15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΠως η βιομηχανία ζάχαρης παραπλάνησε τους καταναλωτές, πληρώνοντας ερευνητές του Χάρβαρντ

Πως η βιομηχανία ζάχαρης παραπλάνησε τους καταναλωτές, πληρώνοντας ερευνητές του Χάρβαρντ

Αποκαλυπτικά έγγραφα της βιομηχανίας ζάχαρης που δημοσιεύτηκαν  στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine αποδίδουν μια βαρύτατη κατηγορία στην βιομηχανία ζάχαρης.
Την κατηγορούν ότι κατάφερε πληρώνοντας επιστήμονες  την δεκαετία του 1960, να αποκρύψει το μέγεθος της ευθύνης που έχει η ζάχαρη στις καρδιακές παθήσεις και να ρίξει την ευθύνη στα κορεσμένα λιπαρά.
 
Τα έγγραφα της  βιομηχανίας ζάχαρης  δείχνουν ότι το Sugar Research Foundation, γνωστό σήμερα ως Sugar Association, πλήρωσε τρεις επιστήμονες του Χάρβαρντ  με ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 50.000 δολλάρια σήμερα  για να δημοσιεύσει το 1967 μια ανάλυση σχετικά με το ρόλο της ζάχαρης και του λίπους στις καρδιακές παθήσεις (ο τίτλος ήταν Dietary Fats, Carbohydrates and Atherosclerotic Disease). 
Τα αποτελέσματα των μελετών που  δημοσιεύθηκαν στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, ελαχιστοποιούσαν τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία και έδειχναν ως ενόχους για τις καρδιακές παθήσεις τα κορεσμένα λιπαρά.
Στην δεκαετία του 1960 είχε αρχίσει να φαίνεται μια σύνδεση των τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη με τις καρδιακές παθήσεις. Τότε, σύμφωνα με τα  έγγραφα, ο  John Hickson, κορυφαίο στέλεχος της βιομηχανίας ζάχαρης πρότεινε την χρηματοδοτούμενη έρευνα ως απάντηση στα αρνητικά συμπεράσματα για τη ζάχαρη.
Ετσι στρατολόγησε τους ερευνητές του Χάρβαρντ για να υπερασπιστούν τη ζάχαρη και τους πλήρωσε  τότε 6.500 δολλάρια ( σήμερα αντιστοιχούν σε  49.000).
Παρά το γεγονός ότι αυτό το σκάνδαλο χρονολογείται πριν από σχεδόν 50 χρόνια, πιο πρόσφατες εκθέσεις δείχνουν ότι η βιομηχανία τροφίμων συνέχισε να επηρεάζει την επιστήμη της διατροφής, ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα του κάθε κλάδου.
Πέρυσι, ένα άρθρο στην εφημερίδα The New York Times αποκάλυψε ότι η Coca-Cola,  είχε δώσει εκατομμύρια δολάρια ως χρηματοδότηση για ερευνητές, που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σχέση μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και της παχυσαρκίας.
Τον Ιούνιο, το Associated Press ανέφερε ότι η βιομηχανία γλυκισμάτων χρηματοδότησε μελέτες, οι οποίες “συμπέραναν” ότι τα παιδιά που τρώνε γλυκά έχουν την τάση να ζυγίζουν λιγότερο από ό,τι εκείνα που δεν τρώνε γλυκά!
Πως η βιομηχανία ζάχαρης παραπλάνησε τους καταναλωτές, πληρώνοντας ερευνητές του Χάρβαρντ
Πηγή: JAMA Internal Medicine 
         The New York Times
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;