15.8 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΠροσβάσιμος Τουρισμός: Από τη θεωρία στην πράξη

Προσβάσιμος Τουρισμός: Από τη θεωρία στην πράξη

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, OECON Group και dot2dot ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με θέμα τον προσβάσιμο τουρισμό και την εμπειρία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού έργου FAST-Facilitating Accessibility in Support of Tourism της OECON Group, καθώς και το νέο εγχείρημα της dot2dot στον προσβάσιμο τουρισμό εμπειρίας, η Access Simple, καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της οποίας αποτέλεσε η συμμετοχή των μελών της σε εκπαίδευση στο πλαίσιο του έργου.

Η κα Λίνα Τσαλταμπάση, Πρόεδρος της OECON Group, επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Πρέοδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και Πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, μίλησε για τη δυναμική των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την αξιοποίηση των πόρων που αυτά παρέχουν για την ανάπτυξη και εξέλιξη νέων επιχειρηματικών ιδεών. Όπως τόνισε η κα Τσαλταμπάση, «Είναι βασικό να κατανοήσουμε ότι ο ευρωπαϊκός πόρος μέσω προγραμμάτων είναι ευθύνη όλων μας να αξιοποιείται με άριστο τρόπο, δημιουργώντας απτά αποτελέσματα, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία. Για εμάς στην OECON, είναι προτεραιότητα η ποιότητα και τα σωστά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών μας έργων και η δημιουργία της Access Simple το αποδεικνύει έμπρακτα».

Ο κος Γιώργος Τσάνης, στέλεχος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της OECON Group, ανέλυσε τα αποτελέσματα του έργου FAST-Facilitating Accessibility in Support of Tourism, οι πόροι του οποίου αξιοποιήθηκαν πλήρως, ενώ η κα Βασιλική Καρτσιακλή, αρχαιoλόγος, πιστοποιημένη ξεναγός και συνιδρύτρια της dot2dot, παρουσίασε την Access Simple, startup που παρέχει προσβάσιμες τουριστικές υπηρεσίες. Όπως δήλωσε η κα Καρτσιακλή, «Όραμα της Access Simple είναι να κάνει την Ελλάδα τον απόλυτο ταξιδιωτικό προορισμό για όλους, χωρίς περιορισμούς ή αποκλεισμούς».

Παράλληλα διεξήχθη συζήτηση για τη συμπερίληψη στον τουρισμό με ομιλητές ειδικούς από το χώρο της αναπηρίας. Πιο συγκεκριμένα, ο κος Γιώτης Χρυσοβέργης, εκπαιδευτής αυτονομίας για χρήστες αμαξιδίου και ιδρυτής της Difros ΚοινΣΕπ, μοιράστηκε προσωπικές του εμπειρίες από τα ταξίδια του ανά τον κόσμο πάνω σε αμαξίδιο, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι τα άτομα με κινητικές αναπηρίες να διεκδικούν με την παρουσία τους στο δημόσιο χώρο την καθημερινότητα που τους αξίζει.

Ο κος Χρήστος Γεωργοκωστόπουλος, εργοθεραπευτής, υποψήφιος διδάκτορας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας Νοηματικών Γλωσσών και εκπαιδευτικός Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε όλα αυτά που μετατρέπουν μια δραστηριότητα για άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα σε πραγματική εμπειρία.

Τέλος, ο κος Σπύρος Κουζέλης, διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και ιδρυτής της Σχολής Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Smiyl, μίλησε για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού στη χώρα μας.

Τη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε με παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, συντόνισε ο κος Γιώργος Μαντζουρανίδης, κειμενογράφος.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Βιώσιμης Κινητικότητας και Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, κος Σωκράτης Δημητριάδης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού, κα Μαρία Καραγιάννη, καθώς και ο εντεταλμένος Σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης για θέματα αναπηρίας, κος Γιάννης Καστούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;