22.7 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2030 - Είναι η Τέχνη Πρωτεύουσα; Αναλυτικό Πρόγραμμα - Ελεύθερη Συμμετοχή

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2030 – Είναι η Τέχνη Πρωτεύουσα; Αναλυτικό Πρόγραμμα – Ελεύθερη Συμμετοχή

Η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σας προσκαλούν στην πρώτη Συνάντηση «Πολιτισμός 2030» που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 στην Ελευσίνα.


Το Πρόγραμμα «Πολιτισμός 2030» (https://culture2030.eu/) είναι ένας από τους βασικούς θεσμούς της Θεματικής «The EU Working Classes». Εστιάζει στην ενίσχυση ικανοτήτων τόσο του πολιτιστικού χώρου, όσο και της πόλης. Περιλαμβάνει την ετήσια «Συνάντηση Culture 2030» που πραγματοποιείται στην Ελευσίνα, δορυφορικές Συναντήσεις που θα ακολουθήσουν σε άλλες ελληνικές πόλεις καθώς και μία σειρά προγραμμάτων κατάρτισης για το ανθρώπινο δυναμικό της Ελευσίνας 2021, επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου, καλλιτέχνες καθώς και τους κατοίκους της πόλης.


Με το βλέμμα στη διαμόρφωση των πολιτιστικών όρων ανάπτυξης της επόμενης δεκαετίας, η Συνάντηση «Πολιτισμός 2030» έχει στόχο να δημιουργήσει έναν χώρο συνάντησης μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών και επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου, από τη μια μεριά, θεσμικών πολιτιστικών διοργανωτών, στελεχών  της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών, από την άλλη, καθώς και θεωρητικών και επιστημόνων. 

Στόχος είναι μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης που αφορά στην αειφόρο πολιτιστική ανάπτυξη των πόλεων και των περιφερειών της χώρας κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς και στις καλές πρακτικές σε επίπεδο πολιτιστικής αποκέντρωσης που εμφανίζεται στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Μέσα από αυτή την τετραήμερη Συνάντηση που περιλαμβάνει τρεις κεντρικές ομιλίες, δεκαοκτώ ομάδες εργασίας, συναντήσεις δικτύωσης και την «Καλλιτεχνική Παραγωγή από Μέσα», δηλαδή τις δράσεις που βρίσκονται σε μία ενδιάμεση περιοχή μεταξύ καλλιτεχνικού έργου και συζήτησης, προσεγγίζουμε ζητήματα πολιτικής του πολιτισμού, καλλιτεχνικής παραγωγής, θεσμικού πλαισίου, συνεργασιών, όπως επίσης και καλών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών πρακτικών.

1η Συνάντηση του προγράμματος Πολιτισμός 2030

Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018.

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

Πολιτισμική περιφερειακή πολιτική στην Ελλάδα: πόροι, οργάνωση, οικονομία, διαχείριση

Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, 15:30-17:00

Βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα βήματα του σχεδιασμού και της εφαρμογής μιας πολιτισμικής περιφερειακής πολιτικής, παρότι η ανάγκη για κάτι τέτοιο είναι εμφανής και η αναδιάρθρωση των πόρων έχει ξεκινήσει. Προκειμένου να εξετάσουμε το ζήτημα αυτό, όχι τόσο από τη σκοπιά των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, αλλά, κυρίως, μέσα από την προσέγγιση της πολιτισμικής ανάλυσης, θα εστιάσουμε στην επανεννοιολόγηση των πόρων, της οργάνωσης, της οικονομίας και της διαχείρισης, μέσα από επιτυχημένα παραδείγματα και τα βελτιωμένα αποτελέσματα που απέδωσαν. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της περιφερειακής πολιτισμικής πολιτικής μπορούν να λειτουργήσουν, όχι μόνο ανακουφιστικά, αλλά και φιλόδοξα, στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της ταυτότητας και της προβολής των πόλεων και των περιφερειών, της πολιτισμικής συνοχής και της συμπερίληψης των περιθωριοποιημένων ομάδων του πληθυσμού, της οικονομικής αναζωογόνησης που θα έρθει μέσα από παραγνωρισμένους ή/και υποτιμημένους πόρους, δυνητικά αποδίδοντας υψηλά ποσοστά προστιθέμενης αξίας. Οι συμμετοχικές διαδικασίες είναι προς τούτο αναγκαίες, χωρίς αποκλεισμούς και με πνεύμα αλληλεγγύης, προκειμένου να υποστηριχθούν οι αναδυόμενες δυνάμεις της κάθε περιφέρειας και να ενθαρρυνθούν να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες, με εξωστρέφεια και συνέπεια ευθύνης.

Επαναπροσεγγίζοντας τα φεστιβάλ μας

Jan Goossens,  Διευθυντής του Φεστιβάλ της Μασσαλίας

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, 15:00-16:00

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ είναι μεν επιτυχημένα, αλλά παράλληλα επιδεικνύουν κορεσμό και επαναλαμβάνονται. Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε μία νέα ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα για αυτά τα φεστιβάλ, που θα τους επιτρέψουν να επανασυνδεθούν με τον αρχικό, απελευθερωτικό τους ρόλο. Με την πλούσια ιστορία τους, την τεράστια προβολή τους στα μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό τους, πολλές ευρωπαϊκές εκδηλώσεις θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο θαρραλέες και πραγματικά καινοτόμες, από καλλιτεχνική και πολιτική άποψη. Επανεξετάζοντας τα θεμελιώδη στοιχεία που επιτρέπουν στα φεστιβάλ να συνδέονται με τις τοπικές πραγματικότητες, και αντλώντας ταυτόχρονα έμπνευση από τις αντίστοιχες διοργανώσεις εκτός Ευρώπης, τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ μπορούν να ξαναγίνουν πρωτοποριακοί κινητήριοι μοχλοί της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της χειραφέτησης των πολιτών.

«Για τον Καλλιτέχνη»: Ενώνοντας και χωρίζοντας τα πράγματα

Αλέξανδρος Μιστριώτης, καλλιτέχνης

Σάββατο 10 Νοεμβρίου, 15:00-16:00

Είναι ο καλλιτέχνης μέρος της εποχής του; Την εκφράζει ή μήπως τη δημιουργεί; Οδηγεί ή ακολουθεί; Διαμορφώνει ή διαμορφώνεται από το κοινό; Παράγει ή υπηρετεί την τέχνη του; Αυτά είναι κάποια από τα εύλογα ερωτήματα που αναδύονται όταν θέλουμε να μιλήσουμε για τη θέση της τέχνης και του καλλιτέχνη σήμερα. Μια θέση επίμαχη που επηρεάζει όλη την κοινωνία και τα όνειρά της, τους φόβους και τις ελπίδες της. Μια θέση σε διαρκή κίνηση που κάνει αυτά τα ερωτήματα να μοιάζουν όχι δύσκολα να απαντηθούν, αλλά απλώς λανθασμένα. Διότι δεν είναι απαραίτητο να διαλέξει κανείς μεταξύ δύο αντιθέτων, το αντίθετο φαίνεται πως πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα τους. Ήδη από τον καιρό που δεν υπήρχαν «καλλιτέχνες», η λειτουργία τους σίγουρα υπήρχε, και έπαιζε κρίσιμο ρόλο. Σήμερα όμως, που ο ιστορικός χρόνος έχει επιταχυνθεί και η νεοτερικότητα μοιάζει να εξαντλείται, τα πράγματα φέρνουν στην επιφάνεια μια νέα διάσταση της τέχνης που δεν οργανώνεται ιδεολογικά. Βλέπουμε πλέον καθαρά την σχέση της τέχνης με τον καιρό.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

https://culture2030.eu/%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82/

ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Συνάντηση περιλαμβάνει 18 ομάδες εργασίας, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί με βάση τέσσερις θεματικούς άξονες:

Θεματική 1: Ζητήματα πολιτικής του πολιτισμού

 • Πολιτισμική Στρατηγική Πόλεων και μοντέλα Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής
 • Δίκτυα Πολιτισμικής Συνεργασίας Πόλεων
 • Το πολιτισμικό κεφάλαιο της πόλης
 • Πολιτιστικοί διαχειριστές στο προσκήνιο: μεταβάλλοντας τις πολιτισμικές συνήθειες κατοίκων και καλλιτεχνών
 • Προς ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας για τους πολιτιστικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης

Θεματική 2: Το πεδίο της καλλιτεχνικής παραγωγής

 • Το βλέμμα του Άλλου
 • Όταν ο καλλιτέχνης γίνεται ντόπιος: προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών
 • Φεστιβάλ και πόλη: οι μετασχηματισμοί μιας σχέσης αιώνων
 • Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα ως πυρήνες πολιτισμικής ανάπτυξης: μια διαδρομή από τη Γαλλία μέχρι την Ελλάδα
 • Δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον παραγωγής για τον ανεξάρτητο χώρο
 • Ο ρόλος του καλλιτεχνικού διευθυντή

Θεματική 3: Το πεδίο της πολιτισμικής βιομηχανίας

 • Fabrication Matters: Κατασκευάζοντας το Μέλλον των πόλεων
 • Πόλεις και Designers: Τα τοπικά δημιουργικά οικοσυστήματα
 • Εκδόσεις, κινηματογράφος, ραδιόφωνο και όροι ανάπτυξής τους στην περιφέρεια

Θεματική 4: H πόλη ως περιβάλλον, μνήμη και ζωντανή κοινωνία

 • Η διαχείριση των τοπικών συλλογών και συλλόγων
 • Βιώσιμες Υποδομές
 • Βιομηχανική Κληρονομιά
 • Τα κοινά του μέλλοντος

Στόχος των ομάδων εργασίας είναι ο διάλογος μεταξύ καλλιτεχνών, επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου & θεσμικών πολιτιστικών διοργανωτών και στελεχών  της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών για τη συν-διαμόρφωση των πολιτιστικών όρων ανάπτυξης της επόμενης δεκαετίας.

Τα αποτελέσματα κάθε ομάδας εργασίας θα παρουσιαστούν την τελευταία ημέρα της Συνάντησης, Κυριακή 11 Νοεμβρίου και ώρες 11:00-16:00.

ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Τετ-α-τετ

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, 12:00 – 13:00

Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος»

Μέσα από σύντομα τετ-α-τετ, οι συμμετέχοντες γνωρίζονται μεταξύ τους. Σας διαβεβαιώνουμε  ότι από την πρώτη ώρα της Συνάντησης θα έχετε γνωρίσει τουλάχιστον 10 – 20 καλλιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου που δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα. Εσείς βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας επαγγελματικές κάρτες και υλικό για να συστηθείτε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες μέσα σε 3’ λεπτά. 

Νέες Ιδέες, Μόνες Ψάχνουν…

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, 13:00 – 14:00

Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας

Γνωρίστε νέες ιδέες, πρωτοβουλίες, έργα και δράσεις τα οποία είναι αυτή τη στιγμή υπό διαμόρφωση και αναζητούν συνεργάτες. Μήπως είσαι εσύ αυτός που αναζητούν; Ακόμη κι αν δεν είσαι, μέσα σε μία ώρα μπορείς να μάθεις τι ετοιμάζεται για το μέλλον… 

Βραδινές Συναντήσεις

Λυκίσκος

Μετά από τις κεντρικές ομιλίες, τις συναντήσεις εργασίας, τη γνωριμία μας με καλλιτέχνες και επαγγελματίες του καλλιτεχνικού χώρου τις απογευματινές ώρες, η ανταλλαγή και η δικτύωση συνεχίζονται με ποτό και μουσική. 

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΜΕΣΑ

Η ενότητα “Η Καλλιτεχνική Παραγωγή από Μέσα” περιλαμβάνει δράσεις που βρίσκονται σε μία ενδιάμεση περιοχή μεταξύ καλλιτεχνικού έργου και συζήτησης. Παρέχει την ευκαιρία να έρθουν οι συμμετέχοντες σε απευθείας επαφή με τους δημιουργούς, να εμβαθύνουν στις πρακτικές τους και να κατανοήσουν υλικά της “κουζίνας” της σύγχρονης τέχνης καθώς και σύγχρονων πρακτικών πολιτισμικής διαχείρισης.

Δράσεις που αλλάζουν την πόλη

Κανελλοπούλου 2, Παραλία Ελευσίνας

8 – 11 Νοεμβρίου  και ώρες λειτουργίας 19:00-20:00

Η ενότητα «Δράσεις που αλλάζουν την πόλη» παρουσιάζει μια σειρά από κοινωνικο πολιτιστικές πρωτοβουλίες, δράσεις καθώς και καλές πρακτικές φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην ελληνική περιφέρεια και στόχο έχουν την ενεργοποίηση των κατοίκων, την πολιτιστική ανταλλαγή, τη βιώσιμη αστική και πολιτισμική ανάπτυξη μιας πόλης και την προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στο διάλογο για την ποιότητα ζωής και το μέλλον της πόλης.

Το Στέκι της EUphoria

Παλιό Αναψυκτήριο Ο.Λ.Ε, Οδός Κανελλοπούλου, 192 00 Παραλία Ελευσίνας

8 – 11 Νοεμβρίου  και ώρες λειτουργίας: 11:00-13:00 & 14:00-20:00

Το Αναψυκτήριο, ως σταθερός χώρος δράσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, φιλοξενεί οπτικοακουστικό υλικό των δράσεων που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους από την ανακήρυξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Περιλαμβάνονται προγράμματα όπως: «Ένας αιρετός, ένας καλλιτέχνης-τεχνίτης», το Φεστιβάλ Συνοικισμός, «365 Μέρες Πριν, σε 1147 Μέρες Ξεκινάμε!», ECoC’sNeighbours’ Day και 100 First Times | International YouthSummerCamp. Από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου, το Αναψυκτήριο μετατρέπεται σε ένα στέκι/σημείο πληροφόρησης, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να ενημερωθούν για τη φιλοσοφία της Ελευσίνας 2021 καθώς και για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται παράλληλα με τη Συνάντηση «Πολιτισμός 2030».

Οι Περίπατοι της EUphoria

Σημείο Εκκίνησης: Γραφεία Ελευσίνας 2021, Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου και ώρες 11:00-13:00 & Κυριακή 11 Νοεμβρίου και ώρες 16:30-18:30

Οι Περίπατοι της EUphoria εισάγουν τους συμμετέχοντες στην κεντρική ιδέα, τη φιλοσοφία και την αποστολή της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria», το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 εστιάζει στη σύνδεση τέχνης και καθημερινότητας, στο πώς η τέχνη μπορεί να γίνει κεντρικό εργαλείο για την αλλαγή μιας πόλης. Το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 περιλαμβάνει τρεις Κεντρικές Θεματικές, που επικεντρώνονται στη σύνδεση τέχνης και περιβάλλοντος (EUnvironment), τέχνης και κοινωνίας (EUrbanization), τέχνης και εργασίας (The EU WorkingClasses) και εντοπίζονται και χωροταξικά, χωρίζοντας την πόλη σε τρεις μεγάλες ενότητες: Κεντρική Ελευσίνα, Άνω Ελευσίνα, Κάτω Ελευσίνα αντίστοιχα. Οι περίπατοι της EUphoria συνθέτουν το νήμα των πολλαπλών αφηγήσεων και της συλλογικής βιωματικής εμπειρίας της πόλης με τα διαφορετικά στοιχεία του αστικού τοπίου και τα έργα και τις ιδέες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Συμπόσια

Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Νοεμβρίου, 20:00-22:00

Τα συμπόσια αφορούν έναν νέο τρόπο “σχετίζεσθαι” ανάμεσα στους συμμετέχοντες, τους ομιλητές και τους καλλιτέχνες της συνάντησης. Είναι δράσεις σε μία ενδιάμεση περιοχή μεταξύ δείπνου και καλλιτεχνικής παρουσίασης. Γύρω από ένα τραπέζι, οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τον ίδιο τον καλλιτέχνη, την ιστορία του και τη μέχρι τώρα πορεία του, το καλλιτεχνικό του σύμπαν καθώς και στοιχεία της κουζίνας του. Τα Συμπόσια πραγματοποιούνται από καλλιτέχνες συνεργάτες της Ελευσίνας 2021, οι οποίοι έχουν εργαστεί ή εργάζονται τώρα σε πολύμηνη βάση στην πόλη, διεξάγοντας έρευνα ή / και δουλεύοντας με συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού της πόλης, για να καταλήξουν στη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου. Τα Συμπόσια πραγματοποιούνται σε εστιατόρια και ταβέρνες της Ελευσίνας στη βάση του “ρεφενέ”. Το κόστος κατ’ άτομο για φαγητό και ποτό υπολογίζεται σε 10 – 15 €, ενώ κάθε Συμπόσιο έχει 20 συνδαιτημόνες. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έκθεση Initiator

Στο πλαίσιο του πρώτου διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών γύρω από την εικαστική εγκατάσταση Initiator εγκαινιάζεται στις 8 Νοεμβρίου 2018, η έκθεση των Sophie Innmann (Γερμανία), Εύη Καλογηροπούλου (Ελλάδα), Doruntina Kastrati (Κόσοβο), Hortense Le Calvez (Γαλλία), Πάνος Προφήτης και Δέσποινα Χαριτωνίδη (Ελλάδα) υπό την καθοδήγηση των φετινών Initiators (μέντορες) Anne Langlois και Benoît- Marie Moriceau στην Κεντρική και Κάτω Ελευσίνα. Το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά στις 8 Οκτωβρίου 2018 με ένα ταχύρυθμο εργαστήριο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;