13.3 C
Athens
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠροσφυγικό: Οι πολίτες δείχνουν το δρόμο, κυβέρνηση και Ε.Ε. τι κάνουν;

Προσφυγικό: Οι πολίτες δείχνουν το δρόμο, κυβέρνηση και Ε.Ε. τι κάνουν;

Προσφυγικό: Οι πολίτες δείχνουν το δρόμο, κυβέρνηση και Ε.Ε. τι κάνουν;

Την Κυριακή 6 Μαρτίου το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης διοργάνωσε μια δράση στο Σύνταγμα για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες/μετανάστες.

Η συμμετοχή των πολιτών ξεπέρασε οποιαδήποτε πρόβλεψη και η προσέλευση του κόσμου ήταν συγκλονιστική.  Άνθρωποι όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έφεραν τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, παιχνίδια και φάρμακα. Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης επέλεξε το ιατρείο μας για να διαχειριστεί τα φάρμακα και αυτό μας τιμά ιδιαίτερα και τους ευχαριστούμε. 431 κούτες και μεγάλες σακούλες γεμάτες με φαρμακευτικό υλικό γέμισαν απ’ άκρη σ΄ άκρη όλο το ιατρείο και μας πήρε μία βδομάδα για να καταφέρουμε να κάνουμε τον απαραίτητο έλεγχο και διαλογή.  Ήδη μια μεγάλη ποσότητα από αυτά τα φάρμακα αποστέλλεται στο Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο Κιλκίς, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην Ειδομένη, για τις ανάγκες εκεί.

Προσφυγικό: Οι πολίτες δείχνουν το δρόμο, κυβέρνηση και Ε.Ε. τι κάνουν;

Το ιατρείο μας από το περασμένο καλοκαίρι συμμετέχει ενεργά με γιατρούς και άλλους εθελοντές στο Ελληνικό, και το τελευταίο διάστημα και στο λιμάνι του Πειραιά, με διάφορες δράσεις αλλά και φαρμακευτικό υλικό.  Εμείς ως κοινωνικό ιατρείο, που δε δέχεται καμία χρηματική βοήθεια από πουθενά, έχουμε εισπράξει απλόχερα την εμπιστοσύνη του απλού κόσμου που σε καθημερινή βάση μας στηρίζει προσφέροντας φάρμακα, ιατρικά είδη, βρεφικά γάλατα και πάνες, αλλά και σε κάθε έκκλησή μας ανταποκρίνεται πολλαπλάσια. Από την πλευρά μας θέλουμε με διαφάνεια να ενημερώνουμε για τη χρησιμότητα και τον προορισμό των δωρεών.

Έτσι, πέρα από την κάλυψη των ωφελούμενων του ιατρείου μας με τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται ανά κατηγορία (ανασφάλιστοι, άνεργοι, άποροι), ανταποκρινόμαστε σε αιτήματα άλλων κοινωνικών ιατρείων ανά την Ελλάδα, δομών στήριξης ΑΜΕΑ, δημόσιων νοσοκομείων και δημόσιων δομών κοινωνικής φροντίδας, καθώς και σε αιτήματα άλλων ιδρυμάτων ανά περίπτωση και δυνατότητα κάλυψης.

Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, από την πρώτη στιγμή ανταποκριθήκαμε με αποστολές φαρμάκων σε επαναλαμβανόμενη βάση στη Λέσβο αλλά και στη Λέρο, επίσης στο Πεδίο του ´Αρεως και στη συνέχεια στο Κιλκίς για την Ειδομένη.  Με την εγκατάσταση προσφύγων στο Tae Kwo Do δραστηριοποιηθήκαμε άμεσα με γιατρούς μας και καλύψαμε φαρμακευτικές ανάγκες, ενώ στηρίξαμε και στηρίζουμε το ιατρείο στο Χόκεϋ στο Ελληνικό.

Επίσης, δραστηριοποιηθήκαμε άμεσα για τους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά, όπου γιατροί μας έτρεξαν να συνδράμουν και ανταποκρινόμαστε με αμεσότητα σε κάλυψη φαρμακευτικών αναγκών διαρκώς. Το ίδιο κάνουμε και για την εγκατάσταση στο πρώην Δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Δεν έχουμε αυταπάτες, η όποια βοήθεια μπορούν να προσφέρουν τα κοινωνικά ιατρεία/φαρμακεία είναι μια στάλα στον ωκεανό των αναγκών, όχι μόνο των προσφύγων/μεταναστών αλλά και γενικότερα των Ελλήνων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.  Δε μπορούμε όμως να μείνουμε αμέτοχοι, παρότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό δεν είναι καθήκον δικό μας αλλά της πολιτείας. Μια πολιτεία που έχει αφήσει, εδώ και 6 χρόνια, στην τύχη τους εκατομμύρια ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες. Μια πολιτεία που μόλις τώρα, 1 χρόνο μετά τη γιγάντωση του προσφυγικού προβλήματος, ξεκινάει να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα συντονισμού της όποιας βοήθειας προσφέρεται προς τους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Πολλά μπορούμε να πούμε για την έλλειψη κρατικής μέριμνας, αυτό άλλωστε φαίνεται και από τον αριθμό των Ελληνικών αλλά και ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται τον τελευταίο χρόνο για το συγκεκριμένο πρόβλημα.  Πάνω από όλα όμως, οφείλουμε να αναδείξουμε την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που από τη μια μιλάει για πολιτισμό και από την άλλη ορθώνει φράχτες και συρματοπλέγματα, δημιουργώντας στεγανά και κυματοθραύστες, ώστε ελάχιστοι πρόσφυγες να καταφέρουν να φτάσουν στην «καρδιά» της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ανθρωπιστική κρίση που η ίδια έχει συμβάλλει τα μέγιστα για να δημιουργηθεί.

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει αναφέρει ξεκάθαρα ότι το κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου δεν είναι μονομερής ενέργεια των κρατών, αλλά κοινή απόφαση των «28» της Ε.Ε.  Μεγαλύτερη δημόσια παραδοχή της υποκριτικής πολιτικής της Ε.Ε. από αυτή δεν υπάρχει!  Ο ρόλος της χώρας μας είναι πλέον ξεκάθαρος.  Θα αποτελεί το πρώτο Ευρωπαϊκό ανάχωμα, όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα εγκλωβίζονται.  Οι φίλες χώρες της Ε.Ε. μετατρέπουν τη χώρα μας σε μια αποθήκη ψυχών, όπου κάθε άνθρωπος – ανεξάρτητα από τους λόγους τους οποίους τον οδήγησαν να έρθει στη χώρα μας – βαφτίζεται «παράνομος» ή «παράτυπος» και θα επιστρέφεται πίσω στην Τουρκία και από εκεί … το τι ακριβώς θα γίνεται θα μας το πουν στο μέλλον.

Παράλληλα, μάθαμε το τελευταίο διάστημα ότι η Ε.Ε. προτίθεται να διαθέσει μέχρι και 700 εκ. ευρώ για να βοηθήσει τα επόμενα 2-3 χρόνια τους πρόσφυγες. Ναι, αυτούς τους πρόσφυγες που έχει η ίδια εγκλωβίσει στη χώρα μας, αλλά και στο λεγόμενο «Βαλκανικό διάδρομο», δηλαδή τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορα τους. Και το κερασάκι αυτής της υποκριτικής στάσης είναι το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε απευθείας σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και όχι σε κρατικές δομές. Πλήρης δηλαδή απαξίωση του κράτους που παράλληλα μας κάνει να αναρωτιόμαστε με τι κριτήρια θα δοθεί αυτή η βοήθεια και προς ποιους.  Όλα αυτά τα βλέπουμε με πολύ μεγάλο σκεπτικισμό και χωρίς καμία εμπιστοσύνη για το εάν τελικά αυτή η βοήθεια θα φτάσει εκεί που πρέπει.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η Ελληνική πολιτεία προσπαθεί ουσιαστικά να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, κάνοντας τη «βρώμικη δουλειά» της Ε.Ε.  Οι καταγγελίες πολλές για πρόσφυγες και μετανάστες που επιβιβάζονται σε πούλμαν από τον Πειραιά, για να καταλήξουν – με την συνοδεία της αστυνομίας – σε διάφορες περιοχές της χώρας, μακριά από τα σύνορα.

Προσφυγικό: Οι πολίτες δείχνουν το δρόμο, κυβέρνηση και Ε.Ε. τι κάνουν;

Η Suad και η Kafaa, 11 και 7 χρόνων αντίστοιχα αγνοούνται από τον Οκτώβρη του 2015. Είναι παιδιά ασυνόδευτα και η τελευταία φορά που τα είδαν ήταν στην Χίο. 

Τα αναζητούν οι γονείς τους στην Γερμανία. 

Πηγή https://www.facebook.com/crux0/posts/1647913252137816

Όλα αυτά δε λύνουν το πρόβλημα, το μόνο που κάνουν είναι να το παρατείνουν και φυσικά να βασανίζονται ακόμα περισσότερο οι πρόσφυγες/μετανάστες. Η χώρα μας σίγουρα δε μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα, αυτό που μπορεί όμως να κάνει είναι να αναδείξει τα υποκριτικά σχέδια και τις πολιτικές όλων αυτών που παίζουν με τις τύχες μας.

Εμάς αυτές οι πολιτικές θα μας βρίσκουν πάντα αντίθετους και δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι τους. Με κάθε ευκαιρία θα καταγγέλλουμε δημόσια και με στοιχεία τα υποκριτικά σχέδιά τους και θα φωτίζουμε το σωστό δρόμο της Αλληλεγγύης και της Αγάπης.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι εχθρός δεν είναι ο κατατρεγμένος συνάνθρωπός μας, αλλά:

– αυτός που τον έδιωξε από το σπίτι του,
– αυτός που δεν τον αφήνει να στεριώσει πουθενά,
– αυτός που δεν του δίνει ένα κομμάτι ψωμί,
– αυτός που επιβουλεύεται την πατρίδα του για το κέρδος και την εξουσία.

Εμείς, όλοι μαζί ενωμένοι, αυτόν τον εχθρό θα τον νικήσουμε, με μοναδικό «όπλο» την αλληλεγγύη που έχει ριζώσει για τα καλά στις καρδιές όλων μας!

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα https://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com

Προσφυγικό: Οι πολίτες δείχνουν το δρόμο, κυβέρνηση και Ε.Ε. τι κάνουν;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;