21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΠροσοχή: Ποιες τροφές ευθύνονται για δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Προσοχή: Ποιες τροφές ευθύνονται για δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Οι υψηλές  θερμοκρασίες του καλοκαιριού,  κρύβουν πολλούς κινδύνους . Τα τρόφιμα αλλοιώνονται γρήγορα και οι τροφοδηλητηριάσεις είναι πολύ εύκολο να συμβούν. 

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), μας συμβουλεύει τι να προσέχουμε:

Γενικά

Ελέγχουμε χρώμα, οσμή, γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους.
Δεν αγοράζουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα, στον ήλιο ή στα έντομα.

Τοποθετούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, που απαιτούν συντήρηση, υπό ψύξη, στο ψυγείο, όσο πιο γρήγορα γίνεται, μετά την αγορά τους.

Πλένουμε τα χέρια μας, συχνά, με σαπούνι και νερό πριν από κάθε γεύμα. 

Δεν αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά μόνον από ελεγχόμενες και οργανωμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις. 
Τρώμε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά. 

Δεν τρώμε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αυγά. Τα όστρακα,  πρέπει να είναι πάντα ζωντανά πριν το μαγείρεμα τους. Είναι επικίνδυνο να καταναλώνονται ωμά.

Οι χυμοί και τα εμφιαλωμένα νερά πρέπει να φυλάσσονται ή σε ψυγεία, ή σε δροσερά και σκιερά μέρη. Δεν αγοράζουμε χυμούς και νερά, που είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο.

Τα ψυγεία δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στο ήλιο.
Τηρούμε τις σωστές συνθήκες διατήρησης. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας φυλάσσουμε την ποσότητα, που δεν καταναλώσαμε, στο ψυγείο. 

Οι καταψύκτες, όπου φυλάσσονται τα παγωτά: Πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18 °C,
δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι, στον ήλιο,
πρέπει να κλείνουν ερμητικά.

Δεν πρέπει να σχηματίζεται, πάγος στο εσωτερικό τους.
Δεν αγοράζουμε παγωτά, που εμφανίζουν ελαττώματα, στη συσκευασία τους (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες ).

Αποθηκεύουμε, στην κατάψυξη του σπιτιού μας, το παγωτό, όσο το δυνατό γρηγορότερα, μετά την αγορά του.  
Πριν την κατανάλωση του παγωτού, προσέχουμε μήπως έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι, στο εσωτερικό της μάζας του.

Οι αποχρωματισμένες περιοχές και οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου, στην κύρια μάζα του παγωτού, αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός, που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.

Το φαγητό πρέπει να  προσέχουμε όταν το ψήνουμε να είναι καλοψημένο, όχι όμως, καμένο.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, πριν τα ψήσουμε, πρέπει να αποψυχθούν καλά. 

Πρέπει να γυρίζουμε το τρόφιμο, συχνά, για να ψηθεί ομοιόμορφα. 

Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το κρέας έχει ψηθεί, στο εσωτερικό του. 

Ακόμη και αν το κρέας είναι καμένο, εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο, από μέσα. Για αυτό το ψήνουμε ομοιόμορφα, σε σταθερή θερμοκρασία.

Δεν αφήνουμε το ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει, σε άλλα τρόφιμα. 

Χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής ) για τα ωμά κρέατα και τα ψημένα τρόφιμα. 

Δεν τοποθετούμε το ψημένο φαγητό, στο ίδιο πιάτο, που είχαμε χρησιμοποιήσει, για το ωμό κρέας, χωρίς να το πλύνουμε πρώτα, πολύ καλά.

Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων. 

Δεν προσθέτουμε, σε ψημένο κρέας, σάλτσα ή μαρινάδα, την οποία έχουμε προηγουμένως, χρησιμοποιήσει, σε ωμό.

Μετά το ψήσιμο, το μαγειρεμένο  φαγητό πρέπει να καταναλωθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά το βάζουμε στο ψυγείο, αφού κρυώσει, μέσα σε (2) ώρες από το ψήσιμο του. 

Όταν αγοράζουμε απέξω φαγητό: Επιλέγουμε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων. 

Έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυρί, αυγά, διάφορες σαλάτες ή σάλτσες, κ. λπ. ) πρέπει να διατηρούνται, στο ψυγείο. 
Έτοιμα snacks (τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες, κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται, σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 °C, να είναι, δηλαδή, πολύ ζεστά. 

Σαλάτες, όταν τις αγοράζουμε απέξω, πρέπει να διατηρούνται, υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες. 

Οι προθήκες (βιτρίνες) με χύμα παγωτά, πρέπει να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία. Τα παγωτά να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα σε έντομα και να σερβίρονται, με καθαρά σκεύη. 

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, απευθυνόμαστε στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.), τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30

Προσοχή: Ποιες τροφές ευθύνονται για δηλητηριάσεις το καλοκαίρι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;