15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠέθανε ο Χρήστος Τσιγαρίδας - Είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την...

Πέθανε ο Χρήστος Τσιγαρίδας – Είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την δράση του ΕΛΑ


Έφυγε από τη ζωή σήμερα,  στα 80 του χρόνια, ο πολιτικός μηχανικός  Χρήστος Τσιγαρίδας, ιδρυτικό στέλεχος της οργάνωσης  Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ),  ένα από τα πρόσωπα της ιστορικής ηγεσίας του ελληνικού αντάρτικου πόλεων. Η πολιτική κηδεία του  θα γίνει την Πέμπτη 13 Ιούνη, στις 3μμ στο Α’ Νεκροταφείο.

Ο ΕΛΑ ξεκίνησε άτυπα τη δράση του στις 29 Απριλίου του 1975 με τον εμπρησμό οχτώ αμερικάνικων οχημάτων στην Ελευσίνα.  

Στις 31 Ιανουαρίου 1979 δολοφονήθηκε ο αρχιβασανιστης της χούντας Πέτρος Μπάμπαλης και την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ιούνης 78.

Έξι χρόνια μετά, το 1985 ο ΕΛΑ αναλάμβανε  την ευθύνη για το χτύπημα και ολόκληρη την οργάνωση της εκτέλεσης του Μπάμπαλη.
Ο «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας» («ΕΛΑ») φέρεται να σχηματίστηκε το 1974, από στελέχη αντιστασιακών οργανώσεων: «Άρης», «20ή Οκτώβρη», ΛΕΑ και άλλες, τα οποία επέμεναν στην «Ενοπλη Επαναστατική Δράση».
Την εποχή εκείνη οι οργανώσεις αυτές ερμήνευαν τον ερχομό του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως απλή αλλαγή της φρουράς στην εξουσία της Ελλάδας.
Την άποψη αυτή είχε ενστερνιστεί και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου κατά τους πρώτους μήνες της μεταπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «αλλαγή φρουράς των Αμερικάνων και του ΝΑΤO».

Υπό το κέλυφος του «ΕΛΑ» φέρονται να έδρασαν τουλάχιστον 10 άλλες οργανώσεις
, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη αλλά και τα στοιχεία που έδωσε κατά την διαδρομή του ο ίδιος ο «ΕΛΑ», όπως για τον «Ιούνη 78», «1η Μάη», «Διεθνιστική Αλληλεγγύη» αλλά  και η “17 Ν.”



Πέθανε ο Χρήστος Τσιγαρίδας - Είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την δράση του ΕΛΑ

Στη διάρκεια της δράσης του ο ΕΛΑ  ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση 260 βομβών

Από αυτές οι 200 έγιναν από το 1975 έως τον Απρίλιο του 1990, οπότε ενσωματώθηκε η οργάνωση 1η Μάη.
Από τις 200 αυτές επιθέσεις οι 130 έγιναν με εκρηκτικές βόμβες και οι 70 με εμπρηστικές.
Μεταξύ των στόχων ήταν δημόσια κτήρια, υποδομές επιχειρήσεων, υπουργεία, αστυνομικά τμήματα, κινηματογράφοι, πλαζ του ΕΟΤ, ιδιωτικά αυτοκίνητα, λεωφορεία, ακόμα και δύο οχήματα εκκένωσης βόθρων, 80 από τις 200 επιθέσεις αφορούσαν αμερικανικούς στόχους και 3 Ισραηλιτικούς.

Ο ΕΛΑ ήταν η μαζικότερη μεταπολιτευτική οργάνωση ένοπλης πάλης έχοντας ως πρότυπο οργάνωσης εκείνο των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην Ιταλία.
Εκατοντάδες άτομα εντάχθηκαν στις γραμμές της στη δεκαετία του 1980.
Ο ΕΛΑ ήταν η πολυγραφότερη επαναστατική οργάνωση στην Ελλάδα μέσα από την Αντιπληροφόρηση – την περιοδική του έκδοση.
Πέθανε ο Χρήστος Τσιγαρίδας - Είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την δράση του ΕΛΑ

Η Αντιπληροφόρηση – “Το κόκκινο περιοδικό της μεταπολίτευσης”
Η Αντιπληροφόρηση ήταν έντυπο προπαγάνδισης της δράσης και των απόψεων της οργάνωσης.
Απο πολύγραφους με πάνω από 15.000 αντίτυπα και διανεμόταν χέρ- χέρι στις γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και στα πανεπιστήμια.
Η Αντιπληροφόρηση διευθυνόμενη από συντακτική επιτροπή εκτός οργάνωσης, δημοσίευε κείμενα δεκάδων συνεργατών οι οποίοι διέφεραν μεταξύ τους στο ύφος.
Τα 44 τεύχη της  καταγράφουν από τη σκοπιά του αριστερού εργατισμού τα γεγονότα της επταετίας 1975-82.
Το τελευταίο κείμενο του τεύχους και «κύκνειο άσμα» του περιοδικού είναι αφιερωμένο στην «άσπρη κυρία του καπιταλισμού», όπως αποκαλεί την ηρωίνη: «Η ηρωίνη είναι η βιομηχανοποιημένη, αηδιαστική και ψεύτικη “λύση” που το καθεστώς έχει επεξεργαστεί, με την άμεση καθοδήγηση όλου του επιστημοτεχνικού κατεστημένου -ψυχιάτρων, παιδοψυχιάτρων, γιατρών, κοινωνιολόγων, χημικών, ερευνητών, οικονομολόγων, προγραμματιστών κ.λπ.- για να πλασάρει στους προλετάριους και ειδικά στους νέους που προσπαθούν να ξεφύγουν και δήθεν να αποφύγουν την καταπιεστική, μίζερη και απάνθρωπη καπιταλιστική κοινωνική καθημερινότητα»
Σε σχέση με την οργάνωση 17 Νοέμβρη η οποία προσωποποιούσε τους στόχους της ο ΕΛΑ χρησιμοποιούσε βόμβες για να παρεμβαίνει στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα της εποχής.
Επίσης διοργάνωνε συνέδρια ή ανοικτές συνελεύσεις των μελών του και παρενέβαινε έντονα στους χώρους εργασίας (σε απεργίες) και στις γειτονιές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Πέθανε ο Χρήστος Τσιγαρίδας - Είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την δράση του ΕΛΑ
Ο Χρήστος Κασσίμης


«O Χρήστος Κασίμης δεν ήταν από εκείνους που έπαιρναν το λόγο και
προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν το ακροατήριό τους. Oυδέποτε μιλούσε για
την πλούσια αντιστασιακή του δράση, ως ένα από τα στελέχη της οργάνωσης
«20 Oκτώβρη».  Hταν ένας σεμνός άνθρωπος, ένας ακέραιος αγωνιστής, που η
ικανότητά του ήταν να κινητοποιεί τη σκέψη των ανθρώπων γύρω του,
επίμονος και ακούραστος, πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση. Eνας
χαρισματικός άνθρωπος που τιμούσε την ιδιότητα του κομμουνιστή».

Χρήστος Τσιγαρίδας – Εφετείο ΕΛΑ 21/10/2009



Τον Οκτώβριο του 1977 τα μέλη της Φράξιας Κόκκινος Στρατός βρίσκονται νεκροί στο κελιά τους.
Η γερμανική  οργάνωση απάντησε εκτελώντας τον βιομήχανο Χανς Μάρτιν Σλέγερ.
Στις 19 Οκτώβρη, μια μέρα μετά, ο ΕΛΑ επιχειρεί να χτυπήσει γερμανική επιχείρηση και συγκεκριμένα την AEG στον Ρέντη.
Εκεί πραγματοποιείται συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και τεσσάρων αγνώστων, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Χρήστος Κασσίμης, μέλος στη διάρκεια της χούντας του κινήματος 20 Οκτώβρη.
Ο ΕΛΑ σε προκήρυξή του αναφέρει για τον θάνατο του Κασσίμη: «Η ενέργεια αυτή διεθνιστικής και επαναστατικής λαϊκής αλληλεγγύης ενάντια στους επίσημους εγκληματίες του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κράτους, που 2 μέρες πριν είχανε δολοφονήσει τους Γερμανούς επαναστάτες αγωνιστές Αντρέα Μπάαντερ, Γκούντρουν Εσλιν, Γιαν Καρλ Ράσπε, έγινε μέσα στο πλαίσιο δυναμικών ενεργειών σ’ όλον τον κόσμο ενάντια σε στόχους των επίσημων εγκληματιών της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας. Στη διάρκεια αυτής της ενέργειας έγινε ένοπλη συμπλοκή με χαφιέδες ασφαλίτες (Κ. Πλέσσας και Ι. Στεργίου) που δολοφόνησαν τον επαναστάτη αγωνιστή Χρίστο Κασσίμη, ιδρυτικό μέλος του ΕΛΑ».
Ο Καραθανάσης δηλώνει ότι ο Κασίμης ανήκε στην εξτρεμιστική αριστερά και λανσάρει την εκδοχή ότι δολοφονήθηκε από τους συντρόφους του…
Από την αστυνομία ανακοινώνεται ότι γίνονται έρευνες για διεθνές κλιμάκιο αναρχικών τρομοκρατών στην Ελλάδα…
Συλλαμβάνεται στην δουλειά του, σ΄ένα εργοστάσιο της Αγίας Βαρβάρας, ο εργάτης Γιάννης Σερίφης σαν ένας από τους 3 ενόπλους της «Διεθνιστικής Αλληλεγγύης» που διέφυγαν τον κλοιό της αστυνομίας μετά την συμπλοκή στο Ρέντη, και κατηγορείται μάλιστα ότι είναι αυτός σκότωσε τον Κασίμη…
Στις  23.10.1977 κηδεύεται ο  Χ. Κασίμης στο νεκροταφείο Χαλανδρίου.
Εκατοντάδες σύντροφοι του τον αποχαιρετούν με σφιγμένες γροθιές και συνθήματα «Θα εκδικηθούμε» «το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει».
Τα συνεργεία της χωροφυλακής τραβούν χιλιόμετρα φίλμ…
Η γυνάικα του Αλεξάνδρα Κασίμη τον αποχαιρετά: «Η κόρη μου και εγώ σ΄ευχαριστούμε για τον αγώνα σου. Ξέρω οι λαϊκοί αγωνιστές δεν χάνονται. Έχω εμπιστοσύνη στους συντρόφους σου και τους ευχαριστώ»…
Σε εκτεταμένες έρευνες της αστυνομίας για την αποκάλυψη της δραστηριότητας των αναρχικών συλλαμβάνονται 16 άτομα.
Ανάμεσά τους σαν ηθικοί αυτουργοί των επεισοδίων έχουν συλληφθεί μετά από έρευνα στα σπίτια τους οι εκδότες περιοδικών Ν. Μπαλλής, Γ. Φελέκης, Μ. Πρωτοψάλτης, Κ. Βασιλειάδης, Η. Μπακογιάννης, ο τραγουδιστής Ν. Άσιμος καθώς και οι Π. Μπαρμπούνης και Ι. Σταυρόπουλος. Στην πλατεία Κουμουνδούρου συνελλήφθησαν οι Γ. Βουγιούκος, Π. Γρίβας, Ζ. Νιφλής, Α. Βλαντάκης, Ι. Ζουμπουλάκη. Γ. Διαλυνάς, και Α. Κατρίνη γιατί κολλούσαν αφίσες-καλέσματα για την κηδεία του Χρήστου Κασίμη.

Φτάνει στις εφημερίδες κείμενο της Ε.Ο. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ όπου αναφέρονται με λεπτομέρειες οι ενέργειες της «Ομάδας για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη» για την πυρπόληση της αποθήκης και την ανατιναξη τμήματος του εργοστασίου της AEG, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν μετά τη δολοφονία του Χ. Κασίμη από δύο αστυνομικούς (Πλέσσας, Στεργίου) με πολιτικά.
Πέθανε ο Χρήστος Τσιγαρίδας - Είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την δράση του ΕΛΑ
Το 1983 ο ΕΛΑ επιτίθεται στον σαουδάραβα πρέσβη με τη χρήση για πρώτη φορά τηλεχειριστηρίου σε έκρηξη βόμβας.
Ο Χρήστος Τσουτσουβής
Στις 15 Μαΐου 1985 σε μιά συμπλοκή με την αστυνομία στου Γκύζη, στην οποία συμμετείχε και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σκοτώνεται ο Χρήστος Τσουτσουβής, ενεργό μέλος του ΕΛΑ από το 1976 έως το 1980, ο οποίος, στην συνέχεια,, έφυγε από τον ΕΛΑ για να ιδρύσει την οργάνωση  Αντικρατική Πάλη.
Γεννημένος σε ένα μικρό χωριουδάκι του Νομού Κορινθίας, ο Χρήστος Τσουτσουβής έφυγε για σπουδές στο Γκρατς της Αυστρίας.
Κατά την διάρκεια της επταετίας θα του δώσει την αφορμή να μάθει πολλά για το αντάρτικο πόλης, αφού εκπαιδεύεται άγνωστο που στην χρήση των όπλων και εντάσσεται στο ΠΑΚ.

Είναι φανατικός πολέμιος της Χούντας και όταν επιστρέφει στην Ελλάδα θα είναι για μια και μοναδική φορά εκλογικός αντιπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές μετά την πτώση της Χούντας.

Λίγο καιρό μετά αποστασιοποιείται πλήρως από το κόμμα και εισέρχεται στις τάξεις του Ε.Λ.Α. μαζί με τον Χρήστο Κασσίμη.

Πέθανε ο Χρήστος Τσιγαρίδας - Είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την δράση του ΕΛΑ

Ο Τσιγαρίδας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη
Ο Χρήστος Τσιγαρίδας ήταν ένας πολίτης υπεράνω υποψίας που ζει ανάμεσα στο Ψυχικό και την Κάλυμνο, το νησί από το οποίο είχε καταγωγή η μητέρα του.
Ενώ ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την δράση του ΕΛΑ, είχε δηλώσει στο δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2009 ότι υπήρξε μέλος της επαναστατικής οργάνωσης μέχρι το 1989, με αποτέλεσμα να απαλλαχθεί από τις αρχικές κατηγορίες που του αποδίδονταν για τις τρομοκρατικές ενέργειες από το 1990 και ύστερα.
Μάλιστα το δικαστήριο του δεύτερου βαθμού τον απάλλαξε, με πλειοψηφία 3-2, για το διάστημα που ήταν μέλος απο την κατηγορία της απλής συνέργειας στις ενέργειες του ΕΛΑ.
Πέθανε ο Χρήστος Τσιγαρίδας - Είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την δράση του ΕΛΑ
Φωτό: Ευρωκίνηση



Η πρώτη δίκη του ΕΛΑ  9 Φεβρουαρίου 2004- 11 Οκτωβρίου 2004

Κατηγορούμενοι οι: Χρήστος Τσιγαρίδας, Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη, Μιχάλης Κασσίμης

Το δικαστήριο καταδίκασε σε 25 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 22.000 ευρώ το Χ. Τσιγαρίδα, τον Α. Κανά, τον Κ. Αγαπίου και την Ε. Αθανασάκη. Επίσης, έκρινε ότι ο Μιχάλης Κασσίμης είναι αθώος.

Η δικαστική απόφαση χαρακτηρίστηκε υπερβολικά αυστηρή ως προς το σκέλος των ποινών -κατά 202 έτη βαρύτερη από την εισαγγελική πρόταση. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τους κατηγορούμενους σε κάθειρξη 1.174 ετών έναντι 972 ετών που είχε ζητήσει στην πρότασή του ο εισαγγελέας Ελευθέριος Πατσής.

H απόφαση αυτή του δικαστηρίου προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση τόσο στους καταδικασθέντες όσο και στους λοιπούς παράγοντες της δίκης, πρώτον γιατί είθισται η απόφαση των δικαστών να «κινείται» στο πλαίσιο της εισαγγελικής πρότασης, και δεύτερον γιατί και η ίδια η πρόεδρος Ελισάβετ Μουγάκου Μπρίλλη, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, είχε παραδεχθεί ότι «τα στοιχεία είναι ελλιπή».
Πέθανε ο Χρήστος Τσιγαρίδας - Είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την δράση του ΕΛΑ


Η δεύτερη δίκη του ΕΛΑ  7 Φεβρουαρίου 2005- 1 Ιουλίου 2005

Κατηγορούμενοι : Χρήστος Τσιγαρίδας, Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη, Μιχάλης Κασσίμης, Γιάννης Σερίφης.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι αθώοι και οι 6 κατηγορούμενοι. Οι Γιάννης Σερίφης και Μιχάλης Κασσίμης κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι. Κατά πλειοψηφία αθώοι κρίθηκαν οι Χρήστος Τσιγαρίδας, Κώστας Αγαπίου, Αγγελέτος Κανάς, Ειρήνη Αθανασάκη

Ο Χρήστος Τσιγαρίδας χαρακτήρισε την κρίση των δικαστών «ηχηρό ράπισμα στη ναζιστικής έμπνευσης αρχή της συλλογικής ευθύνης».

Ο Κώστας Αγαπίου απεβίωσε σε νοσοκομείο των Αθηνών την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009.

Ο Χ. Τσιγαρίδας δήλωσε: «Με τη σημερινή της απόφαση η πλειοψηφία των δικαστών του εφετείου του Κορυδαλλού διέσωσε την προσωπική αξιοπρέπεια των μελών της. Αρνήθηκε να εφαρμόσει τη ναζιστική αρχή της συλλογικής ευθύνης, όπως είχε κάνει και η πλειοψηφία του δεύτερου πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Εκείνο που καταρρακώθηκε για μια ακόμη φορά είναι η αξιοπιστία του «αντιτρομοκρατικού» επιτελείου.

Σε ό,τι με αφορά, από τη στιγμή της σύλληψής μου μέχρι σήμερα, υπερασπίστηκα την επαναστατική τιμή της οργάνωσής μου, του ΕΛΑ, και την προσωπική μου πολιτική διαδρομή στο επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα. Στα τρία δικαστήρια που έγιναν, υπερασπίστηκα επίσης την αθωότητα των συγκατηγορουμένων μου και αγωνίστηκα ενάντια στην εφαρμογή της ναζιστικής αρχής της συλλογικής ευθύνης, η οποία δεν αφορά μόνο τους κατηγορούμενους σ’ αυτή τη δίκη, αλλά όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια του ελληνικού λαού».


 
Η πολιτική κηδεία του Χρήστου Τσιγαρίδα θα γίνει την Πέμπτη 13 Ιούνη, στις 3μμ στο Α’ Νεκροταφείο.
Πέθανε ο Χρήστος Τσιγαρίδας - Είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την δράση του ΕΛΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;