31.8 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠότε πρέπει να αντικαταστήσω τη μπαταρία του φορητού μου υπολογιστή με μια...

Πότε πρέπει να αντικαταστήσω τη μπαταρία του φορητού μου υπολογιστή με μια νέα;

Στην ψηφιακή εποχή, ο φορητός υπολογιστής έχει σταδιακά αντικαταστήσει τους επιτραπέζιους υπολογιστές.

Χωρίς αμφιβολία, μία από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες για τους χρήστες είναι να μην μπορούν να επωφεληθούν από όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένας φορητός υπολογιστής. Για παράδειγμα, η μπαταρία δεν διαρκεί αρκετά.

Στην πραγματικότητα, πώς ξέρουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την μπαταρία;

Υπάρχουν δύο υποθέσεις:

1. Την πρώτη φορά που η μπαταρία του φορητού σας υπολογιστή χαλάει ξαφνικά χωρίς καμία προηγούμενη ένδειξη προβλήματος.

2. Στη δεύτερη υπόθεση, την οποία θα εξετάσουμε με πιο παρόμοιο τρόπο, η μπαταρία δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Όταν παρατηρήσετε κάποια από τα προβλήματα που αναφέρονται παρακάτω, είναι καλή ιδέα να σκεφτείτε το ενδεχόμενο μιας νέας μπαταρίας laptop.

Ενδείξεις ότι η μπαταρία σας πρέπει να αντικατασταθεί

Υπομείνετε λιγότερο

Μία από τις πιο σαφείς ενδείξεις ότι η μπαταρία του φορητού σας υπολογιστή βρίσκεται στο τέλος της ζωής της είναι η αισθητή μείωση του χρόνου λειτουργίας.

Αν διαπιστώσετε ότι ο φορητός σας υπολογιστής δεν διαρκεί όσο παλιά με μία μόνο φόρτιση (υπό παρόμοιο φορτίο), είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας σας είναι σημαντικά μειωμένη.

Ο φορητός υπολογιστής κλείνει ξαφνικά

Ο φορητός σας υπολογιστής μπορεί να κλείσει απροσδόκητα, ακόμη και όταν η ένδειξη της μπαταρίας δείχνει ότι έχει ακόμη φορτίο.

Σε περίπτωση που δεν λάβετε εγκαίρως μέτρα για αυτό το πρόβλημα, ενδέχεται να χάσετε μη ασφαλείς πληροφορίες, εάν δεν έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας.

Λανθασμένη ένδειξη της υπολειπόμενης φόρτισης της μπαταρίας

Ενδέχεται να παρατηρηθεί μια απότομη και ασυνήθιστη πτώση της ένδειξης του ποσοστού υπολειπόμενης μπαταρίας. Αυτή η ασυνέπεια μπορεί να αποτελεί ένδειξη πτώσης της χωρητικότητας της μπαταρίας.

Αργή ή πολύ γρήγορη φόρτωση

Μια αργή φόρτιση της μπαταρίας είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτήν.

Εάν φορτίζει πολύ γρήγορα (π.χ. από 0 σε 100% σε 20 λεπτά), τότε πιθανότατα η χωρητικότητά του σε πλήρη φόρτιση έχει μειωθεί σημαντικά.

Δεν θέλει να φορτίσει ή δεν κρατάει τη φόρτιση

Η αδυναμία της μπαταρίας να φορτίσει ή να διατηρήσει τη φόρτιση είναι ένα σαφές σημάδι ότι πρέπει να αντικατασταθεί με μια νέα.

Οίδημα

Το πρήξιμο παρατηρείται συχνότερα στις μπαταρίες εσωτερικού χώρου. Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα παρατεταμένης έκθεσης σε υψηλή θερμοκρασία.

Συνήθως, όταν διογκώνονται, σηκώνουν το καπάκι του φορητού υπολογιστή. Αν παρατηρήσετε ότι το καπάκι σηκώνεται, ελέγξτε αμέσως την κατάσταση της μπαταρίας. Σε περίπτωση που έχει διογκωθεί αφαιρέστε την προσεκτικά από το φορητό υπολογιστή.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Πώς να χρησιμοποιήσετε

Ο τρόπος που χρησιμοποιείτε το φορητό σας υπολογιστή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε το φορητό σας υπολογιστή κυρίως εν κινήσει, είναι καλή ιδέα να μην αφήνετε τη μπαταρία να πέσει στο 0%. Εάν η μπαταρία εκφορτίζεται συχνά σε κρίσιμα χαμηλές τιμές, ενδέχεται να χάσει μέρος της χωρητικότητάς της.

Θερμοκρασίες

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η έκθεση της μπαταρίας σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της.

Η βέλτιστη θερμοκρασία για την μπαταρία είναι μεταξύ 20 και 25 °C.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν αρνητική επίδραση, επειδή μπορούν να επιταχύνουν τις χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στη μπαταρία.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, από την άλλη πλευρά, μπορούν να μειώσουν την ικανότητα της μπαταρίας να παρέχει ενέργεια. Με άλλα λόγια, οδηγούν σε μείωση του χρόνου λειτουργίας

Για να διατηρήσετε τη βέλτιστη κατάσταση της μπαταρίας, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε το φορητό υπολογιστή σας σε ελεγχόμενο περιβάλλον με μέτριες θερμοκρασίες. Αποφύγετε την έκθεσή του σε άμεσο ηλιακό φως ή την τοποθέτησή του κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως καλοριφέρ. Επίσης, αποφύγετε τη χρήση του φορητού υπολογιστή σας σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Ρυθμίσεις ισχύος

Οι ρυθμίσεις ισχύος μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Για παράδειγμα, αν δεν μπορείτε να ενεργοποιήσετε το φορητό υπολογιστή σας για να φορτίσετε και τα ποσοστά φόρτισης της μπαταρίας σας είναι χαμηλά, επιλέξτε την επιλογή “Απενεργοποίηση” αντί για “Ύπνος”.

Στη λειτουργία αναστολής λειτουργίας, ο φορητός σας υπολογιστής συνεχίζει να αντλεί ενέργεια από την μπαταρία, η οποία μπορεί να εξαντληθεί εντελώς.

Πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει πράγματι πρόβλημα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση της μπαταρίας του φορητού μας υπολογιστή:

Εργαλεία των Windows

Μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για την μπαταρία μέσω των Windows. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ανοίξουμε τη γραμμή εντολών (cmd) και να εισάγουμε την εντολή

powercfg /batteryreport

Τα Windows θα εκτελέσουν μια αναφορά σχετικά με την κατάσταση της μπαταρίας.

Λάβετε υπόψη ότι αν δεν ξέρετε τι να συγκρίνετε, όλες οι πληροφορίες που θα λάβετε μπορεί να σας φανούν συγκεχυμένες. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.

Με εξωτερικό πρόγραμμα

Υπάρχουν διάφορα λογισμικά που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της μπαταρίας. Αυτά μπορεί να είναι τα BatteryCare, BatteryInfo, BatteryMon και άλλα.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να μην καταλαβαίνετε ακριβώς τις πληροφορίες εδώ, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν υπάρχει πρόβλημα, το πρόγραμμα υποδεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Εν κατακλείδι, η καλή κατάσταση της μπαταρίας είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή χρήση του φορητού σας υπολογιστή.

Η αναγνώριση των ενδείξεων ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα μπαταρίας θα σας βοηθήσει να αναλάβετε έγκαιρα δράση και να αποτρέψετε προβλήματα όπως απώλεια δεδομένων ή βλάβη του φορητού υπολογιστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;