30.1 C
Athens
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠοιοί πραγματικά επωφελούνται από την απαγόρευση της κάνναβης;

Ποιοί πραγματικά επωφελούνται από την απαγόρευση της κάνναβης;

Η απαγόρευση της κάνναβης ήταν υποτίθεται για την προστασία της κοινωνίας από τις δολοφονιες, το χάος, τον εθισμό, και την κατάρρευση. Αυτά είναι που διαλαλούσαν οι εχθροί της κάνναβης. 
Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, η παρανομία της έχει προκαλέσει τα ίδια προβλήματα που επρόκειτο να λύσει. Έτσι, ποιος επωφελείται από την απαγόρευση της κάνναβης πραγματικά.
Οι άνθρωποι έχουν την τάση να λενε οι «έμποροι ναρκωτικών» ως πρώτη τους απάντηση στο ερώτημα αυτό.
Υπάρχουν πολλοί «έμποροι ναρκωτικών» που πωλούν μόνο κάνναβη (συνήθως για λόγους ηθικής, προσωπικής ασφάλειας, και επειδή καλλιεργούν τα δικά τους αποθέματα) και λειτουργούν βάσει του «Έχω κάνναβη ή τίποτα άλλο». Αυτή η ομάδα δεν επωφελείται από την απαγόρευση της κάνναβης, αντίθετα, έχει υποστεί βλάβη από αυτό.
Απο την άλλη, πολλοί έμποροι ναρκωτικών προμηθεύουν ένα ευρύτερο φάσμα ουσιών. Συχνά δεν είναι καν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την απαγόρευση της κάνναβης. Είναι απλά το προσωπικό του καταστήματος για ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.
 
Οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και τα οφέλη από την απαγόρευση της κάνναβης. Η κάνναβη θα έχει ενδιαφέρον για ομάδες οργανωμένου εγκλήματος για όσο χρονικό διάστημα παραμένει παράνομη. Με μια σταθερή ζήτηση, αφορολόγητα κέρδη και μια άναρχη, σχετικά απλή διαδικασία παραγωγής, γιατί δεν θα ήταν;
Η έκθεση της ΕΕ για τα ναρκωτικά το 2016 αναφέρει ότι «η εκτιμώμενη αξία της λιανικής αγοράς κάνναβης στην ΕΕ είναι πάνω από 9,3 δις € το 2013, με πιθανό εύρος από 8,4 δις – 12.9 δις. Αυτό αντιπροσωπεύει ακριβώς τα δύο πέμπτα του συνόλου της παράνομης αγοράς ναρκωτικών. 
Οι παραλληλισμοί μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης της κάνναβης και του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ είναι αναπόφευκτη. Η μαφία και παρόμοιες ομάδες δεν ενδιαφέρονται πια για αλκοόλ, διότι δεν υπάρχει κέρδος με αυτό τον τρόπο.
Οι μέθοδοί τους είναι ανήθικοι, αδίστακτοι, και εξαιρετικά αποτελεσματικόι. Μεγάλης κλίμακας, παράνομη παραγωγή κάνναβης δημιουργεί ταμειακές ροές που επανεπενδύονται στη μαύρη αγορά, και χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που είναι πολύ χειρότερη από ό, τι η καλλιέργεια φυτών.
 
Οι τρομοκράτες επωφελούνται από την απαγόρευση της κάνναβης.
Οργανωμένα συνδικάτα εγκλήματος δεν είναι οι μόνες ομάδες που επωφελούνται από το παράνομο καθεστώς της κάνναβης. Νέα στοιχεία από την ιταλική αστυνομία υποδηλώνουν ότι ο ISIS και η ιταλική μαφία εργάζονται από κοινού για τη μεταφορά της κάνναβης από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. 
Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ο Franco Roberti, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής της Ιταλίας, δήλωσε ότι ο ISIS ελέγχει σημαντικά τμήματα του ευρωπαϊκού λαθρεμπορίου κάνναβης απο τη διαδρομή Λιβύη και Μεσόγειο. Η τρομοκρατική οργάνωση αποκτά προφανώς περίπου 7% της χρηματοδότησής του από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, έστω και αν η κάνναβη (και άλλες τοξικές ουσίες) απαγορεύονται αυστηρά σύμφωνα με το νόμο της Σαρία. 
Σύμφωνα με τον κ Roberti , αντί να προσπαθούν να ενισχύσουν την απαγόρευση, η καλύτερη τακτική θα ήταν να την αφαιρέσουν: «Αποποινικοποίηση ή ακόμα και η νομιμοποίηση θα είναι σίγουρα ένα όπλο κατά των εμπόρων, μεταξύ των οποίων θα μπορούσαν να υπάρχουν τρομοκράτες που βγάζουν χρήματα από αυτό».
Αυτό δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Πίσω στο 2002, οι αρχές των ΗΠΑ απέτρεψαν μια υποτιθέμενη προσπάθεια από έναν πολίτη των ΗΠΑ και δύο Πακιστανούς να ανταλλάξουν τόνους χασίς και ηρωίνης για Stinger πυραύλους που είχαν προγραμματίσει να πωλήσουν στην Αλ Κάιντα.
 
Το εμπόριο όπλων οφελείται από την απαγόρευση της κάνναβης.
Οι τρομοκρατικές οργανώσεις θέλουν να είναι οπλισμένες μέχρι τα δόντια. Ένα μεγάλο μέρος των κερδών τους από τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών δαπανάται για την αγορά όπλων. 
Το ίδιο ισχύει και για τον αιματηρό και εκτεταμένο πόλεμο στο Μεξικό, ιδίως στα σύνορα με τις ΗΠΑ, όπου το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών έχει στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε ακριβώς πόσα από τα κέρδη του καρτέλ προέρχονται από την κάνναβη και μόνο. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 15% έως 60%, αλλά αυτό βασίζεται αποκλειστικά στη μεταφορά κάνναβης από το Μεξικό στις ΗΠΑ.
 
Οι τράπεζες επωφελούνται από την απαγόρευση της κάνναβης.
Λοιπόν, πώς αυτά τα τεράστια ποσά διακινούνται γύρω; Προφανώς, η νόμιμη πλευρά του εμπορίου όπλων μπορεί να χρησιμοποιήσει το τραπεζικό σύστημα για την ατιμωρησία, αλλά τι γίνεται με την παράνομη πλευρά; Πλέον, υπάρχει ένα τεράστιο ποσό των χρημάτων που προέρχεται από τα παράνομα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης, το οποία δεν δαπανάται για όπλα. Βαλίτσες γεμάτες μετρητά μπορεί να κινηθούν από χέρι σε χέρι όταν μιλάμε για μικρότερες προσφορές, αλλά όταν τα ποσά τρέχουν σε εκατοντάδες χιλιάδες, η βαλίτσα απλά δεν θα είναι αρκετή.
 
Μια σύντομη ιστορία του ξεπλύματος χρήματος των ναρκωτικών
Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, παρατήρησε πρώτος ότι σημαντικά χρηματικά ποσά ιταλικής μαφίας κινούταν μέσω του διεθνούς τραπεζικού συστήματος,. Η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) συστάθηκε για να πατάξει αυτό, και σιγά-σιγά σίγουρα το έκανε. Όταν όμως τα τραπεζικά ιδρύματα έγιναν μεγαλύτερα και πιο παγκόσμια, έγινε πιο δύσκολη η διαδικασία.
Αυτό άλλαξε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το πρώτο χτύπημα στην οικονομική κρίση, και οι έλεγχοι απο την FATF αποδυναμώθηκαν, ιδίως όσον αφορά τις υπεράκτιες δικαιοδοσίες. Τα προιόντα του εγκλήματος των ναρκωτικών για μια ακόμη φορά βρήκαν θέση στο τραπεζικό σύστημα. Στο Μεξικό, σπίτια συναλλάγματος γνωστά ως Casas de Cambio που ασχολήθηκαν με τις διεθνείς μεταφορές μετρητών και ταξιδιωτικές επιταγές είχαν κάνει πολλές επιχειρήσεις με την τράπεζα της Αμερικής Wachovia.
Τώρα ανήκει στην Wells Fargo, το 2004, ήταν μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ και ήδη έκανε τα στραβά μάτια στις τεράστιες συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα με τη μορφή καταθέσεων σε μετρητά, διαδοχικά αριθμημένες ταξιδιωτικές επιταγές και τις αγορές αεροπλάνων που διευκολύνεται από τους Casas de Cambio.
Η Wachovia δεν ήταν μόνη. Η HSBC ασχολήθηκε με 376 δισεκατομμύρια $ (περίπου 335.800 εκατομμύρια €) για την Wachovia, και όταν η Wachovia ερευνήθηκε το 2009 σταμάτησε τις δραστηριότητές της, η HSBC συνέχισε την αποδοχή και την επεξεργασία τεράστιων χρηματικών ποσών από το καρτέλ. Χρησιμοποιώντας τα Casas de Cambio, οι τράπεζες της HSBC στο Μεξικό και την Καλιφόρνια διευόλυναν το ξέπλυμα χρήματος.
Φυσικά, αυτά τα χρήματα μένουν προς όφελος των τραπεζών. Μεταξύ 2008 και 2011, στο έλεος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι τράπεζες ήταν απελπισμένες για ρευστά περιουσιακά στοιχεία καθώς είχαν στερέψει από νόμιμες πηγές και διατραπεζικά δάνεια. Εν μέρει χάρη στην αποτελεσματικότητα της FATF κατά τα προηγούμενα έτη, και εν μέρει λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου κατά των ναρκωτικών που τους έκανε όλο και πιο κερδοφόρες, οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος είχε τα μετρητά που οι τράπεζες τόσο πολύ χρειάζονταν.
Αυτό δεν είναι εικασία. Το 2009 και το 2012, ο Αντόνιο Μαρία Κόστα, εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNDOC) έδωσε συνεντεύξεις στις οποίες αναφέρε ρητά ότι τα χρήματα από τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών κατά τη διάρκεια του οικονομικού κραχ.
Ποιοί πραγματικά επωφελούνται από την απαγόρευση της κάνναβης;
Από: legalit.gr
  
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;