29.9 C
Athens
Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Το enallaktikos.gr ταξιδεύει στην Ινδοκίνα. Εναλλακτικός τουρισμός σε Λάος, Καμπότζη, Βιετνάμ.
Τρίτη ημέρα της εκδρομής μας – Είμαστε στην Χο Τσι Μινχ.

Για το  ταξίδι μας γράφει η  Ζέλα Φυκούρα

Αρχισυνταξία:  Βιβή Συργκάνη

Επιμέλεια: Το παιδί για όλες τις δουλειές Ανδρέας Ρουμελιώτης

Τους χάρτες σχεδίασε η Κατερίνα Βανταράκη

Αυτό ήταν το ταξίδι μας (χάρτες)

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια
Το  enallaktikos.gr κάνει ένα ταξίδι – περιπέτεια στην Ινδοκίνα,  για 30 ημέρες στις πόλεις και στις ζούγκλες του Λάος, της Καμπότζης και του Βιετνάμ, που θα το ζήσουμε παρέα.

Βήμα – βήμα, μέρα – μέρα, ένα ταξιδιωτικό, πολιτιστικό ημερολόγιο σε συνέχειες, με ιστορικές αναδρομές και εκατοντάδες φωτογραφίες – βίντεο.

Απο την Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ νοικιάζουμε  δικό μας ταχύπλοο και μέσω του ποταμού Μεκόνγκ περνάμε τα θαλάσσια σύνορα της Καμπότζης και φτάνουμε στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ. Συνεχίζουμε στην Σιέμ Ρεπ και θαυμάζουμε τους αρχαίους ναούς του Αγκόρ. Από εκεί  περνάμε στο Λάος και ανεβαίνουμε με ποταμόπλοιο,  ταχύπλοα,  κανό και πολύωρες πεζοπορίες τον Μεκόνγκ, μέχρι το Χρυσό Τρίγωνο (στα σύνορα Λάος – Βιρμανίας – Βιετνάμ), στο κέντρο του οπίου και της ηρωίνης.

Κάνουμε μια διαδρομή μέσα από βουνά, ζούγκλες, μεγάλα ποτάμια, ανάκτορα βασιλέων, που μας οδηγεί σε απομονωμένες φυλές, ολοζώντανες πόλεις,  ξεχασμένες ηρωικές επαρχίες, πανέμορφους ανθρώπους.

Περνάμε πεζοί τα σύνορα του Λάος και διασχίζουμε όλο το Βιετνάμ από πάνω μέχρι κάτω με πλοία, τραίνα, βανάκια.

Σε αυτό το μεγάλο αφιέρωμα του enallaktikos.gr μέσα απο τα ιστορικά στοιχεία, τα “παράξενα” θρησκευτικά και λαϊκά έθιμα, με ακριβείς αναφορές σε θρησκείες και ναούς, θα γνωρίσουμε την Ινδοκίνα.

Εκεί που συναντιούνται η Ινδία και η Κίνα, για να δημιουργήσουν τελικά μια υπέροχη πολυπολιτισμική κουλτούρα.

Πάμε!

To μεγάλο αφιέρωμα του enallaktikos.gr  δημοσιεύεται σε συνέχειες κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή μετά τις 22:00.


Διαβάστε τα τέσσερα πρώτα κείμενα του αφιερώματος στην Ινδοκίνα της Ζέλας Φυκούρα:

Πρώτο: Η περιπέτειά μας σε Βιετνάμ, Καμπότζη, Λάος ξεκινά. Ταξίδεψε και εσύ μαζί μας! [Φωτογραφίες]


Τέταρτο: Σου γράφω από το «Μουσείο Αμερικανικών Εγκλημάτων Πολέμου» | Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ – αφηγήσεις από τον πόλεμο στο Βιετνάμ

Έκτο: Δεν αξίζει να πεθάνεις πριν διασχίσεις αυτά τα υδάτινα σύνορα [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Έβδομο: Μπήκαμε στο “εργοστάσιο παραγωγής Θανάτου” στην đau khổ này, την “πόλη που υποφέρει” [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Όγδοο: Η
ανθρωπιά άοπλη συντρίβεται, ένοπλη αυτοαναιρείται: Η συναρπαστική
ιστορία της Καμπότζης και η τελευταία συνέντευξη του Πολ Ποτ
[ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Ένατο: Ανγκόρ, το θαύμα! Η μεγαλειώδης Ακρόπολη μέσα στη ζούγκλα! [photos]

Δέκατο: Ανγκόρ: Η λίμνη που γιατρεύει, οι ουράνιες χορεύτριες και το ποτάμι με τα χίλια Linga (πέη)

Εντέκατο: Το Ανγκόρ Βατ στο πρώτο φιλί της μέρας και η συντριβή της υπεροψίας των ανθρώπων στο Τα Προμ [Φωτογραφίες]

Δωδέκατο: Ανγκόρ Τομ, η χρυσαφένια πόλη

Δέκατο τρίτο: Το enallaktikos.gr έφτασε στη μυστηριώδη χώρα των χιλίων ελεφάντων! ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ 

Δέκατο τέταρτο: Τόσο παλιά αυτή η άγνωστη πόλη… όσο η απαρχή του Ανθρώπου

Δέκατο πέμπτο: Κολυμπώντας σε τυρκουάζ καταρράκτες και πλένοντας ελέφαντες στο ποτάμι – Ονειρικές εικόνες από μια πανέμορφη χώρα

Δέκατο έκτο: Στο “Χρυσό Τρίγωνο” της ηρωίνης και του οπίου, διασχίζοντας με ταχύπλοα τον Μεκόνγκ μέσα στη ζούγκλα [Photos]

Διαβάστε ακόμη:

Μπορείτε να βλέπετε όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται και στο hashtag #indokina

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνιαΠώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Οι πόλεμοι του Βιετνάμ»  της  Marilyn Young, εκδόσεις Οδυσσέας

Τον Ιούνιο του 1941, ο Χο Τσι Μιν(χ),  προσωπικότητα του αντιαποικιακού αγώνα και ιδρυτικό μέλος του Κ. Κ. Ινδοκίνας, καλεί  με ένα κείμενο που απετέλεσε την πολιτική βάση του μεγάλου αντιφασιστικού- αντιαποικιοκρατικού μετώπου της Βιετμίνχ,  τον κάθε Βιετναμέζο να πάρει μέρος  σε ένα κίνημα για την εθνική σωτηρία. 

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Χο Τσι Μιν(χ)

«Πρεσβύτεροι, εξέχουσες προσωπικότητες, πλούσιοι, στρατιώτες, εργάτες, διανοούμενοι, υπάλληλοι, έμποροι, νέοι και γυναίκες που αγαπάτε θερμά τη χώρα σας!  Ας ενωθούμε. Αυτός που έχει χρήματα θα προσφέρει τα χρήματά του, αυτός που έχει δύναμη θα προσφέρει τη δύναμή του, αυτός που έχει ταλέντο θα προσφέρει το ταλέντο του. Υπόσχομαι να χρησιμοποιήσω τις ταπεινές μου δυνάμεις για να σας ακολουθήσω, κι είμαι έτοιμος για την έσχατη θυσία. Επαναστάτες μαχητές! Η ώρα έχει σημάνει. Σηκώστε ψηλά το λάβαρο της εξέγερσης και οδηγήστε το λαό σε όλη τη χώρα να ανατρέψει του Γιαπωνέζους και τους Γάλλους. Η ιερή φωνή της πατρίδας ηχεί στ αφτιά μας, το αίμα των ηρωικών προγόνων μας που θυσίασαν τη ζωή τους κεντρίζει τις καρδιές μας… Ας ξεσηκωθούμε γρήγορα! Νίκη  στη Βιετναμική Επανάσταση! Νίκη στην Παγκόσμια Επανάσταση.» 

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Χαρακτικό Tran Nguyen Hieu

Η Βιετμίνχ και το στρατιωτικό της σκέλος ο Στρατός Εθνικής Σωτηρίας  ξεκίνησαν το 1940 από μια  ολιγάριθμη ομάδα υποστηρικτών από  μέλη του Κ.Κ.Ινδοκίνας, διανοούμενους, εργάτες, φοιτητές, και μια μικρή ομάδα  ενόπλων κύρια από τις ορεινές μειονοτικές φυλές  εξοπλισμένων με όπλα οικιακής κατασκευής, και έφτασε το 1946  να αριθμεί  500.000 μέλη με τον στρατό να φτάνει τις 60.000 κι αναρίθμητους υποστηρικτές. 

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Προπαγανδιστική αφίσα κατά την διάρκεια του πολέμου

Τον Ιούλιο του 1944 το καθεστώς του Βισύ στη Γαλλία κατέρρευσε.

Η πιο αξιόμαχη μετωπική οργάνωση αντίστασης, η Βιετμίνχ, πέρα από την δράση της σε όλο το Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη, σε συνεργασία με τα τοπικά αντιστασιακά κινήματα, εκμεταλλεύεται  το γεγονός για να  σχηματίσει σε 6 επαρχίες στο Βόρειο Βιετνάμ, απελευθερωμένη ζώνη με  κυβέρνηση, δυνάμεις αυτοάμυνας, κατάργηση φόρων, αναδιανομή και μείωση των ενοικίων γης.

Πάνω απ όλα η Βιετμίνχ ενεργοποιήθηκε στην καταπολέμηση του λιμού που θέριζε τον Βορρά, ανοίγοντας τις αποθήκες  και διανέμοντας ρύζι. 

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Προπαγανδιστική αφίσα κατά την διάρκεια του πολέμου

Τον Αύγουστο του 1945, ο συνδυασμός των αντιστασιακών κινημάτων, του αμερικανικού πολέμου και της σοβιετικής χερσαίας εισβολής, κατέλυσαν την Ιαπωνική αυτοκρατορία.

Σε όλη την περιοχή, πρώην αποικίες- Φιλιππίνες, Ινδονησία, Μπούρμα, Μαλαισία, Κορέα, Ταιβάν, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη – επεδίωξαν να επαναδιαπραγματευθούν το καθεστώς τους με τις νικηφόρες δυνάμεις, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν ότι εν καιρώ πολέμου διασκέψεις στις οποίες δεν είχαν παίξει κανένα ρόλο, είχαν ήδη πάρει αποφάσεις.

Οι λαοί της περιοχής είχαν την ψευδαίσθηση ότι η Αμερική θα ήταν με το μέρος τους στον πόλεμο κατά της αποικιοκρατίας. 

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Χαρακτικό Tran Nguyen Hieu

Όμως  αν και οι αμερικανικές αρχές ήταν προβληματισμένες  όσον αφορά το μέλλον της  αποικιοκρατίας, ήταν  καχύποπτες σε οτιδήποτε  έκριναν ότι θα  μπορούσε να θεωρηθεί κομμουνιστική επέκταση, και στάθηκαν ανελέητες  απέναντι στα κινήματα των χωρών για την ανεξαρτησία τους που δεν αναδείκνυαν κυβερνήσεις της απολύτου εμπιστοσύνης τους.

Έτσι διέλυσαν  βίαια το μέτωπο στις Φιλιππίνες, έκαναν  πόλεμο στην Κορέα κι αργότερα στο Βιετνάμ, την Καμπότζη και το Λαός, δημιούργησαν το SEATO και ενεργά δραστηριοποιήθηκαν προκειμένου να επηρεάσουν τις εξελίξεις σε όλη την περιοχή.

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Χαρακτικό Tran Nguyen Hieu

Στις 2 Σεπτέμβρη του 1945, στην μεγάλη πλατεία του Ανόι, μπροστά σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους,  ο Χο ανήγγειλε την ανεξαρτησία του Βιετνάμ  με τα λόγια της αμερικανικής διακήρυξης εθνικής ανεξαρτησίας.

«Όλοι οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι ίσοι. Ο Δημιουργός μας έχει δώσει ορισμένα απαραβίαστα δικαιώματα: Το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα να είμαστε ελεύθεροι και το δικαίωμα να πετύχουμε την ευτυχία.»

Στη συνέχεια κατήγγειλε  τα  εγκλήματα των Γάλλων κατά του Βιετναμικού Λαού.

«Είμαστε πεπεισμένοι – συνέχισε – ότι  τα Ηνωμένα Έθνη, που αναγνώρισαν την αρχή της αυτοδιάθεσης και ισότητας των λαών, δεν θα αρνηθούν να αναγνωρίσουν  την ανεξαρτησία του Βιετνάμ». 

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Λάκα Pham Van Don

Τον Οκτώβριο του 1945, ήταν σαφές  ότι ο μόνο λαός που ήταν έτοιμος να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Βιετνάμ, ήταν οι ίδιοι οι Βιετναμέζοι. 

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Προπαγανδιστική αφίσα κατά την διάρκεια του πολέμου

Οι Βρετανοί, που είχαν την υποχρέωση να εποπτεύουν την παράδοση των Ιαπώνων νοτίως του 16ου παραλλήλου, επανεξόπλισαν Γάλλους αιχμαλώτους πολέμου  και μαζί με δικούς τους Ινδούς Γκούρκα στρατιώτες, συμμετείχαν σε μια επιχείρηση κατά της  Εκτελεστικής Επιτροπής της Βιετμίνχ που διοικούσε την Σαϊγκόν.

Επειδή οι στρατιώτες δεν επαρκούσαν  επανεξόπλισαν Ιάπωνες  αιχμαλώτους πολέμου, από τους οποίους αρκετοί αντέδρασαν μέχρι του σημείου της ενεργούς συμπαράστασης στους Βιετμίνχ και καταδικάσθηκαν  από τους αξιωματικούς τους σαν «προδότες του αυτοκράτορα.»

Μετά από μερικές  μέρες μαχών οι Βιετμίνχ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Σαϊγκόν και να συγκεντρωθούν στην ύπαιθρο, και οι Γάλλοι να διεκδικήσουν ξανά την πλουσιότερη κτήση τους στην Ινδοκίνα, την «Κοχινκίνα». 

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Λάκα Pham Van Don

Στο Βιετνάμ, τη  χώρα τους,  που την κατείχαν τα στρατεύματα  τριών εχθρικών και αντικομουνιστικών χωρών, δηλαδή της Εθνικιστικής Κίνας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, η Βιετμίνχ άρχιζε να δημιουργεί μια υποτυπώδη κυβέρνηση.

Εθνικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 1946, παρά την απαγόρευση τους  από τις Γάλλους στην περιοχή της Κοχινκίνα. 

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Χαρακτικό Tran Nguyen Hieu

Η νέα κυβέρνηση στο Βορρά αντιμετώπιζε τον συνεχιζόμενο λιμό και μια νέα απειλή, τους 180.000 στρατιώτες της Εθνικιστικής Κίνας που λεηλατούσαν τη χώρα.

Η προσεκτική διανομή τροφίμων και μια μαζική καμπάνια για φύτευση καρποφόρων δένδρων, έφεραν το τέλος του λιμού.

Ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα που ήρθε να προστεθεί σε ένα μεγεθυνόμενο κατάλογο μεταρρυθμίσεων σε άλλους τομείς – αλφαβητισμός, φορολογία, εργατική νομοθεσία – που δεν εξαγγέλθηκαν απλώς, αλλά εφαρμόστηκαν. 

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Τον Φεβρουάριο του 1946 ο Τσιάνγκ Κάι Σεκ συμφώνησε να αποσύρει τα στρατεύματα του από το Βιετνάμ με αντάλλαγμα τον τερματισμό των προνομίων που η Κίνα είχε αναγκαστεί τον 19ο αιώνα να παραχωρήσει στην Γαλλία.

Επομένως  η Γαλλία θα άρχιζε να αποβιβάζει στρατεύματα  στο λιμάνι της Χαϊφόνγκ στις 8 Μαρτίου.

Ο Χο την προτελευταία στιγμή, στις 6 Μαρτίου καταφέρνει να υπογράψει μια συμφωνία που επέτρεπε την ειρηνική αποβίβαση 15 χιλιάδων Γάλλων στρατιωτών, οι οποίοι  θα αποσύρονταν σταδιακά έως το 1952.

Η Γαλλία αναγνώριζε  την Δημοκρατία του Βιετνάμ, ως ελεύθερο κράτος σε μια Ινδοκινέζικη Ομοσπονδία της Γαλλικής ένωσης.

Έμεινε ακαθόριστο πότε θα γινόταν το δημοψήφισμα για επανένωση με το Νότιο Βιετνάμ, όπου η αντίσταση κατά των Γάλλων συνεχιζόταν. 

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Tran Van Hab  – Λάκα 1911

Σε μια τεράστια συγκέντρωση την επόμενη ημέρα, οι ηγέτες της κυβέρνησης προσπάθησαν να εξηγήσουν σε ένα λαό που βρισκόταν ακόμα σε έξαψη για τον θρίαμβο της ανεξαρτησίας, γιατί είχαν προχωρήσει σε αυτό τον συμβιβασμό.

Όπως εξήγησε σε ένα παγωμένο ακροατήριο ο Γκιάπ:

«Η συμφωνία έδινε στο Βιετνάμ έλεγχο των εσωτερικών του υποθέσεων και μια επανένωση στο κοντινό μέλλον. Δεν υπήρχε τρόπος να εμποδιστεί η αποβίβαση του γαλλικού στρατού, όμως τώρα  υπήρχε μια γραπτή συμφωνία για το πόσο θα μείνουν. Η χώρα ήταν απομονωμένη και φτωχή. Άμεση μακροχρόνια αντίσταση στους Γάλλους θα απαιτούσε τεράστιες και άχρηστες θυσίες γιατί σήμερα δεν θα μπορούσαν να νικήσουν.»

Μετά, μέσα σε μια αιφνιδιαστική θύελλα από επευφημίες μίλησε ο Χο:

«Αποδεικνύει την εξυπνάδα μας ότι προτιμάμε να διαπραγματευόμαστε , αντί να πολεμάμε.» 

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Προπαγανδιστική αφίσα κατά την διάρκεια του πολέμου

Πριν φύγει για το Παρίσι για την επικύρωση της συμφωνίας, ο Χο έστειλε μια επιστολή στην αντίσταση στο Νότο.

«Εσείς στο Νάμ  Μπό  είσαστε πολίτες του Βιετνάμ. Τα ποτάμια μπορεί να ξεραθούν, τα βουνά μπορεί να διαβρωθούν. Όμως αυτή η αλήθεια ποτέ δεν θα αλλάξει».

Καθ’ οδόν προς τη Γαλλία,  ο Χο έμαθε  την ίδρυση μιας χωριστής δημοκρατίας της Κοχινκίνας από τους Γάλλους.  

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Nguyen Tien Chung

Όλο το καλοκαίρι  του 1946 ο Χο προσπαθούσε να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες του το μόνο που κατάφερε ήταν  να υπογραφεί ένα mondus Vivendi, που θα επέτρεπε στους πολίτες στο Ν. Βιετνάμ να έχουν ελευθερία Τύπου, οργάνωσης, συγκεντρώσεων με αντάλλαγμα το σταμάτημα των εχθροπραξιών.   

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Προπαγανδιστική αφίσα κατά την διάρκεια του πολέμου

Βέβαια η διατήρηση της ειρήνης δεν ήταν στο χέρι του Χο.

Οι αποικιακές αρχές στο Νότο θεώρησαν το mondus Vivendi συμφορά.

Έψαχναν μια αφορμή για να ξεκινήσουν τον πόλεμο στον Βορρά.

Μια διαφωνία για το ποιος ελέγχει το τελωνείο  στη Χάϊφογκ ήταν αρκετή.

Στις 22 Νοεμβρίου του 1946 δόθηκε  εντολή στα γαλλικά πλοία που αγκυροβολούσαν στο λιμάνι να βομβαρδίσουν την πόλη.

Υπήρξαν τουλάχιστον 6.000 νεκροί και περίπου 25.000 τραυματίες.  

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Προπαγανδιστική αφίσα κατά την διάρκεια του πολέμου

Στις 19 Δεκέμβρη του 1946 ο πόλεμος για την ανεξαρτησία, ήδη ενός  έτους στο Νότο, αγκάλιασε και το Βορρά.

Ο Γκιάπ περιγράφει το Ανόι εκείνο το βράδυ:

«Έπεσε η σκοτεινιά. Η πόλη ήταν ασυνήθιστα ήσυχη. Το κρύο ήταν παγερό. Τα σπίτια έδειχναν να μαζεύονται και να ζεσταίνονται κάτω από τα κιτρινωπά φώτα. Όμως κάτω από αυτή την ήρεμη επιφάνεια, επρόκειτο να σηκωθούν το ένα μετά το άλλο ορμητικά κύματα».

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Χαρακτικό Tran Nguyen Hieu

Παρ όλη την σκληρή προσπάθεια που είχαν κάνει για την ειρήνη, ελάχιστα είχαν αμελήσει την πιθανότητα του πολέμου.

Πολλοί από τους  ηγέτες  κατάφεραν να διαφύγουν σε βάσεις που ήδη είχαν προετοιμαστεί έξω από την πόλη.

Ο στρατός υπό την διοίκηση του Γκιάπ από μερικές χιλιάδες στην αρχή είχε ξεπεράσει τις εξήντα χιλιάδες.

Επίσης υπήρχαν οι βοηθητικές οργανώσεις της νεολαίας, (ένα εκατομμύριο  Νέοι Πρωτοπόροι), των αγροτών (800.000) και η ίδια η Βιετμίνχ (500.000). 

Τους έλειπαν όμως όλα τα άλλα – στρατιωτικά εφόδια, οικονομική ισχύς, διεθνείς σύμμαχοι.

Με αυτά τα δεδομένα  ο τριακονταετής πόλεμος  (1946-1975) για το λαό του Βιετνάμ αρχίζει.

Πώς άρχισε ο πόλεμος για το Βιετνάμ που κράτησε 30 χρόνια

Προπαγανδιστική αφίσα κατά την διάρκεια του πολέμου

To μεγάλο αφιέρωμα του enallaktikos.gr  δημοσιεύεται σε συνέχειες κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυρ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;