24.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣ"Σκότωσέ μας αλλιώς θα μείνουμε" - Οι γυναίκες που επέστρεψαν στην πόλη...

“Σκότωσέ μας αλλιώς θα μείνουμε” – Οι γυναίκες που επέστρεψαν στην πόλη – φάντασμα του Τσέρνομπιλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ήταν 26 Απριλίου του 1986 όταν ο αντιδραστήρας 4 του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσέρνομπιλ εξερράγη, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή. Η φωτιά έκαιγε επί 10 ημέρες, εκλύοντας ραδιενέργεια 400 φορές πιο ισχυρή από τη βόμβα στη Χιροσίμα.

Σήμερα το έδαφος, το νερό και ο αέρας στο Τσέρνομπιλ είναι μεταξύ των πιο μολυσμένων στη Γη.

Ο αντιδραστήρας βρίσκεται στο κέντρο μιας ζώνης αποκλεισμού, έκτασης περίπου 1.000 τετραγωνικών μιλίων, μια περιοχή σε καραντίνα με συνοριοφύλακες, έλεγχο διαβατηρίου και ανιχνευτές ραδιενέργειας.


Η απόκοσμη ερήμωση του Τσέρνομπιλ αποκαλύφθηκε από κάμερα σε drone. Όμως μέσα στην περιβαλλοντική καταστροφή η ανθρώπινη ιστορία του Τσέρνομπιλ συχνά χάνεται. Αυτή η ιστορία έχει πυρήνα μια κοινότητα περίπου 130 ανθρώπων που ζουν μέσα στη ζώνη αποκλεισμού, αψηφώντας τους κινδύνους και τους κανόνες. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών γυναίκες.

Περίπου 116.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εκείνη την εποχή αλλά σχεδόν 1200 αρνήθηκαν να μείνουν μακριά.

Οι γυναίκες που παραμένουν, στα 70 και 80 τους πια χρόνια, είναι οι τελευταίες που επέζησαν από εκείνους που παράνομα γύρισαν στα σπίτια τους, λίγο μετά το ατύχημα.

Μια νέα ταινία των Holly Morris και Anne Bogart φέρνει στο φως τη ζωή αυτών των γυναικών, που συνεχίζουν την ζωή τους στο τοξικό και έρημο περιβάλλον.

Το ντοκιμαντέρ δείχνει τα χωριά φαντάσματα της ζώνης, που είναι πια ήρεμα, ερημωμένα και μολυσμένα. Αρκετοί χωρικοί έχουν 8 ή 12 μπάμπουσκες να ζουν ακόμα μαζί τους.

“Πυροβόλησε μας και σκάψε τους τάφους μας, αλλιώς θα μείνουμε” είπε μια εξ’ αυτών, η Hanna Zavorotnya στους στρατιώτες όταν επιχείρησε να επιστρέψει μέσα από τους θάμνους στο χωριό της.

“Η ραδιενέργεια δεν με τρομάζει, η πείνα όμως ναι”, εμφανίζεται να λέει στο ντοκιμαντέρ αυτή η γυναίκα.

Καθώς ήταν σε μη αναπαραγωγική ηλικία, σε πολλές απ’ αυτές τις γυναίκες επιτράπηκε να μείνουν “ημι-παράνομα”.

Ωστόσο οι ενδείξεις είναι ότι το περιβάλλον παραμένει μολυσμένο με ραδιενεργά στοιχεία όπως το καίσιο, το στρόντιο και το αμερίκιο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότεροι από 4.000 αναμένεται να είναι τελικά οι θάνατοι που έχουν σχέση με την πυρηνική αυτή καταστροφή ενώ η Greenpeace και άλλες οργανώσεις κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες. Όλοι συμφωνούν ότι είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς και ότι όσοι εγκατέλειψαν τη περιοχή έχουν υποφέρει από το τραύμα του εκτοπισμού, καθώς επίσης άγχος και κατάθλιψη.

"Σκότωσέ μας αλλιώς θα μείνουμε" - Οι γυναίκες που επέστρεψαν στην πόλη - φάντασμα του Τσέρνομπιλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: Guardian, Επιμέλεια: Γεωργία Σάκκουλα / enallaktikos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;