19.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝΕΡΟΣτα χέρια ιδιωτών το Εξωτερικό Υδροδοτικό Συστήματος της Αθήνας με τροπολογία σε...

Στα χέρια ιδιωτών το Εξωτερικό Υδροδοτικό Συστήματος της Αθήνας με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο

 

ΠΗΓΗ: sekes-eydap.gr

Τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης του Λεκανοπεδίου της Αττικής προβλέπει κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε σε παντελώς άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία μόνο από τη Νέα Δημοκρατία

Η τροπολογία περιέχει πλήθος άρθρων που είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Ανάμεσα σε αυτά, είναι μια διάταξη που παραδίδει τη διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της πρωτεύουσας στους ιδιώτες!

Στην τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι «με σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της Εταιρίας Παγίων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ανατίθεται στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ η συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ, της μείζονος περιοχής της πρωτευούσης για χρονική περίοδο 3 ετών, η οποία δύναται να παρατείνεται με συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών. Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ, της μείζονος περιοχής της Πρωτεύουσας ανατίθεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο που αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με το ν. 3389/2005»

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής και αφορά περίπου το 80% των νερών της χώρας. Το ΕΥΣ αποτελεί μία κομβική υπηρεσία που σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την ασφάλεια της ποιότητας του νερού.

Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ αποκτά το δικαίωμα διαχείρισης των ΕΥΣ στην Αττική αλλά μόνο για τρία χρόνια. Ωστόσο, μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, τη λειτουργία, συντήρηση και αναβάθμιση του ΕΥΣ θα αναλαμβάνει ιδιώτης.

Τροπολογία

Toν επείγοντα χαρακτήρα των ζητημάτων που αντιμετωπίζει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, επικαλέστηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννης Κεφαλογιάννης, παρουσιάζοντας τις προωθούμενες παρεμβάσεις στην Ολομέλεια. “Προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ανανέωσης της σύμβασης παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που χορηγήθηκε στην «ΕΥΔΑΠ ΑΕ» το έτος 1999 για μια εικοσαετία και η οποία έχει ήδη λήξει. «Με την προτεινόμενη διάταξη παρέχεται η αναγκαία προς τους συναρμόδιους υπουργούς εξουσιοδότηση για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων της νέας σύμβασης με την τήρηση του συνόλου των διατάξεων της ενωσιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού όπως είναι το νερό», ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και πρόσθεσε ότι με την ίδια διάταξη προβλέπεται η τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και «ΕΥΔΑΠ ΑΕ», η οποία από το έτος 2013 έχει πάψει να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό προς το ελληνικό δημόσιο για το νερό το οποίο προμηθεύεται, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα προβαίνει στην με κέρδος μεταπώληση αυτού. «Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω διάταξη επιτυγχάνει την εξασφάλιση τόσο των δικαιωμάτων του δημοσίου όσο και της σταθερότητας των τιμολογίων για τους πολίτες της Αττικής χωρίς να επέρχεται οποιουδήποτε είδους αύξηση και χρεώσεις», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης. “Παρέχεται η δυνατότητα στους φορείς ύδρευσης και αποχέτευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης να προβαίνουν στην άμεση άρση βλαβών και ζημιών του δικτύου αρμοδιότητάς τους και «να τεθεί ένα τέλος στις καθυστερήσεις που προέκυπταν λόγω χρονοβόρων διαδικασιών για εκτέλεση επειγουσών εργασιών μικρής κλίμακας από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, λόγω αδειοδοτήσεων εκ μέρους διαφόρων φορέων με υποχρέωση πλήρους αποκατάστασης του χώρου των εκτελούμενων μικρών έργων».

Αντιδράσεις

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την τροπολογία για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα, θέτει σε κίνδυνο και την ποιότητα, αλλά και την τιμή του πολυτιμότερου αγαθού, του νερού, που είναι απαραίτητο για τη ζωή μας.

«Είναι ένα όχημα ΣΔΙΤ στον ευαίσθητο χώρο της διαχείρισης του νερού στην ΕΥΔΑΠ. Θεωρώ ότι είναι απολύτως προβληματική αυτή η επιλογή», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

«Κάνουν ιδιωτικοποίηση σε ένα τμήμα του δικτύου. Όπου έχει εφαρμοστεί αυτή η πρακτική στον κόσμο έχει αυξήσει τα τιμολόγια για την κατανάλωση και σε πολλές των περιπτώσεων έχει υπονομεύσει την ποιότητα του διανεμόμενου αγαθού», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. «Είναι μια κατάπτυστη τροπολογία. Είναι μια σκανδαλώδης τροπολογία που αφορά βεβαίως την ΕΥΔΑΠ και την παράδοση, μετά από τρία χρόνια, του δικτύου της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής στις ορέξεις, βορά, δηλαδή, στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δηλαδή, ιδιωτικοποιείται το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προειδοποίησε: «Φορτώνετε τον λαό με επιπλέον χαράτσια. Από τη στιγμή που θα μπει ο ιδιώτης επιχειρηματίας, υποδομές και δίκτυα τα οποία φτιάχτηκαν από τον ίδιο τον λαό της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής, τα δίνετε προκειμένου οι ιδιώτες και οι επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν να αποκομίσουν κέρδος. Γιατί γι’ αυτό γίνονται όλα».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη ανέφερε ότι στο εξής η ΕΥΔΑΠ αποκτά μεν το δικαίωμα διαχείρισης των εξωτερικών υδροδοτικών συστημάτων αλλά μόνο για τρία χρόνια. «Μετά, τη λειτουργία αυτή, του ΕΥΣ, θα αναλαμβάνει ανάδοχος κατόπιν διαγωνισμού. Με λίγα λόγια, οι ιδιώτες. Με άλλα λόγια, όμως, μπαίνει χέρι ακόμη και στο νερό των πολιτών», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 που έκανε λόγο για σκανδαλώδη εξέλιξη και κατήγγειλε ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις επιλέγουν την οδό της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. «Πρόκειται για ένα σχήμα όπου το δημόσιο πληρώνει, καταβάλλει κόστη και εγγυάται και τα δάνεια. Ο ιδιώτης απλώς εισπράττει, αυξάνοντας εκθετικά τις τιμές. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα όνειδος. Η Κυβέρνηση πρέπει να το πάρει πίσω. Πρέπει να πάρετε πίσω αυτήν τη διάταξη», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;