Ένα ημιαυτόματο ρομποτικό σύστημα που μπορεί να πραγματοποιήσει κολονοσκοπήσεις στο έντερο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ανέπτυξαν Ευρωπαίοι ερευνητές.
Η τεχνολογία, η οποία απλοποιεί τη διαδικασία της κολονοσκόπησης, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες εξετάσεις όπως η ενδοσκόπηση του παγκρέατος, η γαστροσκόπηση και η βρογχοσκόπηση.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον ιταλικής καταγωγής Μπρούνο Σκαλιόνι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα τεχνητής νοημοσύνης “Nature Machine Intelligence”, ανέφεραν ότι, απλοποιώντας τις κολονοσκοπήσεις, τα ρομποτικά συστήματα μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα αυτών των εξετάσεων στο μέλλον, πράγμα που θα διευκολύνει την έγκαιρη ανίχνευση του παχέος εντέρου.
Σήμερα περίπου 19 εκατομμύρια κολονοσκοπήσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Τόσο η διάγνωση όσο και η πρόληψη του ορθοκολικού καρκίνου -της τρίτης συχνότερης μορφής καρκίνου παγκοσμίως- εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από τις κολονοσκοπήσεις (μία εξέταση που δεν είναι πολύ δημοφιλής…).
Οι παραδοσιακές κολονοσκοπήσεις είναι σχετικά ακριβές, μπορεί να γίνουν επώδυνες και απαιτούν εξειδικευμένους χειριστές του ημι-εύκαμπτου ενδοσκοπίου, το οποίο εισάγεται από τον πρωκτό.
Πιο πρόσφατα αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές που κάνουν χρήση μαγνητικών ενδοσκοπίων, τα οποία καθοδηγούνται από ένα μαγνήτη έξω από το σώμα, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να ελέγχεται με ακρίβεια από ένα ρομποτικό βραχίονα, πράγμα που επιτρέπει την εκτέλεση πολύπλοκων κινήσεων μέσα στο σώμα.
Όμως η μέθοδος αυτή είναι πολύπλοκη και απαιτεί επίσης μεγάλη εξειδίκευση από τον χειριστή του ρομποτικού βραχίονα και του μαγνήτη.
Το νέο ημιαυτόματο ρομποτικό σύστημα εξαρτάται από απλές αρχικές εντολές κινήσεων που δίνει ο χειριστής.
Στη συνέχεια, το ρομποτικό ενδοσκόπιο που διαθέτει κάμερα με υπολογιστική όραση στην άκρη του, τεχνητή νοημοσύνη (μηχανική μάθηση) και αλγόριθμους ανάλυσης εικόνας κινείται μόνο του μέσα στο έντερο με τη βοήθεια ενός μαγνήτη έξω από το σώμα.
Η δοκιμή του «έξυπνου» συστήματος σε τεχνητό έντερο και σε πειραματόζωα (χοίρους) έδειξε ότι είναι αξιόπιστο 100% και πιο εύχρηστο από τη σημερινή συμβατική κολονοσκόπηση.
Αν και κάποιος γιατρός θα πρέπει να έχει την εποπτεία της ρομποτικής κολονοσκόπησης για να παίρνει και τις αναγκαίες κατά περίπτωση κλινικές αποφάσεις στη διάρκεια της διαγνωστικής εξέτασης, ο χειρισμός του ενδοσκοπίου επαφίεται στο ρομπότ.
Οι δοκιμές του συστήματος σε πέντε υγιείς εθελοντές αναμένεται να αρχίσουν έως το τέλος του 2021.
Αν είναι επιτυχείς, σε επόμενο στάδιο το σύστημα θα δοκιμαστεί σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
«Η τεχνολογία της κολονοσκόπησης έχει παραμείνει σχετικά αμετάβλητη εδώ και δεκαετίες. Αναπτύξαμε ένα σύστημα που είναι πιο εύκολο στον χειρισμό τους για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, καθώς επίσης λιγότερο επώδυνο για τους ασθενείς. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να γίνουν οι κολονοσκοπήσεις ευρύτερα διαθέσιμες, κάτι ουσιώδες για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του εντέρου», δήλωσε ο καθηγητής Ρομποτικής και Αυτόνομων Συστημάτων Πιέτρο Βαλντάστρι του Πανεπιστημίου του Λιντς.
«Η ρομποτικά υποβοηθούμενη κολονοσκόπηση έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο που γίνεται η εξέταση. Οι άνθρωποι που την πραγματοποιούν, δεν χρειάζεται να είναι καν ειδικοί στο χειρισμό της συσκευής», πρόσθεσε ο δρ Σκαλιόνι.