Σπρέι για μύκητες με μαγειρική σόδα
Συστατικά
- 1 κουταλιά σούπας μαγειρικής σόδας
- 1 κουταλιά σούπας λαδιού για γεωργική χρήση
- 4 λίτρα νερό
Οδηγίες
- Αναμίξτε τη σόδα μαγειρικής, το λάδι και το νερό στον ψεκαστήρα.
- Ψεκάστε το κάθε φυτό εντελώς, συμπεριλαμβανομένων των δύσβατων σημείων όπως οι κάτω πλευρές των φύλλων. Οι μύκητες αναπτύσσονται πολύ καλά στην κάτω πλευρά ενός φύλλου. Αν ψεκάσετε μόνο την κορυφή, θα μειώσετε τον πληθυσμό κατά το ήμισυ – εάν είστε τυχεροί – και θα έχετε ένα νέο σύνολο σπόρων”.
Απόδοση: περίπου 4 λίτρα σπρέι καταπολέμησης μυκητιασικών ασθενειών όπως η μαύρη κηλίδα και το ωίδιο με την ψεκασμό σόδας. Είναι φθηνή και αποτελεσματική λύση! Βεβαιωθείτε ότι ψεκάσατε τα κάτω φύλλα καθώς και τις κορυφές.
Παραλλαγή: Ο Δρ. Ζίττερ επισημαίνει ότι ενώ η σόδα ψησίματος είναι πολύ καλή, η στενή συγγενής της, το όξινο ανθρακικό κάλιο (potassium bicarbonate), ήταν ακόμα καλύτερη στις μελέτες και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) την ενέκρινε ως εμπορικό προϊόν σπιτιού και κήπου. (Αναζητήστε διττανθρακικό κάλιο σε μαγαζιά κήπου.)
Διπλής δράσης σπρέι με μαγειρική σόδα για ασθένειες και έντομα
Αντί να αναμιγνύετε ξεχωριστά σπρέι για ασθένειες και έντομα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το λουξ συνδυαστικό σπρέι του Dennis Glowniak, το οποίο λειτουργεί και για τα δύο. Ψεκάστε εβδομαδιαίως και ξεχάστε τα παράσιτα υπόσχεται ο Ντένις, πρόεδρος της Οργάνωσης Καλλιεργητών της Καλιφόρνια.
Συστατικά
- 1 ½ κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδας
- 1 κουταλιά σούπας σαπουνιού για γεωργική χρήση
- 1 κουταλιά σούπας λαδιού κόνολα
- 1 κουταλιά σούπας ξύδι
- 4 λίτρα νερό και ένα φλυτζάνι ακόμα
Οδηγίες
- Αναμίξτε τη σόδα, το σαπούνι και το λάδι με 1 φλιτζάνι νερό.
- Προσθέστε το ξίδι. Μην αναμειγνύετε το ξύδι μέχρι το τέλος γιατί το μείγμα μπορεί να αφρίσει.
- Ρίξτε το μείγμα μέσα στον ψεκαστήρα και προσθέστε 4 λίτρα νερού. Ανακινήστε ή ανακατέψτε για να συνδυάσετε τα συστατικά.
- Ψεκάστε τα φυτά, καλύπτοντας τις κορυφές και τα κάτω μέρη των φύλλων.
Ψεκάστε με σόδα τις “καφέ κηλίδες” στον γκαζόν
Εάν το υπέροχο πράσινο γκαζόν σας αναπτύσσει καφέ ή κίτρινα μπαλώματα που πεθαίνουν, μια ποικιλία μυκήτων ριζοκτονίας (Rhizoctonia) προκαλεί αυτή την ασθένεια. Ορισμένα είδη ευδοκιμούν σε ψυχρό καιρό, ενώ άλλα επηρεάζουν το γκαζόν σε ζεστό καιρό. Εάν η ασθένεια πλήξει το γκαζόν σας, αντισταθείτε με αυτή την συνταγή από τον John Dromgoole, ιδιοκτήτη του Garden-Ville.
Συστατικά
- 1 στρογγυλή κουταλιά μαγειρικής σόδα ή διττανθρακικό κάλιο
- 1 κουταλιά της σούπας λαδιού γεωργικής χρήσης
- 4 λίτρα νερό
Οδηγίες
- Αναμίξτε καλά όλα τα συστατικά.
- Ψεκάστε ελαφρά το γκαζόν σας. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση ή τη διαβροχή του εδάφους με μαγειρική σόδα.
Σημείωση: Ο John λέει ότι το όξινο ανθρακικό κάλιο, που διατίθεται σε μαγαζιά κηπουρικής, είναι η καλύτερη επιλογή για αυτό το σπρέι. Σε αντίθεση με τη σόδα μαγειρικής, το όξινο ανθρακικό κάλιο δεν αφήνει άλατα στο χώμα.