20 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΡΓΑΣΙΑΣταθερή απασχόληση προσφέρουν τα κοινωνικά αγροκτήματα

Σταθερή απασχόληση προσφέρουν τα κοινωνικά αγροκτήματα

Τα κοινωνικά αγροκτήματα μπορούν να δημιουργήσουν σταθερή απασχόληση και να προσφέρουν φθηνά προιόντα.
 
 
Του Ανδρέα Ρουμελιώτη
 
Κοινωνικά  αγροκτήματα καλιεργούνται σ’όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ και αποτελούν διέξοδο από την φτώχεια και την ανεργία των πόλεων. Ενισχύουν τους θεσμούς  αλληλεγγύης,  προσφέροντας προϊόντα σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες και απασχόληση σε ανέργους με χαμηλή ειδίκευση, υποστηρίζοντας έμπρακτα όσους θέλουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο.
 
Η Κοινωνικά υποστηριζόμενη Γεωργία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στην Γερμανία, την Ελβετία και την Ιαπωνία, σαν απάντηση στην αστικοποίηση της αγροτικής γης, δημιουργώντας εναλλακτικές λύσεις για τη διατροφική επάρκεια. 
 
 
Στην Ευρώπη, με βάση τις οικονομικές θεωρίες του Αυστριακού φιλόσοφου Rudolf Steiner έγιναν πολλοί πειραματισμοί σε κοινοτικές φάρμες, όπου εφάρμοσαν βιοδυναμικές καλλιέργειες. Το 1965 στην Ιαπωνία μητέρες που ανησυχούσαν για τον περιορισμό της καλλιεργήσιμης γης και την αύξηση τη εισαγόμενης τροφής, δημιούργησαν τη πρώτη κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία – CSA (Community-supported agriculture) , τα λεγόμενα «teikei».
 
 
Η CSA υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ το 1984. Σήμερα υπάρχουν πολλές μεγάλες φάρμες σε όλη τη Βόρεια Αμερική, στην ακτή του Ειρηνικού, στις άνω μεσοδυτικές πολιτείες όπως και στον Καναδά.
 
«Η Κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία είναι βιώσιμη και εξασφαλίζει απασχόληση».
 
Ο γεωργός εξασφαλίζει εκ των προτέρων το εισόδημά του, μειώνεται το κόστος παραγωγής και οι κίνδυνοι της αγοράς. Προωθείται η δημιουργία μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Επιτυγχάνονται για τον καταναλωτή χαμηλότερες και ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με τα συμβατικά καλλιεργούμενα προϊόντα, κυρίως  λόγω  της μείωσης του κόστους μεταφορών και διανομής. Περιορίζονται οι μεσάζοντες και η αισχροκέρδεια . Παράγονται καλύτερης ποιότητας προϊόντα, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις καλλιεργούνται με βάση τις αρχές της βιολογικής ή βιοδυναμικής γεωργίας.
 
Οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα αγροκτήματα και τις φάρμες και να διαπιστώσουν από κοντά τον τρόπο και τις συνθήκες παραγωγής, ενώ τα προϊόντα είναι πιο φρέσκα καθώς δε χρειάζεται να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις.
 
 
(πληροφορίες από το Δίκτυο Περραιβία)
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;