13.3 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΡοτ σε Γλέζο: Τα εγκλήματα της Κατοχής, για τα οποία η χώρα...

Ροτ σε Γλέζο: Τα εγκλήματα της Κατοχής, για τα οποία η χώρα μου, η Γερμανία, φέρει την ηθική ευθύνη, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να λησμονηθούν

O Γερμανός Ομοσπονδιακός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο στις Βρυξέλλες, του απέστειλε την ακόλουθη επιστολή. 

Βερολίνο, 6 Μαΐου 2015

Για να το πω και με δικά σας λόγια: Η Ελλάδα και η Γερμανία πρέπει να αποτελέσουν μια «γέφυρα φιλίας» για ένα ειρηνικό μέλλον στην Ευρώπη. Με τους ομόλογους συναδέλφους μου στην Αθήνα συζητάμε από πέρυσι εντατικά δύο πρωτοβουλίες: 

Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον: Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του τον Μάρτιο του 2014 ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος κύριος Γιόαχιμ Γκάουκ αναγνώρισε με σαφήνεια κατά τις συνομιλίες μαζί σας και με τον σημερινό Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στις επίσημες ομιλίες του στην Αθήνα, στους Λιγκιάδες και τα Ιωάννινα, την πολιτική και ηθική ευθύνη της Γερμανίας για τα εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου των ετών 1941 έως 1945. 

Παρ’ όλ’ αυτά, στο πλαίσιο του διμερούς ταμείου για το μέλλον πρέπει να υπογραμμιστεί μέσω συγκεκριμένων έργων και χειρονομιών συμφιλίωσης, η αδιαμφισβήτητη ομολογία μας για την ιδιαίτερη ιστορική μας ευθύνη. Επιστημονικά προγράμματα θα βοηθήσουν πέραν αυτού να επεξεργαστούμε μια ιστορική κληρονομιά που για υπερβολικά πολλές δεκαετίες δεν έτυχε από γερμανικής πλευράς της δέουσας προσοχής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ιστορική γνώση των αδικιών που έχουν διαπραχθεί, αλλά και με την ευαισθητοποίησή μας για τον κόσμο στις κοινότητες των θυμάτων. 

Στην Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή δεσμεύσαμε για το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον κονδύλια ύψους ενός εκατομμυρίου Ευρώ κατ’ έτος για τα έτη μεταξύ 2014 και 2017. Το Ταμείο για το Μέλλον δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί απάντηση στην πολιτική συζήτηση που διεξάγεται στην Ελλάδα για το ζήτημα των απαιτήσεων αποζημιώσεων έναντι της Γερμανίας. Η δημιουργία του δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τις νομικές θέσεις καμιάς πλευράς. 

Ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας: Χαίρομαι ιδιαίτερα για την πρότασή σας να ενδυναμωθεί η ανταλλαγή νέων μεταξύ των χωρών μας. 

Συνάντηση, αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμός είναι θεμελιώδη ζητήματα για μια κοινή ευρωπαϊκή προοπτική της ελληνικής και της γερμανικής νεολαίας. Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται και η δρομολόγηση της ίδρυσης ενός «Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας» τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Βερολίνο. Σκοπός είναι η προώθηση της ανταλλαγής μαθητριών και μαθητών από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Εκτός αυτού, θα στηριχθεί και η συνάντηση δραστήριων νέων ανθρώπων από ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας καθώς και εργαζόμενων νέων, ειδικά από τις μαρτυρικές και τις εβραϊκές κοινότητες. 

Απαιτείται επίσης ειλικρίνεια και ψυχραιμία, αρετές που εσείς ενσαρκώνετε με τον καλύτερο τρόπο με τη στάση σας απέναντι στη ζωή. 

Την Ελλάδα και τη Γερμανία τις συνδέουν πάρα πολλά. Σε αυτό συμβάλλουν κυρίως οι περισσότεροι από 300.000 ελληνικής καταγωγής γερμανοί πολίτες, που αποτελούν εξαιρετικά ευυπόληπτο τμήμα της κοινωνίας μας και που βοήθησαν η χώρα μας να καταστεί μια ευρωπαϊκή Γερμανία. Για το λόγο αυτό χαίρομαι πολύ που αυτές τις ημέρες θα μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας σε διάφορες πόλεις της χώρας μας. Είστε για εμάς, και για εμένα προσωπικά, πάντοτε ευπρόσδεκτος!

Με φιλόφρονες χαιρετισμούς

Βρυξέλλες, 28 Μαΐου 2015

Ροτ σε Γλέζο: Τα εγκλήματα της Κατοχής, για τα οποία η χώρα μου, η Γερμανία, φέρει την ηθική ευθύνη, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να λησμονηθούν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;