16.1 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΝΕΑΣυναλλαγές αντί για ευρώ... με ΚΟΙ.ΝΟ.

Συναλλαγές αντί για ευρώ… με ΚΟΙ.ΝΟ.

Έχουν συμπληρωθεί πέντε χρόνια, από την ημέρα που δημιουργήθηκε στην Καλαμαριά το δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων, το οποίο χρησιμοποιεί εναλλακτική νομισματική μονάδα, το ΚΟΙ.ΝΟ. (κοινωνικό νόμισμα), αντί του ευρώ για τις συναλλαγές μεταξύ των μελών του. Σήμερα αριθμεί περισσότερα απο 1.000 μέλη και έχει διευρύνει τη δραστηριότητά του σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη του πωλούν ή αγοράζουν προϊόντα, προσφέρουν ή δέχονται υπηρεσίες, πιστώνοντας ή χρεώνοντας αντίστοιχα το λογαριασμό τους με ΚΟΙ.ΝΟ., σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν στην υπόλοιπη αγορά.

Ο όγκος των περίπου 1.000 συναλλαγών που γίνονται στη διάρκεια ενός έτους υπολογίζεται στις 10.000 με 15.000 ευρώ ή ΚΟΙ.ΝΟ., καθώς η ισοτιμία του κοινωνικού νομίσματος με το ευρώ είναι ένα προς ένα.

Τα περισσότερα μέλη του δικτύου έχουν ηλικία μεταξύ 30-45 ετών και παρέχουν ως επί το πλείστον υπηρεσίες, ενώ οι μεγαλύτεροι πωλούν προϊόντα. Άνεργοι, εργαζόμενοι, επιστήμονες, ανειδίκευτοι εργάτες, τεχνίτες, έμποροι, επαγγελματίες προσπαθούν να αναπτύξουν μία παράλληλη οικονομία, που έχει κυρίως το στοιχείο της αλληλεγγύης και δεν φαίνεται να αποσκοπεί στο κέρδος.

“Το 2012 η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς, μέσα στην κρίση, πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει το ΚΟΙ.ΝΟ., δηλαδή το δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων, που συναλλάσσεται με το κοινωνικό νόμισμα (ΚΟΙ.ΝΟ.), από το οποίο πήρε και το όνομά του.

Καθορίστηκαν οι αρχές σύμφωνα με τις οποίες γίνεται κάποιος μέλος και συμμετέχει στο δίκτυο. Η ιδέα μας ήταν το δίκτυο να αγκαλιάσει τους πολίτες όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, χωρίς να επεκταθεί πέρα από τα όρια αυτά, διότι το ΚΟΙ.ΝΟ. είναι τοπικό νόμισμα και δεν μπορεί να έχει μεγάλη έκταση”, εξηγεί στη “Θ” ο Μιχάλης Παναγιωτίδης, επικεφαλής της Κίνησης και πρωτεργάτης του δικτύου. Διαχειριστής του δικτύου είναι ένα επταμελές συντονιστικό όργανο, που εκλέγεται κάθε χρόνο, ενώ τα μέλη του δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τρίτη φορά, ώστε να αλλάζουν τα πρόσωπα της διοίκησης και να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση. Ο καθένας μπορεί να εγγραφεί στο δίκτυο με μία αίτηση, είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΚΟΙ.ΝΟ. (www.koino.com.gr) είτε με αυτοπρόσωπη κατάθεση στα γραφεία της Κίνησης.

 “Για να ολοκληρωθεί η εγγραφή, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έρθει σε επαφή με το συντονιστικό όργανο και να υπογράψει ένα έντυπο με τους όρους συμμετοχής. Για να βοηθηθεί το νέο μέλος, ο λογαριασμός του πιστώνεται με 30 ΚΟΙ.ΝΟ. με τη μορφή δανείου. Τα μέλη παρέχουν υπηρεσίες ή προϊόντα και εισπράττουν μονάδες (ΚΟΙ.ΝΟ.), οι οποίες πιστώνονται σε έναν προσωπικό λογαριασμό. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά και ο καθένας έχει έναν ηλεκτρονικό κουμπαρά.

Για παράδειγμα πηγαίνει ένα μέλος σε ένα άλλο μέλος-παραγωγό και αγοράζει τρόφιμα, καταβάλλοντας 20 ΚΟΙ.ΝΟ., που πιστώνονται στο λογαριασμό του παραγωγού. Στη συνέχεια ο παραγωγός, με τα 20 ΚΟΙ.ΝΟ. που έχει πάρει, μπορεί να καλέσει ένα μέλος-υδραυλικό για μία εργασία, να κάνει μαθήματα στο παιδί του, να κουρευτεί κ.ά.”, περιγράφει ο κ. Παναγιωτίδης.

Στην ιστοσελίδα του δικτύου δημοσιεύονται αγγελίες από μέλη για τις υπηρεσίες που παρέχουν, τα προϊόντα που πωλούν ή για το τι ζητάνε από άλλα μέλη. Επίσης κάθε εβδομάδα διοργανώνεται ανοικτή αγορά προϊόντων σε κάποια γειτονιά της Καλαμαριάς ή του Ευόσμου ή του κέντρου, στην οποία οι συμμετέχοντες στο δίκτυο μπορούν να πουλήσουν ή να αγοράσουν. “Έχουμε και παραγωγούς που πωλούν αυγά, ντομάτες, οπωροκηπευτικά.

Τη μεγαλύτερη ζήτηση πάντως στο δίκτυο έχουν τα προϊόντα διατροφής, τα φροντιστηριακά μαθήματα, οι τεχνικές υπηρεσίες, δηλαδή υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι. Οι τιμές είναι χαμηλές, για να βοηθήσει ο ένας τον άλλο”, λέει ο κ. Παναγιωτίδης. Ο ίδιος, αν και εκπαιδευτικός (θεολόγος, φιλόλογος), αναλαμβάνει μεταφορές μικρών αντικειμένων σε όποιο σημείο της πόλης χρειαστεί, κάνει επιμέλεια εντύπων και εκτυπώσεων και φυσικά παραδίδει μαθήματα. “Οι κόρες μου, όταν ήταν στη γ’ λυκείου, έκαναν φροντιστηριακά μαθήματα, για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, πληρώνοντας με ΚΟΙ.ΝΟ. Ακόμη και αγγλικά”, προσθέτει.

Το δίκτυο κρατά από κάθε μέλος ένα ΚΟΙ.ΝΟ. το μήνα για τα λειτουργικά έξοδα και συγκεντρώνεται ένα ποσό στο αποθεματικό. “Δημιουργούμε και θέσεις εργασίας, για παράδειγμα σε κάθε ανοικτή αγορά έχουμε τέσσερις θέσεις. Πρόκειται για τα άτομα που στήνουν τους πάγκους, μεταφέρουν τα τραπέζια, μοιράζουν τα έντυπα και γενικότερα έχουν υπό την ευθύνη τους τη συνολική λειτουργία της αγοράς. Ο καθένας πληρώνεται με 20 ΚΟΙ.ΝΟ. Έτσι ένας ανειδίκευτος ή ειδικευμένος μπορεί να βγάλει ΚΟΙ.ΝΟ. προσφέροντας εργασίες μέσα στο δίκτυο. Σε μία αγορά που στήσαμε καλέσαμε ένα μέλος μας, καλλιτέχνιδα, που παρουσίασε θεατρικό δρώμενο και την πληρώσαμε με ΚΟΙ.ΝΟ.”.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τη σύσταση, τη λειτουργία και τον έλεγχο δικτύων ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων και ως εκ τούτου το δίκτυο Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να ελεγχθεί φορολογικά. Αντίθετα σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχει εθνικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη “η κυβέρνηση σκέφτεται να προωθήσει την αλληλέγγυα οικονομία και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ενδεχομένως να επιτραπούν τα εναλλακτικά νομίσματα. Παρακολουθώ πώς λειτουργούν τα δίκτυα σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Το Μπρίστολ διαθέτει τοπικό νόμισμα και οι δημότες σε συμφωνία με το δήμο πληρώνουν τα δημοτικά τέλη και όποιον άλλον φόρο προκύπτει με το εναλλακτικό νόμισμα. Εκεί έχει 400.000 κατοίκους και στο τοπικό νόμισμα συμμετέχουν 1.200 άτομα από το 2012.

 Όταν ένα δίκτυο έχει αναπτυχθεί πολύ, μπορεί να επωφεληθεί και ο ίδιος ο δήμος. Δηλαδή δημοτικές εργασίες μπορούν να γίνουν με το τοπικό νόμισμα. Έχουν σωθεί αρκετές πόλεις σε περιόδους οικονομικής κρίσης με τοπικό νόμισμα, διότι οι εργασίες και τα χρήματα ξαναγύριζαν μέσα στην πόλη. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η Μπαρτσελόνα.

Μία ομάδα από την ισπανική πόλη επισκέφθηκε το Μπρίστολ, πήρε την τεχνογνωσία και πριν από δύο εβδομάδες έβγαλε το τοπικό νόμισμα της Μπαρτσελόνα”. Στη Θεσσαλονίκη έγινε μία προσπάθεια από τους δήμους Καλαμαριάς, πρώην Συκεών και Θεσσαλονίκης για τη σύσταση τράπεζας χρόνου, ώστε οι συναλλαγές των δημοτών να μετρούνται σε χρόνο που θα ανταλλάσσεται. Η προσπάθεια, που ήταν μάλιστα επιχορηγούμενη από το ΕΣΠΑ, απέτυχε.

Η επόμενη κίνηση του συντονιστικού οργάνου του δικτύου ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων Θεσσαλονίκης θα είναι η συνεργασία με το ΤΕΜ Βόλου (τοπική εναλλακτική μονάδα Μαγνησίας). “Χωρίς το ΤΕΜ δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε. Μας βοήθησαν πάρα πολύ οι δημιουργοί του τοπικού νομίσματος Μαγνησίας και προσπαθούμε να δικτυωθούμε μαζί τους. Μετά θα πάμε στα Χανιά και σε δήμους της Αθήνας, όπου χρησιμοποιούνται τοπικά νομίσματα. Εκτός αυτών το ενδιαφέρον μας αυτή τη στιγμή είναι να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέλη του ΚΟΙ.ΝΟ.”, δηλώνει ο κ. Παναγιωτίδης. Σημειώνεται ότι τα γραφεία του δικτύου είναι στη Βρυούλων 45, περιοχή Αγίου Ιωάννη Καλαμαριάς, τηλ. 2313 314239, Κορυτσάς 21 στον Εύοσμο, τηλ. 2310 559561. Επικοινωνία και στο e-mail info@koino.com.gr

Το σύστημα προστατεύεται με σειρά μέτρων και δικλείδων ασφαλείας από όσους θέλουν να το εκμεταλλευτούν ως εξής: Κάθε μέλος μπορεί να ανοίξει ένα και μόνον λογαριασμό, αφού για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας.

Κάθε μέλος έχει ένα όριο χρεωστικού λογαριασμού κλιμακωτά, που ξεκινά από τα 100 ΚΟΙ.ΝΟ. και αυξάνεται ανάλογα με το χρόνο παραμονής στο δίκτυο, τις συναλλαγές που πραγματοποιεί και την αξιολόγηση των συναλλαγών του από τα άλλα μέλη του δικτύου.

Οι λογαριασμοί είναι ανοικτοί σε όλα τα μέλη και κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να δει τους λογαριασμούς αυτών με τους οποίους θέλει να συναλλαχθεί. Έπειτα από κάθε συναλλαγή, παράλληλα με τη διαδικασία πίστωσης του λογαριασμού ενός μέλους, γίνεται ποιοτική αξιολόγηση από τον αποδέκτη των υπηρεσιών ή προϊόντων.

Η συνέλευση των μελών του δικτύου μπορεί να αποφασίσει επιπλέον μέτρα. Σε κάθε περίπτωση ο διαχειριστής του συστήματος παρακολουθεί τις συναλλαγές και θα ενημερώνει τα μέλη του δικτύου, αν χρειαστεί.

“ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΜΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ”

“Δεν μου αρέσει η λογική ότι, για να εξασφαλίσω τα προς το ζην, πρέπει να κάνω κάτι που μπορεί να μη μου αρέσει. Με την ανταλλακτική οικονομία μπορείς να ασχοληθείς με ό,τι θέλεις πραγματικά. Επίσης σήμερα κάποιος δεν μπορεί να μου δώσει 50 ευρώ, για να κάνει απεντόμωση.

Με το ΚΟΙ.ΝΟ. έχει τη δυνατότητα να κάνει απεντόμωση σπίτι του”, εξηγεί στη “Θ” η Νάντια Καλογεροπούλου (φωτ.), μέλος του δικτύου, γεωπόνος, η οποία κάνει απεντομώσεις στα σπίτια και μαθήματα κατασκευής χειροποίητου σαπουνιού με λάδι. Η κύρια επαγγελματική ενασχόλησή της εκτός δικτύου είναι σεφ σε εστιατόριο και “μου αρέσει, είναι λατρεία. Δεν είναι κάτι που κάνω μόνον για επιβίωση”. Εντάχθηκε στο δίκτυο πριν από τρία χρόνια έπειτα από παρακολούθηση μιας παρουσίασης της ανταλλακτικής οικονομίας. Πομηθεύεται από το δίκτυο διάφορα προϊόντα, λαχανικά, τρόφιμα και είδη ενδυμασίας.

“ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΑΝΑΓΚΗ”

Η ανάγκη να προωθήσει τα προϊόντα του, που έμεναν στο ράφι λόγω της κρίσης, οδήγησε το μελισσοκόμο από τα Κύμινα Θεσσαλονίκης Χρήστο Τούσιο (φωτ.) να ενταχθεί στο δίκτυο και να συμμετάσχει σε όλες τις αγορές. Ο Κ. Τούσιος διατηρεί τη μονάδα “Μελισσόκηπος Αξιού” στα Κύμινα και παράγει όλα τα προϊόντα του μελιού, όπως γύρη, βασιλικό πολτό, ρακόμελο κ.ά.

Συμμετέχει σε όλες τις εκθέσεις και λειτουργεί ηλεκτρονική σελίδα στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας κάνει πωλήσεις. Ωστόσο εντάχθηκε στο δίκτυο, διότι “μου άρεσε η φιλοσοφία του, αλλά και είχα ανάγκη. Πηγαίνω στις αγορές του δικτύου εδώ και ενάμιση χρόνο και φυσικά χρησιμοποιώ τις υπηρεσίες του. Για παράδειγμα με τα ΚΟΙ.ΝΟ. που συγκεντρώνω από τις πωλήσεις της επιχείρησής μου κάνω σέρβις τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπώνω κάρτες και διαφημιστικά έντυπα και γενικώς αγοράζω ό,τι μου χρειάζεται”, αναφέρει στη “Θ” ο κ. Τούσιος.

Δημοσιεύτηκε στη «Θεσσαλονίκη» τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Συναλλαγές αντί για ευρώ... με ΚΟΙ.ΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;