17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΡΓΑΣΙΑΠρωτοβουλία για να μένουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα

Πρωτοβουλία για να μένουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα

Παρουσιάστηκαν οι πρώτοι απόφοιτοι της «επιχείρησης Brain Gain» από ΑΠΘ, ΣΕΠΒΕ και ΤΕΕ/ΤΚΜ


Τι δουλειά έχει το crowdsourcing με τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και τα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών; Τι έχει να προσφέρει μία διαδικτυακή εφαρμογή στη βελτίωση της λειτουργικότητας του 6ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκη; Τι χρησιμότητα μπορεί να έχει ένα λογισμικό που ταυτοποιεί τραγούδια με θόρυβο στο παρασκήνιο; Σε τι θα συνεισφέρει η ψηφιακή χαρτογράφηση του Πελοποννησιακού πολέμου; Και πώς όλα αυτά μπορούν να συνεισφέρουν στο brain gain, στην παραμονή των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα και τον πολλαπλασιασμό της προστιθέμενης αξίας της γνώσης, που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, προς όφελος και της ελληνικής οικονομίας;

   

Οι απαντήσεις δόθηκαν στην εκδήλωση για τον απολογισμό του πρώτου κύκλου πιλοτικής εφαρμογής της δράσης, που ανέλαβαν πέρυσι από κοινού το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας iGrowLabs για την αντιμετώπιση του brain drain, μέσα από την προσφορά στις νέες και τους νέους αποφοίτους μια εναλλακτικής οδού προς την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

   

Η πρωτοβουλία iGrowLabs δίνει τη δυνατότητα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές -από διαφορετικά πεδία με κοινό παρονομαστή την τεχνολογία- να εργαστούν σε ένα θέμα διπλωματικής, το οποίο αποτελεί τομή των ενδιαφερόντων του πανεπιστημίου και της αγοράς. Κάθε φοιτητής που συμμετέχει, εκτός από επιβλέποντα καθηγητή που τον καθοδηγεί, συνεργάζεται και με μία εταιρεία, η οποία του προσφέρει πρόσβαση σε τεχνογνωσία, πληροφορία και εξοπλισμό, ενώ στο κτίριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ παρέχεται στους φοιτητές συνεργατικός χώρος για την εκπόνηση των εργασιών.

   

Οι πρώτοι πέντε απόφοιτοι του iGrowLabs παρουσίασαν τις διπλωματικές τους εργασίες, αναλύοντας και την εμπειρία της συνεργασίας που είχαν με την εταιρεία, η οποία τους στήριξε, με στόχο την μετουσίωση της ερευνητικής τους ιδέας σε προϊόν. 

   

Εκτός από τους πέντε, που ολοκλήρωσαν τις διπλωματικές τους εργασίες, αυτή τη στιγμή στην πρωτοβουλία μετέχουν 13 φοιτητές, που έχουν ξεκινήσει εργασίες, τους βασικούς στόχους των οποίων παρουσίασαν στην εκδήλωση. Οι φοιτητές προέρχονται από 5 διαφορετικές σχολές του ΑΠΘ, ενώ έχουν εμπλακεί 10 καθηγητές και συμμετέχουν 12 εταιρείες.

   

«Ορίζοντας ολοκλήρωσης το όραμα»

   

Την ολοκλήρωση της παρουσίασης των εργασιών των φοιτητών ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, με θέμα «Συνεργασία ακαδημαϊκής κοινότητας και αγοράς για τη μετατροπή του brain drain σε brain gain», με συμμετέχοντες τον Πρύτανη του ΑΠΘ, καθ. Περικλή Μήτκα, τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρι Μπίλλια, τον πρόεδρο του ΣΕΠΒΕ, Κωστή Καγγελίδη, την επ. καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Εύα Λουκογεωργάκη και τον Γιώργο Οικονομόπουλο από την εταιρεία Infodim. Τη συζήτηση συντόνισε ο αντιπρόεδρος της επιχειρηματικής θερμοκοιτίδας Ι4G, Σωτήρης Σιάγας.

   

Οι ομιλητές ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται για πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται π.χ. από κοινοτικούς πόρους, για να έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης, αλλά μία πρωτοβουλία που ξεκίνησαν οι τρεις φορείς, με όραμα σε μερικά χρόνια να αποτελεί μία καλή επιλογή για τους φοιτητές, οι οποίοι θέλουν να έλθουν σε επαφή με την αγορά εργασίας.

   

«Για πολλές δεκαετίες, το ΑΠΘ και τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν ασχολούνταν με την απασχόληση, καθώς η απασχολησιμότητα των αποφοίτων του ήταν δεδομένη» παρατήρησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, προσθέτοντας: «Σήμερα, όμως, που καταλαβαίνουμε ότι αν οι απόφοιτοί μας δεν βρίσκουν καλές δουλειές, πέφτει γενικότερα και η αξία της εκπαίδευσης και του πανεπιστημίου, πρέπει να συνδιαμορφώσουμε τις ευκαιρίες απασχόλησης για τους αποφοίτους μας, να συμβάλλουμε στη δημιουργία οικοσυστήματος απασχόλησης και επιχειρηματικότητας».

   

Ο κ. Μήτκας εξέφρασε την άποψη πως ο τομέας της Πληροφορικής είναι εκείνος που ταιριάζει περισσότερο στο ελληνικό μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης, καθώς δεν απαιτεί βαρύ εξοπλισμό και μεγάλες επενδύσεις, ενώ οι Έλληνες θα μπορούσαν να δουλεύουν στην Ελλάδα και να έχουν πελάτες σε όλον τον κόσμο.

   

«Αν πετύχει η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από ενάμιση χρόνο θα κερδίσουμε ένα μεγάλο στοίχημα, να μείνουν περισσότεροι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους νέους συναδέλφους μας, που έχουν πολύ καλό θεωρητικό υπόβαθρο, δεν έχουν όμως την πρακτική εμπειρία και ταυτόχρονα θέλουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να παράξουν καινοτομία» επισήμανε ο κ. Μπίλλιας, σημειώνοντας ότι στο επόμενο στάδιο του προγράμματος στόχος είναι να υποστηριχθούν και διδακτορικές διατριβές.

   

Παρατήρησε, δε, πως το επίπεδο των διπλωματικών εργασιών που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση επιβεβαίωσε τους στόχους τις πρωτοβουλίας. «Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό αλλά υπάρχει το έλλειμμα πρακτικής άσκησης και της διασύνδεσης με τον εργασιακό τομέα» πρόσθεσε.

   

Το ζήτημα της αλλαγής του παγκόσμιου καταμερισμού της εργασίας έθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, επισημαίνοντας ότι «οι άνθρωποι που επενδύουν στην κοινωνία, είναι σημαντικό να παραμείνουν εδώ, για να αλλάξει και η ατζέντα αυτής της κοινωνίας». «Η προσπάθεια της εξωστρέφειας που σήμερα υπάρχει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εμάς, είναι ο τρόπος που μπορούμε να κάνουμε μία τίμια πρόταση στους φοιτητές» εκτίμησε ο κ. Καγγελίδης.

   

Παρέμβαση στην εκδήλωση πραγματοποίησαν φοιτητές μέλη παράταξης από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Εκπρόσωπός τους, που έλαβε τον λόγο, εξέφρασε την αντίθεση στην επιχειρηματική διάσταση της πρωτοβουλίας των τριών φορέων.

   

Σμαρώ Αβραμίδου – AΠΕ-ΜΠΕ

 

 Πρωτοβουλία για να μένουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;