18.9 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠόσα χρόνια έχεις να δεις πασχαλίτσες;

Πόσα χρόνια έχεις να δεις πασχαλίτσες;

Γράφει η Έλενα Ταγκαλάκη

Αναρωτήθηκες καθόλου πόσα χρόνια έχεις να δεις πασχαλίτσες; Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Τα τελευταία 30 χρόνια, η χρήση των φυτοφαρμάκων έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Πλέον οι άνθρωποι απορρίπτουν στο περιβάλλον 2,5 εκατ. τόνους από αυτά τα χημικά ετησίως αποφέροντας στη βιομηχανία την οποία διαχειρίζονται πολυεθνικές τζίρο 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμα χειρότερα, όσο περισσότερο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, τόσο πιο αναποτελεσματικά αυτά γίνονται.

Γιατί το φαινόμενο της καταστροφής ολόκληρης της παραγωγής εξαιτίας ενός εντόμου είναι πιο έντονο από ποτέ ενώ την ίδια ώρα η χρήση φυτοφαρμάκων είναι στο απόγειο;

Ρίξτε μια ματιά στις ασθένειες των εσπεριδοειδών που συμβαίνουν σε μέρη όπως η Φλόριντα και η Καλιφόρνια. Το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από το έντομο ψύλλα και το οποίο μολύνει τα δέντρα αφήνοντας βακτήρια τα οποία τελικά σκοτώνουν τα δέντρα. Η Φλόριντα σήμερα έχει υποστεί μείωση 10% στην παραγωγή εσπεριδοειδών εξαιτίας της ασθένειας.

Προβλήματα όπως αυτό υφίστανται (σ.σ. σε ολόκληρο τον πλανήτη) διότι τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν τα οφέλιμα έντομα όπως οι πασχαλίτσες που τρέφονται με έντομα σαν την ψύλλα, τη μελίγκρα κ.α. Σκοτώνοντας τις πασχαλίτσες, τα φυτοφάρμακα καταστρέφουν ένα ισορροπημένο οικοσύστημα.

Πόσα χρόνια έχεις να δεις πασχαλίτσες;


Έτσι μήπως τα φυτοφάρμακα βλάπτουν περισσότερο παρά ωφελούν;

Τα φυτοφάρμακα καταστρέφουν το περιβάλλον. Αγρότες και ερευνητές είναι τώρα μάρτυρες του θανάτου ολόκληρων αποικιών μελισσών εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων. Δισεκατομμύρια μελισσών εξαφανίζονται από το φυσικό τους περιβάλλον αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το τοξικό νέκταρ το οποίο παίρνουν από τη γονιμοποίηση μολυσμένων λουλουδιών.

(σ.σ. η απευθείας σύνδεση της χρήσης φυτοφαρμάκων με τον θάνατο των μελισσών είχε εντέχνως αποσιωπηθεί από τα μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις παρά τις πολυάριθμες εκθέσεις για το αντίθετο. Έπειτα από πιέσεις οικολογικών οργανώσεων και πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε πέρυσι υπέρ της αναστολής από τον Δεκέμβρη 2013 και για δύο χρόνια της χρήσης 3 νεονικοτινοειδών που έχει αποδειχθεί ότι είναι θανατηφόρα για τις μέλισσες και το περιβάλλον. Για την ιστορία, η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία για την απαγόρευση των τριών φυτοφαρμάκων ισχυριζόμενη ότι η μελέτη της Κομισιόν στην οποία βασίστηκε η ψηφοφορία περιείχε ανεπαρκή στοιχεία).

Κάποιοι άνθρωποι έχουν πλήρη επίγνωση της ικανότητας των φυτοφαρμάκων να διαταράσσουν τον θυρεοειδή αδένα, των επινεφριδίων και της υπόφυσης. Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν τις ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα, ελέγχοντας την ανάπτυξη, το μεγάλωμα, το φύλο και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;