26.3 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΠώς το επενδυτικό ταμείο Blackrock πυροδότησε την παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Πώς το επενδυτικό ταμείο Blackrock πυροδότησε την παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Έχει αρχίσει ο ανταγωνισμός μεταξύ του “μαύρου” και “πράσινου” κεφαλαίου, στα πλαίσια των διακυβερνητικών συμφωνιών για την κλιματική αλλαγή, που αναθέτουν την απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες στις αγορές, μεταξύ των οποίων κυριαρχούν οι αγορές κεφαλαίου.

Αυτός που πληρώνει τα “σπασμένα” αυτού του ανταγωνισμού, δηλαδή την ενεργειακή κρίση – που δημιουργήθηκε πέρα από τα πλαίσια του ίδιου του πολέμου στην Ευρώπη-με τις αυξημένες υπέρμετρα τιμές της ενέργειας, είναι ως συνήθως οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά! 

Το άρθρο από το: www.globalresearch.ca/how-blackrock-larry-fink-created-global-energy-crisis/5799286
By F. William Engdahl
Global Research, January 21, 2023
Μετάφραση: Άρης Κάζης

“Συμμόρφωση με την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για την επίτευξη της βιωσιμότητας”. Κολοσσιαία αποεπένδυση στον παγκόσμιο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σαστισμένοι από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, με τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα να εκτοξεύονται ταυτόχρονα στα ύψη και να αναγκάζουν ακόμη και σε κλείσιμο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως χημικές, αλουμινίου ή χάλυβα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η ΕΕ επιμένουν ότι όλα οφείλονται στον Πούτιν και τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό δεν ισχύει. Η ενεργειακή κρίση είναι μια από καιρό σχεδιασμένη στρατηγική των δυτικών εεπιχειρηματικών και πολιτικών κύκλων για τη διάλυση των βιομηχανικών οικονομιών στο όνομα μιας δυστοπικής Πράσινης Ατζέντας. Αυτό έχει τις ρίζες του στα χρόνια της περιόδου πολύ πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της δράση στην Ουκρανία.

Η Blackrock σπρώχνει την ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση)
Τον Ιανουάριο του 2020, την παραμονή των οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικών lockdowns λόγω covid, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου στον κόσμο, Λάρρυ Φινκ της Blackrock, εξέδωσε μια επιστολή προς τους συναδέλφους του στη Wall Street και τους διευθύνοντες συμβούλους των επιχειρήσεων σχετικά με το μέλλον των επενδυτικών ροών. Στο έγγραφο, με τον μετριοπαθή τίτλο “Μια θεμελιώδης αναδιαμόρφωση των χρηματοοικονομικών“, ο Φινκ, ο οποίος διαχειρίζεται το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο με περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση τότε, ανακοίνωσε μια ριζική αφετηρία για τις εταιρικές επενδύσεις. Το χρήμα θα “πρασίνιζε”. Στην επιστολή του 2020 που ακολουθήθηκε στενά ο Fink δήλωσε:

Στο εγγύς μέλλον -και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι οι περισσότεροι προσδοκούν- θα υπάρξει σημαντική αναδιάταξη των κεφαλαίων… Το κλιματικό διακύβευμα είναι επενδυτικό διακύβευμα”. Περαιτέρω δήλωσε: “Κάθε κυβέρνηση, εταιρεία και μέτοχος πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή“. [i]

Σε ξεχωριστή επιστολή προς τους επενδυτές πελάτες της Blackrock, ο Φίνκ παρέθεσε τη νέα ατζέντα για την επένδυση κεφαλαίων. Δήλωσε ότι η Blackrock θα αποχωρήσει από ορισμένες επενδύσεις που χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, όπως το κάρβουνο, η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τις ΗΠΑ και για πολλές άλλες χώρες. Πρόσθεσε ότι η Blackrock θα υποβάλλει σε έλεγχο τις νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, προκειμένου να διαπιστώνεται η συμμόρφωσή τους με την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη “βιωσιμότητα”.
Ο Φινκ κατέστησε σαφές ότι το μεγαλύτερο ταμείο στον κόσμο θα αρχίσει να αποεπενδύει στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.  “Με την πάροδο του χρόνου”, έγραψε ο Φινκ, “οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται στα ενδιαφερόμενα μέρη και δεν αντιμετωπίζουν τους κινδύνους βιωσιμότητας θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο σκεπτικισμό από τις αγορές και, με τη σειρά τους, υψηλότερο κόστος κεφαλαίου”. Πρόσθεσε ότι “η κλιματική αλλαγή έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των εταιρειών… βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας θεμελιώδους αναδιαμόρφωσης της χρηματοδότησης”. [ii]

Από εκείνο το σημείο και έπειτα η λεγόμενη επένδυση ESG, που τιμωρεί εταιρείες που εκπέμπουν CO2 όπως η ExxonMobil, έγινε η τελευταία μόδα μεταξύ των hedge funds και των τραπεζών και επενδυτικών κεφαλαίων της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των State Street και Vanguard. Τέτοια είναι η δύναμη της Blackrock. Ο Φίνκ κατάφερε επίσης να βρει τέσσερα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ExxonMobil που δεσμεύτηκαν να τερματίσουν την επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας.

Η επιστολή του Φινκ τον Ιανουάριο του 2020 ήταν μια κήρυξη πολέμου από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική οικονομία κατά της συμβατικής ενεργειακής βιομηχανίας. Η BlackRock ήταν ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Δράσης για τις Χρηματοοικονομικές Δημοσιοποιήσεις που σχετίζονται με το Κλίμα (TCFD) και έχει υπογράψει τους Περιβαλλοντικούς, Κοινωνικούς και Διακυβερνητικούς συντελεστές στις επενδυτικές αποφάσεις του UN PRI- Principles for Responsible Investing, ένός υποστηριζόμενου από τον ΟΗΕ δικτύου επενδυτών που πιέζει για επενδύσεις μηδενικού άνθρακα χρησιμοποιώντας τα εξαιρετικά διεφθαρμένα κριτήρια ESG. Δεν υπάρχει αντικειμενικός έλεγχος των πλασματικών δεδομένων για την ESG μιας εταιρείας. Επίσης, η Blackrock υπέγραψε τη δήλωση του Βατικανού για το 2019 που υποστηρίζει καθεστώτα τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η BlackRock το 2020 προσχώρησε επίσης στη Climate Action 100, έναν συνασπισμό σχεδόν 400 διαχειριστών επενδύσεων που διαχειρίζονται 40 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Με εκείνη τη μοιραία επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου τον Ιανουάριο του 2020, ο Λάρρυ Φινκ έθεσε σε κίνηση μια κολοσσιαία αποεπένδυση στον παγκόσμιο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά ο Φινκ της BlackRock διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του δυστοπικού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Κλάους Σουάμπ, του εταιρικού και πολιτικού συνδέσμου της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για το μηδενικό άνθρακα. Τον Ιούνιο του 2019, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν ένα πλαίσιο στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την επιτάχυνση της εφαρμογής της Ατζέντας 2030.  Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) διαθέτει μια πλατφόρμα στρατηγικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία περιλαμβάνει τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030.

Στην επιστολή του προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο (CEO) του 2021, ο Φινκ διπλασίασε την επίθεσή του κατά του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα. “Δεδομένου του πόσο κεντρική σημασία θα έχει η ενεργειακή μετάβαση για τις προοπτικές ανάπτυξης κάθε εταιρείας, καλούμε τις εταιρείες να δημοσιοποιήσουν ένα σχέδιο για το πώς το επιχειρηματικό τους μοντέλο θα είναι συμβατό με μια οικονομία καθαρού μηδενικού αποτυπώματος”, έγραψε ο Φινκ. Ένα άλλο στέλεχος της BlackRock δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο για την ενέργεια, “όπου οδεύει η BlackRock, εκεί θα ακολουθήσουν και οι άλλοι“. [iii]

Μέσα σε δύο μόλις χρόνια, έως το 2022, εκτιμάται ότι 1 τρισεκατομμύριο δολάρια θα έχουν αποσυρθεί από τις επενδύσεις στην εξερεύνηση και ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως. Η εξόρυξη πετρελαίου είναι ένα ακριβό επιχειρησιακό πεδίο και η διακοπή των εξωτερικών επενδύσεων από την BlackRock και άλλους επενδυτές της Wall Street σηματοδοτεί τον αργό θάνατο του κλάδου.

Μπάιντεν – Πρόεδρος της BlackRock;

Στις αρχές της τότε αποτυχημένης προεδρικής του υποψηφιότητας, ο Μπάιντεν είχε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στα τέλη του 2019 με τον Φινκ, ο οποίος φέρεται να είπε στον υποψήφιο ότι “είμαι εδώ για να βοηθήσω“. Μετά τη μοιραία συνάντησή του με τον Φινκ της BlackRock, ο υποψήφιος Μπάιντεν ανακοίνωσε: “Θα απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα…“. Τον Δεκέμβριο του 2020, πριν ακόμη ο Μπάιντεν ορκιστεί τον Ιανουάριο του 2021, όρισε τον επικεφαλής της BlackRock Global Head of Sustainable Investing, Μπράιαν Ντις, ως βοηθό του Προέδρου και διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου. Εδώ, ο Ντις, ο οποίος έπαιξε κομβικό ρόλο για τον Ομπάμα στη σύνταξη της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015, διαμόρφωσε σιωπηρά τον πόλεμο του Μπάιντεν σχετικά με την ενέργεια.

Αυτό ήταν καταστροφικό για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο άνθρωπος του Φινκ, ο Ντις, δραστηριοποιήθηκε στο να δώσει στον νέο Πρόεδρο Μπάιντεν έναν κατάλογο μέτρων κατά του πετρελαίου που θα υπογράψει με εκτελεστικό διάταγμα από την πρώτη μέρα του Ιανουαρίου 2021. Αυτό περιελάμβανε το κλείσιμο του τεράστιου πετρελαιαγωγού Keystone XL που θα έφερνε 830.000 βαρέλια την ημέρα από τον Καναδά μέχρι τα διυλιστήρια του Τέξας και την παύση κάθε νέας μίσθωσης στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής (ANWR). Ο Μπάιντεν επανήλθε επίσης στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, την οποία ο Ντις είχε διαπραγματευτεί για λογαριασμό του Ομπάμα το 2015 και η οποία ακυρώθηκε από τον Τραμπ.

Την ίδια ημέρα, ο Μπάιντεν έθεσε σε κίνηση την αλλαγή του λεγόμενου “Κοινωνικού Κόστους του Άνθρακα” που επιβάλλει ένα τιμωρητικό ποσό 51 δολαρίων ανά τόνο CO2 στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτή η μία κίνηση, που θεσπίστηκε υπό αμιγώς εκτελεστική εξουσία χωρίς τη συγκατάθεση του Κογκρέσου, επιφέρει καταστροφικό κόστος στις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις ΗΠΑ, μια χώρα που μόλις δύο χρόνια πριν ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο[iv].

Σκοτώνοντας την παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων

Ακόμη χειρότερα, οι βίαιοι περιβαλλοντικοί κανόνες του Μπάιντεν και οι επιταγές της BlackRock για επενδύσεις ESG δολοφονούν την παραγωγική δυναμικότητα των αμερικανικών διυλιστηρίων. Χωρίς διυλιστήρια δεν έχει σημασία πόσα βαρέλια πετρελαίου θα αντληθούν από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου. Κατά τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του Μπάιντεν, οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει τη διύλιση περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως σε χωρητικότητα βενζίνης και ντίζελ, κάποια από αυτά λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης εξαιτίας του Covid, η ταχύτερη πτώση στην ιστορία των ΗΠΑ. Τα λουκέτα είναι μόνιμα. Το 2023 αναμένεται να σταματήσει η παραγωγή επιπλέον 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως ως αποτέλεσμα της αποεπένδυσης της BlackRock και της Wall Street ESG και των κανονισμών του Μπάιντεν. [v]

Επικαλούμενος την σοβαρή αποεπένδυση της Wall Street στο πετρέλαιο και τις πολιτικές Μπάιντεν κατά του πετρελαίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron τον Ιούνιο του 2022 δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν ποτέ άλλο νέο διυλιστήριο [vi].
Ο Λάρρυ Φινκ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) του Κλάους Σβαμπ, συνοδεύεται από την ΕΕ, της οποίας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η διαβόητα διεφθαρμένη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εγκατέλειψε το Διοικητικό Συμβούλιο του WEF το 2019 για να γίνει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρώτη της σημαντική πράξη στις Βρυξέλλες ήταν να προωθήσει την ατζέντα της ΕΕ “Zero Carbon Fit for 55”. Αυτό επέβαλε σημαντικούς φόρους άνθρακα και άλλους περιορισμούς στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα στην ΕΕ πολύ πριν από τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.  Ο συνδυασμένος αντίκτυπος της απατηλής ατζέντας ESG του Fink στην κυβέρνηση Biden και της παραφροσύνης της ΕΕ για μηδενικό άνθρακα δημιουργεί τη χειρότερη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση στην ιστορία.

————————

F. O William Engdahl είναι σύμβουλος στρατηγικού κινδύνου και λέκτορας, κάτοχος πτυχίου πολιτικής από το Πανεπιστήμιο Princeton και συγγραφέας μπεστ σέλερ για το πετρέλαιο και τη γεωπολιτική.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση.

Σημειώσεις

[i] Larry Fink, A Fundamental Reshaping of Finance, Letter to CEOs, January, 2020, https://www.blackrock.com/corporate/investor-relations/2020-blackrock-client-letter
[ii] Ibid.
[iii] Tsvetana Paraskova,  Why Are Investors Turning Their Backs On Fossil Fuel Projects?, OilPrice.com,
March 11, 2021, https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Why-Are-Investors-Turning-Their-Backs-On-Fossil-Fuel-Projects.html
[iv] Joseph Toomey, Energy Inflation Was by Design, September, 2022, https://assets.realclear.com/files/2022/10/2058_energyinflationwasbydesign.pdf
[v] Ibid.
[vi] Fox Business, Chevron CEO says there may never be another oil refinery built in the US, June 3. 2022, https://www.foxbusiness.com/markets/chevron-ceo-oil-refinery-built-u-s
The original source of this article is Global Research
Copyright © F. William Engdahl, Global Research, 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;