22.2 C
Athens
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠώς θα μπορούσε ένας κήπος και τα δέντρα του να μεταμορφωθούν σε...

Πώς θα μπορούσε ένας κήπος και τα δέντρα του να μεταμορφωθούν σε μία βιβλιοθήκη;

To TAF / the art foundation σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αναλόγιο 2018 παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση Libraries of Walks που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στις 21.00 και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου.  Παράλληλα με την έκθεση, θα φιλοξενηθούν δράσεις, όπως performance, εργαστήρια και ομιλίες στο πλαίσιο του προγράμματος Libraries as Gardens το οποίο πραγματοποιείται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους της πόλης κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Τα κτίρια είναι για τον άνθρωπο ότι οι κήποι για τα δέντρα. Οι κήποι είναι χώροι για να περπατά κανείς και να τους θαυμάζει, αλλά όχι για να κατοικεί. Πώς θα μπορούσε ένας κήπος και τα δέντρα του να μεταμορφωθούν σε μία βιβλιοθήκη; Πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι και τα δέντρα να αλληλεπιδράσουν μέσα σε ένα κήπο; Με ποιον τρόπο ένας κήπος θα μπορούσε να γίνει πιο παραγωγικός για τον νου;

Στην επιμελητική του προσέγγιση ο Geert Vermeire εκκινεί από την ετυμολογική συγγένεια των λέξεων plant (φυτό) και planta (λατ.  πέλμα ποδιού). Αναφέρεται στον Henry David Thoreau και την εργασία του με τίτλο “Walking” (Περπατώντας), όπου o συγγραφέας υποστηρίζει ότι το περπάτημά μας κατά το ήμισυ δεν αποτελεί παρά μια επανάληψη προηγούμενων βημάτων, έτσι ώστε ακόμα κι αν δεν ξέρουμε πού (τελικά) πηγαίνουμε, τουλάχιστον ίσως γνωρίζουμε που βρισκόμαστε.

Ωστόσο, “παρασυρόμαστε” και “μετα-κινούμαστε” με άλλους δύο σωματικά συνειρμικούς τρόπους: Πρώτον, από τις εικόνες, τους ήχους και τις μυρωδιές που συναντάμε και που μας οδηγούν προς και μέσα από αυτές. Τα στοιχεία της ατμόσφαιρας, για παράδειγμα, ή η διάθεση, το κλίμα (του καιρού ή ενός τραγουδιού) συχνά μας φέρουν και μας καθοδηγούν. Και, δεύτερον, μας μεταφέρουν οι ίδιοι οι τόποι τους οποίους περπατάμε και μας κρατούν.

Προ-χωρώντας τη σκέψη αυτή, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Thoreau υποθέτει επίσης ότι υπάρχει στη φύση ένας “λεπτός μαγνητισμός” που μας μεταφέρει, συχνά ασυνείδητα, προς τη “σωστή” κατεύθυνση και οι εικασίες του σχετίζονται κατά κάποιο τρόπο με την πρόσφατη ανακάλυψη μαγνητικών ζωνών σε ερημότοπους: τόπους που μας ελκύουν να τους ανακαλύψουμε.

Με αυτή την έννοια, η φιλοσοφία ξεκινά όχι απλά με τη διερώτηση, αλλά και -κυριολεκτικά- με την περιπλάνηση. Το περπάτημα, εν μέρει, διευκολύνει το διαλογισμό, επειδή μεσολαβεί μεταξύ του εαυτού μας και της γης. Ξεκινά τη συνομιλία μεταξύ των ποδιών και του εδάφους. Εισάγει το σώμα μας στον κόσμο και το περιβάλλον μέσο. Οι ιδέες και οι εικόνες αρχίζουν να ρέουν, σχηματίζοντας τη δική τους κιναισθησία.

H έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από το διεθνές project ‘A Library of Walks’ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, θα υπάρξει υλικό τεκμηρίωσης και έργα από καλλιτεχνικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Libraries as Gardens στο πλαίσιο του Analogio Festival.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:  Κλεοπάτρα Χατζηγκιόση (Ελλάδα), Όλγα Δουλκερίδου (Ελλάδα), Ελευθερία Ράπτη (Ελλάδα), Λίνα Ευσταθίου (Ελλάδα), Nora Lefa (Βοσνία & Ερζεγοβίνη), Jelena Marković (Σερβία), Lezli Rubian-Kunda (Καναδάς-Ισραήλ), Stefaan van Biesen (Βέλγιο), Geert Vermeire (Βέλγιο). 

Επιμέλεια: Geert Vermeire

Παρουσιάσεις, εργαστήρια & περίπατοι στην γκαλερί του TAF / the art foundation

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018
12:00-14:00: LIBRARIES AS GARDENS «PROJECT (ION/ IN/ OF) MOTION» περιπατητική βίντεο-περφόρμανς από τη Jelena Marković

15:00-16:00: LIBRARIES AS GARDENS. «Plant(e)scape» Εργαστήριο. Ανακαλύπτοντας τη σχέση φυτών και λογοτεχνίας. Με τους Simona Vermeire και Geert Vermeire 

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018
15:00-17:00: LIBRARIES AS GARDENS «A library of walks» Ηχητικός περίπατος με τον Geert Vermeire

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018
18:00-20:30: LIBRARIES AS GARDENS «Φανταστική θεώρηση του αρχαίου Ελληνικού θεάτρου του Διονύσου σαν μήτρα μιας ‘Fractal’ Πόλης» με την Κλεοπάτρα Χατζηγκιόζη. Εργαστήριο για τη δημιουργία ενός φανταστικού χάρτη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας 

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 
20:00-21:00: Finissage LIBRARIES AS GARDENS «Leafless (V). ‘A nomadic prop looking for performers’.»  Περφόρμανς με τη Λίνα Ευσταθίου και την Ελευθερία Ράπτη. Έργο και ηχοτοπίο του Stefaan van Biesen. Διεύθυνση: Geert Vermeire.  Διάρκεια 22′

Εγκαίνια: Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, 21.00
Διάρκεια: 21-29.09.2018

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 12.00-21.00. Κυριακή 12.00-19.00

Διεύθυνση: Νορμανού 5, 105 55 Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη

www.theartfoundation.gr

Πώς θα μπορούσε ένας κήπος και τα δέντρα του να μεταμορφωθούν σε μία βιβλιοθήκη;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;