18 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΠότε το έμφραγμα και το εγκεφαλικό παραμονεύει στη... γειτονιά σας

Πότε το έμφραγμα και το εγκεφαλικό παραμονεύει στη… γειτονιά σας

Μια νέα αμερικανική επιδημιολογική έρευνα, που δημοσιεύεται στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Journal of American Heart Association», καταδεικνύει τον άγνωστο μέχρι σήμερα κίνδυνο που διατρέχουν όσοι διαμένουν σε σπίτια που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας Γρκέγκορι Βελένιους της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν, ανέλυσαν στοιχεία για 5.400 γυναίκες.

Τα συμπεράσματα προκάλεσαν αίσθηση.

Όπως διαπίστωσαν, όσες ζούσαν σε μια απόσταση έως 100 μέτρων από λεωφόρο ή άλλο πολυσύχναστο δρόμο, είχαν κατά μέσο όρο 22% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υπέρταση, σε σχέση με εκείνες που ζούσαν σε απόσταση 1.000 μέτρων.

Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 13% για όσες ζούσαν σε απόσταση 100 έως 200 μέτρων και 5% για όσες έμεναν σε απόσταση 200 έως 1.000 μέτρων από τον δρόμο. Σε επιδημιολογικούς όρους, μία 58χρονη γυναίκα που ζούσε πολύ κοντά σε ένα δρόμο με έντονη κυκλοφορία, αντιμετώπιζε τον ίδιο κίνδυνο με μια 60χρονη που ζούσε πιο μακριά.

Η υπέρταση θεωρείται παράγοντας κινδύνου για διάφορες καρδιακές παθήσεις. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι ζουν κοντά σε μεγάλους δρόμους, κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι σαφές για ποιό λόγο αυξάνει η αρτηριακή πίεση λόγω της εγγύτητας του δρόμου. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι αυξάνονται τα εισπνεόμενα μικροσωματίδια – ρύποι στην ατμόσφαιρα, πράγμα που επιβαρύνει τις αρτηρίες ή ότι ο κύριος ένοχος είναι ο αυξημένος θόρυβος και το στρες, εξαιτίας των συνεχώς διερχομένων οχημάτων ή ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων.

πηγή: onmed.gr

Πότε το έμφραγμα και το εγκεφαλικό παραμονεύει στη... γειτονιά σας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;