2.8 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιοι έδωσαν τα κλειδιά του Υπουργείου Εργασίας στο Impact Hub; Του Βασίλη...

Ποιοι έδωσαν τα κλειδιά του Υπουργείου Εργασίας στο Impact Hub; Του Βασίλη Τακτικού

Ποιοι έδωσαν τα κλειδιά του Υπουργείου Εργασίας στο Impact Hub – μια ΜΚΟ – για να διαβουλευτεί και να καθοδηγήσει τους φορείς της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας

 

Στις 16-10-18 με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα η Γραμματεία Κοινωνικής Οικονομίας, είχε δώσει  τα κλειδιά του υπουργείου ΣΤΟ IMPACT HUB για διαβούλευση με τους φορείς ΚΑΛΟ χωρίς την παρουσία του ίδιου του Υπουργείου. 


Βρεθήκαμε εκεί ως Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (ΠΕΣΚΟ), ύστερα από τη πρόσκληση (που έλαβαν φαντάζομαι όλοι όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στη έκθεση EXPO ΚΑΛΟ), για διαβούλευση πάνω στις θεματικές που θα συζητηθούν στο Φόρουμ της Έκθεσης. 

Παρακολουθώντας, τη συζήτηση ως εκπρόσωπος της ΠΕΣΚΟ διαπίστωσα ότι η συζήτηση γινόταν χωρίς προσανατολισμό και χωρίς ειρμό γενικά περί εκπαίδευσης επιχειρήσεων. 

Αναρωτιόμουν, πως το Υπουργείο έχει βάλει σε αυτή τη θέση άτομα που δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη  για τα θέματα Κοινωνικής Οικονομίας. 

Προσπάθησα να επισημάνω ότι η θεματική δεν μπορεί να είναι ξένη από τα ζητήματα κοινωνικής οικονομίας και τα προβλήματα που απασχολούν αντικειμενικά το πεδίο και ειδικότερα στα ζητήματα εκπαίδευσης που έχουν ανάγκη οι κοινωνικές επιχειρήσεις. 

Τότε οι συντονιστές έδειξαν την ενόχλησή τους λέγοντας μου ότι είμαι εκτός θέματος. Τους ρώτησα λοιπόν ποιο είναι το θέμα δεν υπήρχε καν θέμα στην ημερήσια διάταξη και τη σχέση έχει με το νομικό πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας και με τους φορείς ΚΑΛΟ που κάλεσαν. 

Δεν είχα αντιληφθεί ακόμη ότι οι δύο υποτιθέμενοι εισηγητές που ήθελαν να διαμορφώσουν την ατζέντα ήσαν υπάλληλοι από IMPACT HUB κα όχι στελέχη του Υπουργείου. 

Ήταν απογευματινή ώρα, η Γραμματεία του Υπουργείου ήταν κλειστή και δεν μου πήγε στο μυαλό ότι μια Ιδιωτική εταιρεία  είχε  τα κλειδιά για να διαβούλευση με τους φορείς στο χώρο της Γραμματείας Κοινωνικής οικονομίας Σοφοκλέους 4, 7ος όροφος.

Το διαπίστωσα αργότερα όταν επίμονα τους ρώτησα τι θέση έχουν στο Υπουργείο Εργασίας γιατί αυτά που λένε δεν μοιάζουν για πολιτικές του Υπουργείου και τότε αναγκάστηκαν να που ότι ήσαν ΣΤΟ IMPACT HUB.

Είχαν όμως χρησιμοποιήσει παραπλανητικά στην πρόσκληση το τίτλο και την έδρα της Ειδικής γραμματείας του Υπουργείου Εργασίας.


Βλ. παρακάτω το e-mail της πρόσκλησης.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΕΝΝΑΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: 

Ποιος έδωσε τα κλειδιά του Υπουργείου και με ποια σύννομη διαδικασία σε μια ιδιωτική εταιρεία για κάνει χρήση;

Είναι σύνηθες και σύννομο να εκχωρεί τα γραφεία του σε εργολάβους και υπεργολάβους των έργων του;

Προβλέπεται κάτι τέτοιο στη σύμβαση;

Πως ορίστηκε το IMPACT HUB διοργανωτής της Έκθεσης EXPO KΑΛΟ και μάλιστα υπεύθυνος φορέας για τη διαβούλευση, παρακάμπτοντας την δευτεροβάθμια οργάνωση και εκπροσώπηση του Χώρου.

Τι σχέση έχει μια απευθείας ανάθεση έργου του Υπουργείου με την εταιρεία IMPACT HUB για διοργάνωση Έκθεσης- με την πολιτική  επικοινωνία της Ειδικής Γραμματείας με τους φορείς;

Ποιο  είναι το αντικείμενου του έργου που έχει ανατεθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία και  με ποια  διαδικασία και σύμβαση ανάθεσης;

Ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΠΕΣΚΟ

Βασίλης Τακτικός


Το e-mail της πρόσκλησης:

Οργανωτική ομάδα της ΚΑΛΟ ATHENS EXPO ’18

Καλησπέρα σε όλους,


Με το παρόν email θα θέλαμε να σας καλέσουμε σε μια κλαδική συνάντηση την οποία πραγματοποιούμε στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ΚΑΛΟ ATHENS EXPO ’18. Σκοπός των κλαδικών αυτών συναντήσεων είναι να αναδείξουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του κάθε κλάδου αλλά και τις καλές πρακτικές, με την βοήθεια των εγχειρημάτων που δραστηριοποιούνται στον εκάστοτε κλάδο. 


Θα θέλαμε, λοιπόν, να ζητήσουμε την παρουσία σας, φυσική ή ψηφιακή ώστε να βγάλουμε τους βασικούς πυλώνες που θα θέλατε να αναδείξουμε στο πρόγραμμα της έκθεσης μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, συζητήσεις σε πάνελ, παρουσιάσεις και ότι άλλο προκύψει από την συνάντηση. 


Ειδικότερα, για να έχετε μια εικόνα σχετικά με το τι σημαίνει αυτό πρακτικά, κατα την διάρκεια της EXPO, στο γενικό πρόγραμμα, θα αφιερωθούν 3-4 ώρες στον κάθε κλάδο, δίνοντας την ευκαιρία σε αυτούς που συμμετέχουν να στήσουν μια pop up EXPO σε ένα από τους χώρους υλοποίησης. Θα υπάρχει η δυνατότητα παρουσιάσεων, συζητήσεων αλλά και προβολών και πάγκων για προωθητικά υλικά του καθενός, προϊόντα ή ότι άλλο έχει ο καθένας και ταιριάζει στο πλαίσιο της έκθεσης.


Η συνάντηση του κλάδου Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Πληροφόρισης, τον οποίο έχετε δηλώσει στην φόρμα δήλωσης ενδιαφέροντος θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας ΚΑΛΟ, Σοφοκλέους 4, 7ο όροφο, την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 15.00 – 17.00. Για όποιον βρίσκεται εκτός Αθηνών και θέλει να συμμετέχει παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας ώστε να συνδεθούμε ηλεκτρονικά μέσω skype ή οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας επικοινωνίας βολέψει καλύτερα.


Θα ήταν χαρά μας να συμμετέχετε και περιμένουμε την διαθεσιμότητά σας!


Καλή συνέχεια,


Για την οργανωτική ομάδα της ΚΑΛΟ ATHENS EXPO ’18.Ερώτηση στην υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσε ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή τα όσα αναφέρει παραπάνω ο Βασίλης Τακτικός αλλά και αναλυτικό ρεπορτάζ του Politik. 

Δείτε την ερώτηση:

ΜΚΟ υποκαθιστά το υπουργείο Εργασίας


Εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκαλεί δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό Τύπο, σύμφωνα με το οποίο ΜΚΟ υποκαθιστά το εν λόγω υπουργείο στη διοργάνωση ετήσιου συνεδρίου για την κοινωνική οικονομία.


Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η ιστοσελίδα Politik.gr,  η ΜΚΟ «Impact Hub» φέρεται να είχε το γενικό πρόσταγμα στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) του υπουργείου Εργασίας στη Σοφοκλέους.

 

Μάλιστα, εκπρόσωποι της υποδέχονταν τους προσκεκλημένους, συμπεριφερόμενοι ως κρατικοί κλειδοκράτορες.


Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση απέστειλε και σχετικό email-πρόσκληση συμμετοχής στην κλαδική συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ΚΑΛΟ Athens Expo 2018, δηλώνοντας ότι αποτελεί την «οργανωτική ομάδα».


Όπως αναφέρεται σε αυτό: «Θα θέλαμε, λοιπόν, να ζητήσουμε την παρουσία σας, φυσική ή ψηφιακή, ώστε να βγάλουμε τους βασικούς πυλώνες που θα θέλατε να αναδείξουμε στο πρόγραμμα της έκθεσης μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, συζητήσεις σε πάνελ, παρουσιάσεις και ότι άλλο προκύψει από τη συνάντηση».


Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:


Με ποιο σκεπτικό μια ΜΚΟ υποκαθιστά στην ουσία το αρμόδιο υπουργείο όσον αφορά στη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου για την κοινωνική οικονομία;

Η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση έχει αναλάβει και άλλες παρόμοιες «πρωτοβουλίες» με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης;

Ποιο ήταν το κόστος διοργάνωσης του ετήσιου συνεδρίου για την οικονομική οικονομία;


Ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης της συγκεκριμένης ΜΚΟ;”


ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Ο «ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 

Αθήνα 18/10/2018

Προς υπουργό Εργασίας κ. Ε.  Αχτσιόγλου

Προς Αναπλ. Υπουργό Εργασίας  κ. Θ. Φωτίου

Προς Ειδικό Γραμματέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας κ. Ευ. Νικολαΐδης

Κ. Υπουργέ

Πληροφορηθήκαμε από τον τύπο και την σχετική επερώτηση στην βουλή, ότι η ΜΚΟ  IMPACT HUB κατείχε κλειδιά του υπουργείου σας την 16η Οκτωβρίου στον έβδομο όροφο του κτιρίου της Ειδικής Γραμματείας οδού Θεμιστοκλέους, για  απογευματινή εκδήλωση διαβούλευσης με τους φορείς ΚΑΛΟ,  χωρίς την παρουσία του ίδιου του Υπουργείου ή της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Οικονομίας.

Εμείς  οι Ομοσπονδίες που εκπροσωπούμε 250 πρωτοβάθμια σωματεία, είμαστε  εγγεγραμμένοι φορείς στο Μητρώο κοινωνικής οικονομία και ως εκ τούτου,  έχουμε λόγο  για την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών του Υπουργείου και των σχέσεών του με τους φορείς. 

Τα ερωτήματα που τέθηκαν στην βουλή είναι και δικά μας ερωτήματα, ανεξαρτήτως ποιος βουλευτής τα υπέβαλλε.  Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε αποτελεί  θεσμική παραβίαση αλλά και πρόκληση προς  τους φορείς κοινωνικής οικονομίας.

Επαναλαμβάνουμε τα ερωτήματα:

  • Με ποιο σκεπτικό μια ΜΚΟ υποκαθιστά στην ουσία το αρμόδιο υπουργείο όσον αφορά στη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου για την κοινωνική οικονομία;
  • Η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση έχει αναλάβει και άλλες παρόμοιες «πρωτοβουλίες» με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης;
  • Ποιο ήταν το κόστος διοργάνωσης της έκθεσης  για την κοινωνική οικονομία;
  • Ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης της συγκεκριμένης ΜΚΟ;

Επιπλέον ρωτάμε με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τρεις φορείς, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η συγκεκριμένη ΜΚΟ, για την διοργάνωση της έκθεσης  με απευθείας ανάθεση,  ενώ ταυτόχρονα οι δευτεροβάθμιοι φορείς αγνοήθηκαν για τις ανάγκες της διοργάνωσης ;

Με ποια κριτήρια ανατέθηκαν οι εργολαβίες σε φορείς που ιδρύθηκαν μόλις το 2016, ενώ στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας δρουν φορείς και  πολυετή παρουσία και χειροπιαστό έργο;

Μήπως οι εταιρείες αυτές έχουν έμμεση σχέση με κάποιους «συμβούλους» του Υπουργείου σας;

Επειδή το ζήτημα αυτό δεν σχετίζεται μόνο με την χρηστή διαχείριση των πόρων, αλλά και με την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς το πεδίο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε πότε θα συζητήσετε με τους δευτεροβάθμιους φορείς κοινωνικής οικονομίας και τις ομοσπονδίες για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο;

Για την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ο πρόεδρος Μανόλης Πατεράκης

Για την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Γιάννης Φραγκούλης

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 

Γιάννης Ζωχιός


Ποιοι έδωσαν τα κλειδιά του Υπουργείου Εργασίας στο Impact Hub; Του Βασίλη Τακτικού


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;