμη 10% για άλλες δέκα μέρες. Μετά τοποθετούμε τις ελιές σε βάζα ή ένα μεγάλο δοχείο με άλμη 12%. Αν βάλουμε τις ελιές μας σε βάζα τοποθετούμε και λίγο λάδι στην επιφάνεια για να μην χαλάσουν. Στα βάζα μπορούμε να προσθέσουμε δεντρολίβανο, καρότο, σκόρδο, θρούμπι. Οι ελιές μέσα στην άλμη 12% μπορούν να συντηρηθούν για ένα χρόνο. Οι ελιές μας συνεχίζουν να ξεπικρίζουν μέσα στην άλμη.

Λάχανο τουρσί: θα χρειαστούμε ένα λάχανο, νερό, αλάτι χοντρό, σέλινο, σκόρδο. Εκτέλεση, κόβουμε το λάχανο σε κομμάτια και το βάζουμε μέσα στο βάζο μας, όταν φτάσουμε στη μέση κόβουμε μια σκελίδα σκόρδο και το βάζουμε στο βάζο επίσης. Συνεχίζουμε να βάζουμε κομμάτια λάχανου, πριν γεμίσει τελείως βάζουμε σέλινο σε κομμάτια και μια σκελίδα ακόμη σκόρδο ψιλοκομμένη. Για κάθε βάζο των 750ml βάζουμε μια κουτάλια της σούπας χοντρό αλάτι. Προσθέτουμε το νερό και κλείνουμε το βάζο μας. Αναποδογυρίζουμε το βάζο μας για να πάει το αλάτι σε όλο το λάχανο. Το βάζο το κουνάμε πάνω κάτω κάθε μέρα. Θα το τοποθετήσουμε μέσα σε ένα χώρο ζεστό και σε δέκα περίπου μέρες το λάχανο τουρσί θα είναι έτοιμο. Το λάχανο τουρσί και η πιπεριές τουρσί σε χώρες όπου δεν είχαν εσπεριδοειδή λόγου κλίματος ήταν από τις βασικές πηγές βιταμίνης C για τον χειμώνα.

Tουρσί μπρόκολο και καρότο: Παίρνουμε ένα βάζο 750 ml το αποστηρόνουμε, παίρνουμε και καινούρια αποστειρωμένα καπάκια. Παίρνουμε το μπρόκολο το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το πλένουμε καλά. Το ίδιο κάνουμε και με το καρότο. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε, σκόρδο και σέλινο. Γεμίζουμε σε στρώσεις το βάζο μας με μπρόκολο και καρότο.  Ζεσταίνουμε το νερό προσθέτουμε ένα ποτήρι του κρασιού ξύδι και μια κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι. Γεμίζουμε το βάζο μας με το νερό, κλείνουμε το καπάκι μας και το αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα. Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος το βάζο μας. Έτσι έχουμε εύκολα και γρήγορα μια σαλάτα για μια παρέα ή για μια ώρα ανάγκης ή όταν είμαστε κουρασμένοι και δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε ή όταν έρθουν ξαφνικά φίλοι μας κ.λ.π.

Συντήρηση των τροφών σε ζάχαρη: γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, πέτσα φρούτων κ.α.

Μαρμελάδα φράουλα. Παίρνουμε ένα κιλό φράουλες και ένα κιλό ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε και λιγότερη ζάχαρη) και μισό λεμόνι. Πλένουμε καλά τις φράουλες, τις βάζουμε σε κομμάτια σε μια κατσαρόλα και απλώνουμε από πάνω τη ζάχαρη. Τις αφήνουμε στην κατσαρόλα για μια ώρα και ανακατεύοντας το μίγμα μας κατά διαστήματα. Μετά βάζουμε την κατσαρόλα μας στη φωτιά από σιγανή ως μέτρια φωτιά. Όταν χρειάζεται ξαφρίζουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Δυναμώνουμε για λίγο τη φωτιά μας και ανακατεύουμε. Όταν η μαρμελάδα μας στέκετε στην κουτάλα, έχει μια συμπυκνωμένη μάζα, είναι έτυμη. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και βράζουμε για άλλα δυο λεπτά. Σε σύνολο η διαδικασία κρατάει περίπου 25 λεπτά.

Μαρμελάδα κορόμηλο: θα χιαστούμε ώριμα κορόμηλα, ζάχαρη, αναλογία πολτό φρούτο και ζάχαρης δύο κιλά φρούτο ένα κιλό ζάχαρη. Εκτέλεση. Πλένουμε τα κορόμηλα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν με ελάχιστο νερό, ένα φλιτσανάκι του καφέ. Αφού μαλακώσουν τα περνάμε από ένα σουρωτήρι και κρατάμε στην άκρη το αραιό ζουμί και μετά τα δουλεύουμε με έναν αυγοδάρτη μέσα σε ένα σουρωτήρι για μακαρόνια για να βγει η σάρκα τους. Περνάει η σάρκα από τα κορόμηλα από το σουρωτήρι σε ένα σκεύος που έχουμε από κάτω. Τα κουκούτσια και η πέτσα θα μείνουν μέσα στο σουρωτήρι όπου θα τα βάλουμε στα οργανικά. Την πολτοποιημένη μάζα τη ζυγίζουμε. Για δύο κιλά πολτό βάζουμε ένα κιλό ζάχαρη. Βάζουμε τον πολτό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και τα βράζουμε. Από την ώρα που ξεκινάει ο βρασμός κρατάμε περίπου μισή ώρα. Αν θέλουμε μπορούμε την επομένη μέρα να κάνουμε ακόμη μια βράση στην μαρμελάδα μας. Όπως είναι καυτή τη βάζουμε σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε με καινούρια καθαρά αποστειρωμένα καπάκια. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα μας σε ένα ταψί που έχουμε βάλει βρεγμένη πετσέτα. Θα αφήσουμε τα βάζα μας να κρυώσουν και την επομένη θα τα ελέγξουμε. Αν το καπάκι μας δεν παίζει σημαίνει ότι έχει γίνει καλά η κονσερβοποίηση μας. Αποθηκεύουμε τα βάζα μας σε σκιερό και δροσερό μέρος. Τα βάζα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου. Από την ώρα που θα το ανοίξουμε το συντηρούμε στο ψυγείο. Αν τα βάζα δεν έχουν κλείσει καλά θα πρέπει να καταναλώσουμε άμεσα τη μαρμελάδα μας και να τη βάλουμε στο ψυγείο. Γράφουμε θετικές εκφράσεις πάνω στο βάζω, για να πάρουμε ένα θετικό μήνυμα όταν θα πάμε να πάρουμε το βάζο.

Πέτσα φρούτων: Πλένουμε τα φρούτα μας, δαμάσκηνα, ή ροδάκινα, ή βερίκοκα ή και μείγμα φρούτων. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετούμε σε μία μέτρια κατσαρόλα με λίγο νερό. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και ανά διαστήματα ανακατεύουμε για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Στη συνέχεια βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην κατσαρόλα να κρυώσει λίγο το μίγμα. Αλέθουμε το μίγμα σε έναν πολυκόφτη μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Τοποθετούμε λαδόκολλα σε δύο ταψιά και απλώνουμε μία λεπτή στρώση από το μίγμα αυτό σε κάθε ταψί. Σκεπάζουμε με τούλι τα ταψιά και τα βγάζουμε για 3ης μέρες στον ήλιο μέχρι να ξεραθούν. Αφαιρούμε τις πέτσες φρούτων από τη λαδόκολλα, τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τις τυλίγουμε για να γίνουν σαλιγκαράκια και να τις βρουν πιο ενδιαφέρουσες τα παιδιά!

Συντήρηση σιταριού και αλεύρι για μεγάλο διάστημα Η αποθήκευση του σταριού και του αλευριού μπορεί να γίνει σε ένα κελάρι με χαμηλή υγρασία και θερμοκρασία. Θα πρέπει και τα υλικά μας να έχουν επίσης χαμηλή υγρασία όταν θα τα τοποθετήσουμε για αποθήκευση και να μην έχουν προσβολή από έντομα. Το σιτάρι όπως και το αλεύρι μπορούμε να το αποθηκεύσουμε μέσα σε καινούριους τενεκέδες από τυρί. Μέσα στους τενεκέδες μπορούμε να βάλουμε ξερά φύλλα από δάφνη. Για το σιτάρι, τις φακές και τα ρεβίθια συνιστάτε και κομμάτια από πέτρα ασβέστη. Αν θέλουμε να συντηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από τρία χρόνια) αλεύρι ή σιτάρι, παίρνουμε έναν καινούριο τενεκέ για τυρί, οι τενεκέδες από τυρί έχουν μια ειδική επίστρωση όπου δεν οξειδώνονται, γι’ αυτό προτείνονται. Τοποθετούμε το αλεύρι ή το σιτάρι για 15 εκατοστά. Πατάμε με όποιο τρόπο μπορούμε τα υλικά μας έτσι ώστε να συμπιεστούν καλά. Τα υλικά που θα αποθηκεύσουμε θα πρέπει να έχουν χαμηλή υγρασία και να μην έχουν προσβολή από έντομα. Όταν φτάσουμε στο μέσο του τενεκέ προσθέτουμε μια στρώση χοντρό αλάτι για ένα εκατοστό πάχος. Προσθέτουμε τα υλικά μας αλεύρι ή σιτάρι και φροντίζουμε να τα συμπιέζουμε έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά αέρα. Με πολύ υπομονή ελέγχουμε να μην έχουμε κενά αέρος. Γεμίζουμε ως επάνω τον τενεκέ. Στρώνουμε μια στρώση με χοντρό αλάτι και από επάνω βάζουμε φύλλα δάφνης ή ξερό βασιλικό. Κλείνουμε το καπάκι και σφραγίζουμε το καπάκι με κερί. Λιώνουμε κερί σε ένα μπρίκι και το ρίχνουμε γύρω από το καπάκι του τενεκέ. Αν μετακινήσουμε τον τενεκέ το κερί θα σπάσει, γι’ αυτό φροντίζουμε να ρίξουμε το κερί στην τελική θέση αποθήκευσης ή αν χρειαστεί να μετακινηθεί ο τενεκές να μετακινηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σπάσει το κερί. Αποθηκεύουμε τον τενεκέ πάνω μια παλέτα ή σε ξύλο σε δροσερό και σκιερό μέρος. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποθηκεύσουμε σιτάρι ή αλεύρι για μεγάλο χρονικό διάστημα, πάνω από τρία χρόνια. Για να διαχωρίσουμε το αλεύρι από το αλάτι κοσκινίσουμε το αλεύρι. Με αυτό τον τρόπο το αλεύρι θα αφρατέψει και το αλάτι μας θα μείνει στο κόσκινο.

Συντηρώντας όσπρια: φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, αρακάς, σόγια χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Η θερμική συντήρηση των οσπρίων είναι ίδια όπως είπαμε για το ρύζι και το αλεύρι, αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, αρακάς, σόγια κ.α.) μετά τη θερμική επεξεργασία δεν μπορείτε να τα φυτέψετε. Παίρνουμε βάζα των 750ml που είναι τελείως στεγνά τα γεμίζουμε ως το σπάσιμο του λαιμού με φασόλια π.χ. Χτυπάμε τα βάζα έτσι ώστε να γεμίσει καλά το βάζο μας, μπορούμε να πιέσουμε τα φασόλια με τα χέρια μας. Μετά τα βάζουμε στο φούρνο της ξυλόσομπας ή στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας για μιάμιση ώρα σε θερμοκρασία 90 oC. Όταν συμπληρωθεί η ώρα βγάζουμε ένα, ένα τα βάζα και τα κλείνουμε καλά με καινούρια, αποστειρωμένα καπάκια. Αποστειρώνουμε τα καπάκια βάζοντας τα μέσα σε βραστό νερό για 15 λεπτά ή μέσα στο φούρνο που έχουμε τα βάζα μας για δεκαπέντε λεπτά, όταν έχει φτάσει η θερμοκρασία των 90 oC. Βγάζουμε τα βάζα από το φούρνο φορώντας γάντια, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην καούμε. Αφού κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Τα όσπρια μας με αυτό τον τρόπο διατηρείται για πολλά χρόνια. Θα πρέπει να θυμάστε ότι με την θερμική επεξεργασία καταστρέφονται κάποια θρεπτικά συστατικά και ότι δεν μπορείτε να φυτέψετε μετά τα όσπρια. Τοποθετούμε τα βάζα μας σε ένα ντουλάπι, έτσι ώστε να μην τα βλέπει το φως. Η καλύτερη θερμοκρασία αποθήκευσης για τα όσπρια είναι θερμοκρασία περιβάλλοντος 10–21 ̊ C και σχετική υγρασία 50-60%, επίσης να αποφεύγετε το άμεσο φως. Θα πρέπει να είναι μακριά από μπαχαρικά γιατί μπορεί να πάρουν μυρουδιές.

Μακροχρόνια συντήρηση οσπρίων με φυσικούς τρόπους.

Μια άλλη πρόταση για τη μακροχρόνια αποθήκευση οσπρίων είναι μεταλλικοί τενεκέδες όπως κάνουμε και με το αλεύρι ή πλαστικά βαρέλια για τρόφιμα και μέσα να βάλετε ασβέστη ή φύλλα δάφνης, δεντρολίβανο, φύλλα καρυδιάς, σκελίδες από σκόρδο ή φύλα συκιάς, χοντρό αλάτι και κόκκους από καυτερό πιπέρι. Τα φύλλα είναι καλό να τα ανανεώνεται κάθε χρόνο. Τα φύλλα είναι ξερά όταν τα βάζουμε μέσα στο δοχείο. Προτείνεται επίσης πριν βάλετε τα όσπρια μέσα στους τενεκέδες να τα λιάσετε για πολύ ώρα στον ήλιο. Το λιάσιμο μπορεί να καταστρέψει τη φυτρωτική τους ικανότητα, αν θέλετε όσπρια για σπορά να παραλείψετε αυτό το βήμα. Αν χρησιμοποιήσετε μεταλλικούς τενεκέδες το καπάκι θα πρέπει να το κλείσετε με κερί ή σιλικόνη για να μην παίρνει αέρα. Τους τενεκέδες και τα βαρέλια τα βάζουμε πάνω σε παλέτες ή πάνω σε ξύλα στην αποθήκη έτσι ώστε να μην τραβάνε υγρασία από το δάπεδο. Οι μεταλλικοί τενεκέδες και τα πλαστικά βαρέλια συνιστάτε να τα πλένετε με ξύδι πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Παξιμάδια, τα παξιμάδια είναι μια πολύ ωραία τροφή και διαδεδομένη σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι η τροφή που υπάρχει από την αρχαιότητα. Οι ναυτικοί στην αρχαιότητα που ταξίδευαν για πολλές μέρες στη θάλασσα χωρίς να έχουν πρόσβαση σε φρέσκια τροφή, χρησιμοποιούσαν παξιμάδια.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, το ψωμί που μας περισσεύει μπορούμε να το κόψουμε σε χοντρές ή λεπτές φέτες να τις βάλουμε μέσα σε ένα ταψί και στο φούρνο για να στεγνώσουν. Παξιμάδια μπορούμε να κάνουμε και με φρέσκο ψωμί αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για μεγάλο διάστημα.

Τις φέτες του ψωμιού μπορούμε να τις ραντίσουμε με λάδι και ρίγανη και να τις κάνουμε έτσι ακόμη πιο νόστιμες.  Κουλούρια ή μπαγκέτες κομμένες σε λεπτές φέτες, με λάδι και ρίγανη στο φούρνο είναι ένα πολύ ωραίο, νόστιμο και υγιεινό σνάκ.

Πόση ώρα θα αφήσουμε το ψωμί στο φούρνο αυτό εξαρτάτε από το φούρνο μας και από τον τύπο του ψωμιού. Από μισή ώρα στους 180 βαθμούς ως και μία ώρα. Θα πρέπει να πειραματιστείτε.

Ξηροί καρποί. Καρύδια με το κέλυφος, αν είναι χωρίς αλιώνετε ποιο γρήγορα στο τηγάνι ένα ελαφρύ καβούρντισα.

Καλή επιτυχία !!!

Το «σεμινάρια “βαδίζοντας προς την αυτάρκεια” το Πελίτι τα οργανώνει από την ίδρυση του το 1995. Στις μέρες μας περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν την αξία του.

Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο το επεξηγηματικό άρθρο του Πελίτι:

Αποθήκευση τροφίμων και τι πρέπει να προσέξουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!