21.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣκληρό καθολικό lockdown ΤΩΡΑ στην Αττική - Σύσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Χαρδαλιά,...

Σκληρό καθολικό lockdown ΤΩΡΑ στην Αττική – Σύσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Χαρδαλιά, Τσιόδρα

Έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε στη μεσημεριανή σύσκεψη για την εκτίμηση της πορείας της πανδημίας η οποία έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα και θα συζητήσει τη λήψη έκτακτων μέτρων για την Αττική.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα

Σύσκεψη για την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απί τις 13.30 είναι σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αναμένεται να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε ήδη από χθες, όταν βρισκόταν στο Ισραήλ, για τα νέα στοιχεία και αποφασίστηκε η σύγκληση της σημερινής σύσκεψης.

 

Ολικό lockdown στην Αττική ζητάει ο Β. Κικίλιας

Την πρόθεση του να ζητήσει από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και την επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου, εάν συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα η αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο υπουργός Υγείας μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

«Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κορονοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη. ‘Αρα λοιπόν, η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ- και η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «πάντα η επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό, όταν συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην εμπειρία από το δεύτερο κύμα, τονίζοντας ότι με βάση την εμπειρία μας αυτή -και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- έχουμε ήδη έναν μηχανισμό τέτοιο ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε μέρα – μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα λοιμωξιολογικά στοιχεία, για να μπορούμε να επεμβαίνουμε εγκαίρως. «Πλέον δεν έχει να κάνει με μία μάχη, η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τα εμβόλια είναι εδώ. Δεν ήταν δεδομένο ειδικά μέσα σε ένα χρόνο. Δεν ήταν δεδομένο ότι θα έχουμε εμβολιάσει 410.000 συμπολίτες μας και θα οδεύουμε σε λίγες ημέρες να έχουμε εμβολιάσει μισό εκατομμύριο Έλληνες», κατέληξε.

 

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαϊδης: Πάνω από 100.000 φορείς δείχνουν τα λύματα στην την Αττική!

 

Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με τα μισά κρούσματα της χώρας να καταγράφονται καθημερινά σε αυτήν.

Αυτό αποτυπώνεται και στην ανάλυση του ιιού φορτίου στα λύματά της. Σύμφωνα με τον καθηγητή Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%».

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 100.000 φορείς.

Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%», οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαϊδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: Η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς

«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%».

«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαίοτητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη».

«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο».

Αναφορικά  με τα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισε: «κάνουμε ανάλυση στα λύματα και πιστεύουμε ότι μέσα από γονιδιωματική ανάλυση τα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα και νέες μεταλλάξεις. Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η αυστηριοποίηση του περιορισμούς της μετακίνησης, η αύξηση της τηλεργασίας μπορούν να εμποδίσουν τη διάδοση».

 

Χρ. Σταϊκούρας: Ανω των 3 δισ. ευρώ το μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος από ένα καθολικό lockdown στην Αττική

‘Ανω των 3 δισ. ευρώ θα είναι το μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος από ένα καθολικό lockdown στην Αττική, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το όποιο κόστος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός είπε ότι «τώρα το κόστος με τα υφιστάμενα μέτρα είναι στα 2,5 δισ. ευρώ», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση κάνει «συνετή διαχείριση πόρων» ώστε να κρατήσει δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο.

Για αυτό, πρόσθεσε, η κυβέρνηση μπορεί να καλύπτει μέρος των απωλειών όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, αλλά δεν είναι δυνατό να καλύψει το σύνολο των απωλειών. Υπεραμύνθηκε δε των επιλογών του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την επαρκή στήριξη τομέων της οικονομίας, λέγοντας ότι οι δράσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις πιο γενναιόδωρες από αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Υπενθύμισε, πάντως, ότι η χώρα είναι ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και άρα έχει τη «Δαμόκλειο σπάθη» των ελλειμμάτων και του χρέους.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης:

*Δεν υπάρχει στο τραπέζι σκέψη για να δοθεί νέα παράταση, ούτε υπάρχει σενάριο για στοχευμένες μειώσεις ή διευκολύνσεις στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, η προθεσμία για τα οποία είναι η 26η Φεβρουαρίου.

*Οι όποιες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα αφορούν στα χαμηλά στρώματα. Όμως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην αναθεωρηθούν εφέτος οι αντικειμενικές αξίες. «Ο ΕΝΦΙΑ θα ακολουθήσει τις νέες τιμές στις αντικειμενικές αξίες αν ολοκληρωθούν φέτος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

*Θα αποφασιστεί όταν υπάρχουν και εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα για τις συναλλαγές την περίοδο της πανδημίας, η πιθανότητα να μην ισχύσει εφέτος η υποχρέωση για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ύψος τουλάχιστον 30% του εισοδήματος.

*Δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης λόγω των μειωμένων εισοδημάτων όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση. Αντιπαρέθεσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 21 εκατ. ευρώ, με τα 11 εκατ. ευρώ να αφορούν σε νοικοκυριά. Σχετικά με την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων, παρέπεμψε στο καλοκαίρι, όταν και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

*Θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα η ρύθμιση για τις επιταγές που σφραγίστηκαν μέσα στον Ιανουάριο και πριν τη νομοθετική ρύθμιση για την παράταση στην πληρωμή τους.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;