16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝSOS - Κινδυνεύει το 'Μπαλκόνι του Αιγαίου'

SOS – Κινδυνεύει το ‘Μπαλκόνι του Αιγαίου’

 

 

Σ.ΔΑ.Π.ΠΕ ΚΥΜΗΣ-
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΜΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΥΜΗΣ
https://eteriaperivallontoskimis.blogspot.com

Την Κυριακή 29 Μαρτίου στο λιμάνι της Κύμης παρουσιάσθηκε ένα πλοίο και έμεινε για λίγες μέρες. Προερχόταν -κατά πληροφορίες- από Γερμανία και Τουρκία και με την παρουσία των λιμενικών, εργατών και υπαλλήλων σεκιούριτι άρχισε να αδειάζει το περιεχόμενό του στο λιμάνι. Το φορτίο του ήταν τεράστια κομμάτια ανεμογεννητριών, που προορίζονται για τοποθέτηση στο ακρωτήριο της Οχτωνιάς, στην περιοχή Πούντα, στο νότιο μέρος του κόλπου της Κύμης και σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της τοπία, αυτό του βουνού της Οχτωνιάς και του βράχου και της παραλίας της Μουρτερής-Κεφάλας. Το υπό κατασκευήν αιολικό πάρκο (α/π) είναι συμφερόντων Μυτιληναίου. Ιδιαίτερα μέτρα προστασίας λόγω του lockdown (εξαιτίας του κορωνοϊού) δεν ελήφθησαν κατά την εκφόρτωση του πλοίου. Ούτε και τις επόμενες μέρες που εμφανίσθηκε ένα φερί-μποτ και άρχισε να κουβαλά τα τμήματα των ανεμογεννητριών στην παραλία Αϋλή, αμέσως μετά την Κεφάλα.
Η τοπική κοινωνία όχι μόνο δεν γνώριζε τίποτε για το σχεδιαζόμενο έργο, αλλά και όσοι πολίτες και κάτοικοι τόλμησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο αιολικό πάρκο, κάνοντας χρήση των γνωστών ηλεκτρονικών κοινωνικών δικτύων, λοιδορήθηκαν και εξυβρίσθηκαν από κάποιους (επώνυμους) πολίτες της περιοχής και από την ΤΟ του κυβερνώντος κόμματος.

Και οι εκπλήξεις και η απειλή της καταστροφής για ένα από τα όμορφα και χαρακτηριστικά μέρη της Ελλάδας, το “Μπαλκόνι του Αιγαίου” όπως πολλές φορές ονομάζεται η Κύμη, δεν σταμάτησαν στα προηγούμενα.

Στις 9 Απριλίου η ΡΑΕ έδωσε Άδεια Παραγωγής σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο στις κορυφές της οροσειράς των Κοτυλαίων, στα δυτικά της Κύμης. Το α/π είναι στην πραγματικότητα συμφερόντων ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ. Πρόκειται για περιοχές καλυπτόμενες από δάση, κυρίως κεφαλληνιακής ελάτης, το νοτιοανατολικότερο μέρος εξάπλωσης στην Ελλάδα και το μοναδικό στο Αιγαίο. Στην οροσειρά υπάρχουν οροπέδια, δέντρα πολλών αιώνων, και ένα από τα αξιόλογα δίκτυα σπηλαίων και καταβοθρών που έχει γίνει αρκετές φορές αντικείμενο έρευνας και επίσκεψης από σπηλαιολόγους Έλληνες και ξένους. Το μεγαλύτερο μέρος είναι περιοχή Νatura 2000 (GR2420011). Επισημαίνεται ότι στην πραγματικότητα όλα τα α/π της Κύμης είναι εντός του δικτύου Natura 2000 που είναι πανευρωπαϊκό. Κοντά υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερα σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα (με εμφανίσεις ζεύγους γυπαετών και χρυσαετού). Οι πλαγιές των βουνών είναι τόποι κηρυγμένοι (μαζί με τα πολλά χωριά που βρίσκονται εκεί) ως Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους με κωδικό AT2011005. Το α/π στο οποίο δόθηκε άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, χωρίς να έχει ληφθεί τίποτε από αυτά υπόψη, δεν θα είναι το μόνο. Εντάσσεται στα πλαίσια μεγαλύτερου που ουσιαστικά θα καταλαμβάνει το σύνολο των βουνών, θα είναι παρόμοιο με τον ΑΣΠΗΕ της Εnel στην Κάρυστο. Το α/π θα είναι τεράστιο, συνολικής ισχύος 227,7 ΜW και οι ανεμογεννήτριες που θα χρησιμοποιηθούν οι μεγαλύτερες από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι σήμερα, αφού η διάμετρος των πτερυγίων/ρότορα θα είναι 112 μέτρα. Όλα τα βουνά της Κεντρικής Εύβοιας, μέχρι και 500 μέτρα από το Ορειβατικό Καταφύγιο της Δίρφυς βρίσκονται ήδη σε καθεστώς αιτημάτων προς την ΡΑΕ από επιχειρήσεις του κλάδου. Ας επισημανθεί ότι συνήθως χρησιμοποιούνται στα αρχικά στάδια της Αδειοδότησης εταιρείες και πρόσωπα σχεδόν εικονικά (“μαϊμού”) γιατί ποια τράπεζα θα χρηματοδοτούσε μία ΙΚΕ με κεφάλαιο 3.000 ευρώ για ένα έργο των 35.000.000 ευρώ (Δείτε στη Διαύγεια τα στοιχεία της Αδείας για το Αιολικό στα Κοτύλαια: ΑΔΑ: 6Υ6ΘΙΔΞ-ΤΘΤ).

Η περιοχή της Πούντας είχε καεί το 2012 και είχε κηρυχτεί αναδασωτέα, τα νότια των Κοτυλαίων είχαν καεί πέρυσι και πρόπερσι.

Και η λαίλαπα δεν σταματά εκεί. Άλλο ένα τεράστιο α/π είναι στα σκαριά για την οροσειρά Αξάνεμες-Ορτάρι. Πρόκειται για ορεινό σχηματισμό που βλέπει όλο το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, με την ψηλότερη ορθοπλαγιά στην Ελλάδα, πάνω από τη θάλασσα. Εκεί ζει μία ολιγομελής ομάδα άγριων προβάτων, υπάρχουν ενδημικά και μοναδικά φυτά, δάση από αριές και φυσικά μία από τις πιο όμορφες θέες του Αρχιπελάγους. Αποτελεί ενδιαίτημα σπάνιων πτηνών και τόπο για τα κοπάδια τσοπάνηδων. Έχει τεθεί υπόψη της UNESCO για συμπερίληψή του στον κατάλογό προστατευμένων περιοχών.

Τόσο η οροσειρά των Κοτυλαίων όσο και οι Αξάνεμες-Ορτάρι είναι τόποι που επισκέπτονται ορειβάτες και τουρίστες ήπιου και φυσιολατρικού τουρισμού, καθ’ όλο το έτος και προερχόμενοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Αρμαγεδδών των α/π στην περιοχή ολοκληρώνεται με αυτό ανάμεσα στον Οξύλιθο και τα χωριά Άνω και Κάτω Κουρούνι και Άνω Ποταμία, το οποίο μπαίνει σχεδόν μέσα στα χωριά, δίπλα στο ηφαίστειο του Οξυλίθου (παρόλο πού ήδη ο δήμος Κύμης προχωρά στην δημιουργία ενός Γεωπάρκου) και σε πλαγιές με κτήματα και εξωκλήσια, σε απόσταση δε αναπνοής από τον αρχαιολογικό τόπο Καστρί, που είναι από τους σημαντικούς νεολιθικούς οικισμούς της Εύβοιας και της χώρας.
Ούτε όμως την θάλασσα δεν έχουν ξεχάσει, αφού σχεδόν στην είσοδο του λιμανιού της Κύμης (ανάμεσα στο λιμάνι και την Πλατάνα) σχεδιάζεται ήδη από το 2009 ένα από τα 10 θαλάσσια αιολικά πάρκα της Ελλάδας.

¨Όλα αυτά γίνονται ενώ το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων αγνοεί τους σχεδιασμούς αλλά και ξεκάθαρα τίθεται αντίθετα στα α/π.
Υπάρχουν αποφάσεις του Δήμου Κύμης, ήδη από την αρχή της δεκαετίας του 2000 που ξεκάθαρα αρνούνται τα α/π στην περιοχή. Υπάρχει Διακήρυξη 354 Πολιτών της περιοχής, ενυπόγραφη και αποσταλείσα στην περιφέρεια, τον δήμο, την περιφερειακή ενότητα που δηλώνουν ότι στην περιοχή δεν θέλουν α/π, δεν θέλουν εξορυκτικές δραστηριότητες από την ΛΑΡΚΟ και επιθυμούν ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία κλπ) και του ήπιου τουρισμού και οικιστικής ανάπτυξης.

Επίσης το ΓΠΣ του δήμου Κύμης ξεκάθαρα αποκλείει κάθε βιομηχανική δραστηριότητα για τους ορεινούς όγκους σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων.
Τέλος όλα αυτά γίνονται όταν από ετών στο νησί της Εύβοιας έχει κατά πολύ ξεπεραστεί η φέρουσα ικανότητα για περαιτέρω ανάπτυξη α/π και όταν το ΚΑΠΕ με έρευνα του, ήδη από το 2001 είχε αποφανθεί ότι τα αναπτυσσόμενα αιολικά πάρκα στο νησί ήταν πάρα πολλά.

Καλούμε λοιπόν τους αρμόδιους φορείς, τις αρχές και υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλα τα προηγούμενα και να σταματήσουν κάθε περαιτέρω κατασκευή, σχεδιασμό ή αδειοδότηση αιολικού πάρκου εντός του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου.

Καλούμε τους πολίτες της Εύβοιας, τα τοπικά ΜΜΕ, τους συλλόγους και όλους τους ορειβάτες και φυσιολάτρες να προστατέψουν και να βοηθήσουν στην σωτηρία ενός ακόμη μοναδικού τόπου της Ελλάδας, ενός από τα πιο ιδιαίτερα και μοναδικά οικοσυστήματα στην καρδιά της χώρας και κυρίως του Αιγαίου.

Για να συνεχίσει η Κύμη να μπορεί να ονομάζεται “Μπαλκόνι του Αιγαίου” και να μην ισοπεδωθεί όπως από άναρχες βιομηχανικές κατασκευές και συνοδά έργα όπως η αδελφή Καρυστία. Και για να μπορέσει και ολόκληρο το νησί της Εύβοιας να έχει ένα μέλλον βιώσιμο και αειφορικό, όχι τσιμεντένιο και απάνθρωπο.

Κύμη 23/4/2020
Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης (ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ)
Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης (ΕΠΠΠΟ ΚΥΜΗΣ)

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;