37.2 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΠρωτοποριακή ενδοσκοπική επέμβαση σε αυτί για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Πρωτοποριακή ενδοσκοπική επέμβαση σε αυτί για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μια επιτυχημένη αμιγώς ενδοσκοπική πρωτοποριακή επέμβαση σε αυτί, δηλαδή τυμπανοτομή από χρόνια ωτίτιδα με ωτόρροια, η οποία και έγινε με ελάχιστο πωματισμό και χωρίς ράμματα, το Νοέμβριο του 2016 στη χώρα μας, παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο Ενδοσκοπικής Ωτοχειρουργικής «2nd WORLD CONGRESS on ENDOSCOP ICEAR SURGERY», το οποίο πραγματοποιήθηκε 27- 29 Απριλίου 2017 στη Μπολόνια της Ιταλίας.
Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, ο γιατρός που έκανε την επέμβαση αυτή, σε 69χρονη ασθενή η οποία παρουσίαζε χρόνια υποτροπιάζουσα ωτίτιδα με διαλείπουσα ωτόρροια επί 10 συνεχή έτη, παρουσίασε ο ίδιος την επέμβαση στους συναδέλφους του από όλο τον κόσμο.
Όπως είπε, η ασθενής είχε επιπλέον και βαρηκοΐα αγωγής στα 50-60 DB, που τα τελευταία χρόνια επιβαρυνόταν πολύ γρήγορα. Η επέμβαση διήρκεσε 60 λεπτά και έπειτα από λίγες ώρες αναμονής στο νοσοκομείο η ασθενής πήρε εξιτήριο για το σπίτι της και μάλιστα χωρίς πολλές απαγορεύσεις και περιορισμούς αναφορικά με τις δραστηριότητες της.
 
«Η ενδοσκοπική χειρουργική στο αυτί, σύμφωνα με τον κ. Αρτόπουλο, έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του χειρουργείου με μικροσκόπιο τόσο για τον ασθενή όσο και για τον χειρουργό και είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό».
Συγκεκριμένα  πραγματοποιείται εδώ και  πολλά χρόνια  και είναι δημοφιλής σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία, που διαθέτουν εξειδικευμένες κλινικές για την εκπαίδευση των ωτοχειρουργών.
Σύμφωνα με τον  κ. Αρτόπουλο έχουν δημιουργηθεί πλέον και στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις  να πραγματοποιούνται  ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως είναι η ενδοσκοπική ωτοχειρουργική αξιοποιώντας  την εμπειρία από τις αντίστοιχες επεμβάσεις της μύτης και των παραρρινίων που εδώ και δύο δεκαετίες είναι οι πλέον δημοφιλείς.
Η επέμβαση καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφάλειες  καθώς εξασφαλίζεται εξοικονόμηση χρημάτων λόγω της μη διανυκτέρευσης.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ   ΤΗΣ   ΝΕΑΣ   ΜΕΘΟΔΟΥ
Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής χειρουργικής στο αυτί είναι:
* Άμεση ορατότητα της τυμπανικής μεμβράνης και του έξω ακουστικού πόρου, χωρίς να χρειάζεται συνεχής μετακίνηση του μικροσκοπίου ή του κεφαλιού του ασθενούς
* Το χειρουργικό πεδίο στην διακαναλική ενδοσκοπική προσπέλαση είναι διευρυμένο, σε σχέση με το αντίστοιχο που προσφέρει το μικροσκόπιο
* Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος χωρίς τομές και ράμματα, με ήπιο πωματισμό
* Εξιτήριο αυθημερόν.
Η ενδοσκοπική ωτοχειρουργική ενδείκνυται για επεμβάσεις όπως:
* τυμπανοπλαστική,
* οσταριοπλαστική,
* χολοστεάτωμα που δεν επεκτείνεται πέραν του μέσου αυτιού,
* ερευνητική τυμπανοτομή και ωτοσκλήρυνση.
Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παθήσεις της μαστοειδούς (οξείες και χρόνιες φλεγμονώδεις, χολοστεάτωμα). Ο συνδυασμός της ενδοσκοπικής και της ανοικτής προσπέλασης με το μικροσκόπιο είναι επιβεβλημένος όταν η βλάβη του αυτιού περιλαμβάνει τόσο τη μαστοειδή απόφυση, όσο και το μέσο ους.
Η χρονική διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από την εκπαίδευση στην ενδοσκοπική τεχνική και την εμπειρία του ωτοχειρουργού. Ο χειρουργός θα χρειασθεί κατά 25% λιγότερο χρόνοσε σχέση με την ανοικτή τεχνική (μικροσκόπιο).
 
               Η   ΠΡΩΤΗ   ΣΤΗΝ   ΕΛΛΑΔΑ
 
Η επέμβαση στην 69χρονη γυναίκα έγινε με γενική αναισθησία και  διακαναλικά (δια του έξω ακουστικού πόρου), χωρίς τομές και ράμματα που συναντάμε στην κλασική ωπισθοωτιαία τομή ή την ενδοωτιαία τομή, διήρκησε περίπου 60 λεπτά.
Λίγες ώρες μετά την επέμβαση  η ασθενής πήρε  εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι της. Σε αντίθεση με την κλασική μέθοδο που απαιτεί συνήθως διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.
Την επόμενη μέρα η ασθενής επέστρεψε στις συνήθεις δραστηριότητες με ελάχιστους περιορισμούς!
 
Τηλ. 6937673736
  
 
Πρωτοποριακή ενδοσκοπική επέμβαση σε αυτί για πρώτη φορά στην Ελλάδα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;