20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣαθρό κατηγορητήριο και αντιφάσεις ενάντια σε κατοίκους Σκουριών

Σαθρό κατηγορητήριο και αντιφάσεις ενάντια σε κατοίκους Σκουριών

«Είναι φιλειρηνικοί, παλεύουν για έναν σκοπό»! 
Τάδε έφη ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Πολυγύρου Χαλκιδικής στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης όπου δικάζεται από χθες η πολύκροτη υπόθεση του Λάκκου Καρατζά, με 25 κατηγορούμενους, για τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στις 12 Μαΐου 2013 στη διάρκεια πορείας ενάντια στις εξορύξεις της εταιρείας χρυσού.

Πρώτη μέρα της δίκης χθες, κατέθεσαν πέντε αστυνομικοί ως μάρτυρες κατηγορίας, που όμως έπεσαν σε μια σειρά από αντιφάσεις. Μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον τάδε και τον δείνα ότι «συμμετείχε στην πορεία», αλλά όχι ότι πήρε μέρος και στα επεισόδια, ή έλεγαν ότι «μάλλον κατά 70% ήταν αυτός», αλλά δεν μπορούσαν να το ισχυριστούν με απόλυτη βεβαιότητα.
Άνδρας ΜΑΤ που τραυματίστηκε ελαφρά από κυνηγετικά σκάγια είπε ότι άκουσε πυροβολισμούς από καραμπίνα, αλλά στάθηκε αδύνατο να προσδιορίσει την προέλευση των πυρών ή την απόσταση βολής κι ούτε αναγνώρισε κάποιον κατηγορούμενο ώστε να πει ότι ήταν ο δράστης ή έστω αν συμμετείχε στα επεισόδια.
Η δικογραφία στηρίζεται κατά πολύ σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που διενεργούσε εκείνο τον καιρό η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Συνήγορος υπεράσπισης τόνισε στους δικαστές ότι σε ένα κατηγορητήριο χιλιάδων σελίδων ο εντολέας του βρίσκεται κατηγορούμενος στο εδώλιο μόνο με βάση τρεις γραμμές που στηρίζονται σε αυτές ακριβώς τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων της αστυνομίας…
Αντιθέτως, ένας πρώην αστυνομικός διευθυντής που κατέθεσε στο δικαστήριο προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στους κατηγορούμενους, όταν, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιόν και τις προθέσεις τους, εκτίμησε πως «οι άνθρωποι αυτοί είναι φιλειρηνικοί και παλεύουν απλώς για έναν σκοπό»!
Κατηγορούμενοι και παρακολουθήσεις
Στο εδώλιο κάθονται 25 άτομα, μεταξύ των οποίων κάτοικοι της περιοχής και αλληλέγγυοι, ενώ στη λίστα των μαρτύρων περιλαμβάνονται περισσότερα από 30 άτομα. Των μαρτυρικών καταθέσεων προηγήθηκε μια σειρά ενστάσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης, που όμως απορρίφθηκαν.
Οι δικηγόροι ζητούσαν να μη ληφθούν υπόψη οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, καθώς με το παραπεμπτικό βούλευμα κατέπεσε η αρχική κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που τις δικαιολογούσε.
Αιτήθηκαν, επίσης, να εξαιρεθούν από τη λίστα των μαρτύρων οι αστυνομικοί που έκαναν τις απομαγνητοφωνήσεις, αφού η ιδιότητα του μάρτυρα και του ανακριτικού υπαλλήλου είναι ασύμβατες. Τίποτε από αυτά δεν ικανοποιήθηκε από το δικαστήριο.
Ας σημειωθεί ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης επισήμαναν στην έδρα, όπου εκτός από τους τρεις τακτικούς δικαστές συμμετέχουν και τέσσερις ένορκοι, ότι ορισμένοι από τους κατηγορούμενους έχουν αθωωθεί σε άλλη δίκη με αντίστοιχες κατηγορίες και παρόμοιο κατηγορητήριο… Η δίκη διακόπηκε αργά το μεσημέρι για να συνεχιστεί σήμερα.
Η υπόθεση αφορά τη μαζική κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής και μελών του κινήματος που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2013, κατά τη διάρκεια των καταγγελλόμενων ως παράνομων εργασιών της εταιρείας χρυσού στο βουνό.
Η διαμαρτυρία, όμως, κατέληξε σε επεισόδια καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ συνεπλάκησαν με το συγκεντρωμένο πλήθος. Στο βαρύ κατηγορητήριο περιλαμβάνεται ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
Αυτό, κάποιες τηλεφωνικές συνομιλίες που παρακολουθούσε η Ασφάλεια και οι ανακοινώσεις ιστοσελίδων μελών του κινήματος ήταν υπεραρκετά για τους συντάκτες της δικογραφίας, να σχηματίσουν ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, αντιμετωπίζοντας οικογενειάρχες και νοικοκυραίους της Χαλκιδικής ως… τρομοκράτες.
Τους κατηγορούσαν ότι συμμετέχουν σε εγκληματική οργάνωση «με διαρκή δράση, ιεραρχική δομή και εσωτερική διάρθρωση» που είχε στόχο την «τέλεση αξιόποινων πράξεων για την παύση της λειτουργίας των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις θέσεις Σκουριές και Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος στη Βορειοανατολική Χαλκιδική».
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πολυγύρου, ευτυχώς, διαφοροποιήθηκε σε σχέση με την «αστυνομική λογική». Με το βούλευμα που εξέδωσε μετά πολύμηνο τοκετό, κατ’ αρχήν απάλλαξαν παντελώς των κατηγοριών τρεις από τους 29 κατηγορούμενους, οι οποίοι εμφανίζονταν ως πρωταίτιοι διότι απλώς διατηρούσαν κάποιες ενημερωτικές ιστοσελίδες (μπλογκ) όπου δημοσίευαν τις απόψεις τους και τις ανακοινώσεις του κινήματος ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα της «Ελντοράντο» στην περιοχή.
Επίσης, οι δικαστές απέρριψαν την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία περί «εγκληματικής οργάνωσης», μετατρέποντάς τη σε… συμμορία. Δέχτηκαν δηλαδή ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν από κοινού για την τέλεση έκνομων πράξεων, αλλά όχι οργανωμένα και συγκροτημένα, με δομή και ιεραρχία.
Σε κάθε περίπτωση, το κατηγορητήριο, αν και κατά τι ελαφρύτερο, έχει στείλει στο εδώλιο 25 άτομα για συμμορία, για κατοχή εκρηκτικών, διατάραξη κοινής ειρήνης (και μάλιστα με καλυμμένα χαρακτηριστικά, που αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση), έκρηξη με κίνδυνο για άνθρωπο και πράγματα, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών από κοινού, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, απρόκλητες φθορές, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Πριν και κατά τη διάρκεια της δίκης στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης, που θα επαναληφθεί σήμερα.
Νίκος Φωτόπουλος

Σαθρό κατηγορητήριο και αντιφάσεις ενάντια σε κατοίκους Σκουριών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;