22.5 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΤα έξη ψέματα για την επανάσταση του 1821 αλλά και επιτεύγματα για...

Τα έξη ψέματα για την επανάσταση του 1821 αλλά και επιτεύγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι. Του Ευδόκιμου Τσολακίδη

Evdokimos Tsolakidis

200 χρόνια ψέματα (ν αλλάξουμε αφήγημα) αλλά και επιτεύγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι.

1ο ψέμα – Σκλάβοι των Τούρκων.

Για να νιωθουμε παντα απόγονοι σκλαβων, για να μη σηκώσουμε ποτε κεφαλι, για να ονομαζουμε τους φορους ακομα και σημερα “χαρατσια”, για να χουμε χαμηλη αυτοεκτιμηση, ανυπαρκτο αυτοσεβασμο και μηδενικη αυτοπεποιθηση.

Για να βλεπουμε το κρατος και την εννοια της κρατικης εξουσιας παντα ως δυναστη, για να βλεπουμε την ΕΕ ως εχθρο.

Δεν υπηρξαμε ποτε σκλαβοι.

Ημασταν υπηκοοι της οθωμανικης αυτοκρατοριας οπως υπηκοοι της ρωμαικης αυτοκρατοριας ημασταν πριν.

Πολλοί Ρωμιοί μεγαλούργησαν στην διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Όλο το εμπόριο, θαλάσσιο και χερσαίο  ήταν στα χέρια των ρωμιών.

Ρωμιοί κατείχαν υψηλότατες θέσεις στην ιεραρχία.

Θα πω μόνο ένα παράδειγμα: Στην συνθήκη του Κάρλοβιτς μεταξύ οθωμανών και αυστροούγγρων επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους των οθωμανών ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος!

Πέσατε απ τα σύννεφα; ακούστε κι αυτό: Στην ναυμαχία της Ναυπάκτου μεταξύ δυτικών και οθωμανών στο πλευρό των δυτικών πολέμησαν 15.000 ρωμιοί και στο πλευρό των  Τούρκων 5.000 ρωμιοί.

Δεν ήταν προδότες, έτσι γίνονταν τότε.

Δεν βλέπετε Ντενίση;

Στο “Σμυρνη μου αγαπημένη” τι είναι η Ντενίση;

Καμιά πλύστρα;

Ολη την υψηλή κοινωνία της Σμύρνης και των άλλων μεγάλων πόλεων της οθωμανικής αυτοκρατορίας την αποτελούσαν ρωμιοί.

Θα βρείτε στο υπηρετικό προσωπικό κυρίως Τούρκους υπηρέτες;

Όλοι οι ρωμιοί εφοπλιστές της οθωμανικής αυτοκρατορίας χρηματοδότησαν την ελληνική επανάσταση.

Τι ήταν αυτοί;

Σκλάβοι; 

Μην κρίνετε τις τότε εποχές με σημερινά δεδομένα.

Οι συνθηκες του 19ου αιωνα ευνοησαν την δημιουργια εθνικων κρατων.

Ειμαστε ενα νεο εθνος (οπως τα περισσοτερα εθνη γυρω μας) με αρχαιες ριζες.

Ας μάθουμε επιτέλους την σωστη ιστορια.

Εκτος αν εχουμε λογους να θελουμε να είμαστε ραγιάδες με σκυμμενο το κεφαλι κι όχι περήφανοι Έλληνες.

Αν μαθουμε σωστα την ιστορια θα πάψουμε να είμαστε κουτοπονηρα λαμογια κι οι πολιτικοι μας θα πάψουν να είναι γελοια υποκειμενα που αδιαφορούν για την Ελλάδα και φροντίζουν μόνο το κομματικό μαγαζάκι τους.

 

2ο ψέμα – Το κρυφό σχολειό

 

Δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο.

Η οθωμανική αυτοκρατορία φημίζεται για δύο πράγματα: την οργάνωση και την ανεξιθρησκεία της. Υπήρχε σεβασμός τόσο πρός τους εβραίους όσο και προς τους χριστιανούς αφού όλοι συμπεριλαμβανομένων και των μουσουλμάνων πιστεύουν στον ίδιο θεό.

Η εκκλησία έπαιξε προδοτικό ρόλο στην αρχή της επανάστασης όπως κάνει πάντα. Όπως υποστήριξε τους ναζί και την χούντα.

Αλλά πρέπει να λέμε του στραβού το δίκιο.

Χάρη στο παπαδαριό μιλάμε σήμερα ελληνικά.

Θα είχε χαθεί η γλώσσα μας αν δεν ήταν οι παπάδες και τα μοναστήρια επειδή για αιώνες η γνώση ήταν στα χέρια του κλήρου, αυτοί κράτησαν για αιώνες την γλώσσα και τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα που μας ένωσαν ως έθνος.

 

3ο ψέμα – Το παιδομάζωμα

Το παιδομάζωμα είχε πολλά θετικά χαρακτηριστικά.

Οπωσδήποτε ήταν οδυνηρό να χωρίζεις ένα παιδί από τη μάνα του αλλά το παιδί αυτό θα ανήκε πλέον στο πιο επίλεκτο τάγμα της αυτοκρατορίας και θα έκανε μια πολυτελή και άνετη ζωή ενώ μπορεί και να μην κατάφερνε να επιβιώσει λόγω της φτώχειας και της ανέχειας αν έμενε στο σπίτι του.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επειδή στο παιδομάζωμα έπαιρναν παιδιά χριστιανών πολλοί μουσουλμάνοι (κυρίως αλβανοί) δήλωναν χριστιανοί για να δώσουν τα παιδιά τους.

Το παιδομάζωμα σταμάτησε επειδή απαίτησαν οι ίδιοι οι γενίτσαροι να γίνονται γενίτσαροι τα δικά τους παιδιά!

4ο ψέμα – 400 χρόνια σκλαβιάς

Πολλές περιοχές του σημερινού ελλαδικού χώρου κατακτήθηκαν πολύ πριν το 1453.

Για κάποιες θα πρέπει να μιλάμε για 600 χρόνια (Μακεδονία, Θράκη), όχι σκλαβιάς αλλά οθωμανικής αυτοκρατορίας, για κάποιες άλλες 200 χρόνια (Κρήτη), και για κάποιες άλλες 0 όπως τα επτάνησα.

Ας μην ξεχνάμε ότι από τον 13ο αιώνα σημαντική στον ελλαδικό χώρο είναι και η παρουσία των δυτικών με ενετούς, φράγκους, γενοβέζους (μόνο την Χίο να αναφέρω ως παράδειγμα που ήταν στα χέρια τους για δυο αιώνες) καταλανούς, λομβαρδούς κλπ

Οι περιοχές άλλαζαν χέρια σχεδόν κάθε εβδομάδα και οι άνθρωποι δεν έβρισκαν ησυχία.

Η διοίκηση των δυτικών ήταν πολύ πιο αυστηρή και η φορολογία πολύ πιο σκληρή από κείνη των τούρκων.

Γι αυτό όταν ετέθη ζήτημα λίγο πριν την πτώση της πόλης να ζητήσουμε βοήθεια από τον πάπα ο Νοταράς είπε την περίφημη φράση “Χίλιες φορές φέσι τούρκικο παρά τιάρα παπική”.

Το αντιδυτικό μας μένος κρατάει από κείνα τα χρόνια.

5ο ψέμα – Η επιτυχία της ελληνικής επανάστασης

Η ελληνική επανάσταση μετά τις πρώτες επιτυχίες μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο γιατί ο κάθε οπλαρχηγός ήθελε μερίδιο σε κέρδη γι αυτόν και την φατρία του και στην μοιρασιά έγινε χαμός.

Γίναμε ανεξάρτητο κράτος χάρη στην επέμβαση των ξένων (Ναβαρίνο) από τους οποίους εξαρτόμαστε από τότε μέχρι σήμερα.

Οι ξένοι βοήθησαν και για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα αλλά και επειδή ο ρομαντισμός ήταν στο απόγειό του την εποχή εκείνη και ως εκ τούτου ο φιλελληνισμός στο αποκορύφωμά του.

Μπορεί να απέτυχε η επανάσταση αλλά ο συμβολισμός της έχει τεράστια σημασία.

Άλλωστε και η γαλλική επανάσταση απέτυχε κατάφερε όμως να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της ανθρωπότητας.

6ο ψέμα – Η απελευθέρωση της Ελλάδας

Δεν υπάρχει απελευθέρωση αλλά δημιουργία για πρώτη φορά στην ιστορία ελληνικού κράτους.

Θα ήταν απελευθέρωση αν το νέο κράτος ονομάζονταν Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Δημιουργήθηκε λοιπόν ένα νέο κράτος που ονομάστηκε Ελλάδα (δεν ήταν αυτονόητο) με έναν νέο λαό που ονομάστηκαν Έλληνες (ούτε αυτό ήταν αυτονόητο).

Το νέο αυτό κράτος προσάρτησε εδάφη με νικηφόρους πολέμους εναντίον των Τούρκων  σταδιακά κι έφτασε μέχρι τον Έβρο.

Το βασικό κοινό γνώρισμα του λαού ήταν η το θρήσκευμα (98% χριστιανοί ορθόδοξοι).

Εκεί πάνω στηρίχτηκαν για να φτιάξουν τους μύθους – ιστορία του νέου μορφώματος όπως έγινε με όλα τα κράτη έθνη που δημιουργήθηκαν τον 19ο αιώνα που ήταν της μόδας (ποτέ πριν δεν είχαμε κάτι τέτοιο αφού υπήρχαν αυτοκρατορίες στις οποίες συνυπήρχαν διαφορετικές εθνότητες).

Έτσι ρωμιοί, αρβανίτες, βλάχοι, σλάβοι, αρμένιοι, εβραίοι κλπ έγιναν Έλληνες, υποχρεώθηκαν να μιλούν ελληνικά και να υιοθετήσουν κοινά ήθη και έθιμα. (Ας μη μας τρομάζει αυτό. Όλα τα σύγχρονα κράτη το έχουν κάνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο).

Η τελευταία προσάρτηση έγινε με τα δωδεκάνησα το 1946.

Ένα μεγάλο ποσοστό νεοελλήνων νομίζει ότι η αρχαία ελλάδα σκλαβώθηκε στους μακεδόνες, τους ρωμαίους, τους φράγκους και τους τούρκους για 2000 χρόνια και απελευθερώθηκε το 1821.

Μετά την κάθοδο των Μακεδόνων (μάχη Χαιρώνειας 338 π.Χ.) δεν υπάρχει Ελλάδα και οι Έλληνες αφομοιώνονται από τους κατακτητές Μακεδόνες, Ρωμαίους, Γότθους, Σλάβους ( ο Φαλμεράιερ μπορεί να μην έχει 100% δικιο αλλά όλο και κάποιες αλήθειες κρύβει η θεωρία του, αρκεί να δούμε τις σλαβικές ονομασίες σε χωριά και κωμοπόλεις της πελοποννήσου και όχι μόνο) Αλβανούς, Άραβες, Φράγκους, Ενετούς, Γενοβέζους, Καταλανούς, Λομβαρδούς, Τούρκους κλπ ΠΡΟΣΟΧΗ!

Μπορεί να μην έχουμε Ελλάδα και ΈΛληνες έχουμε όμως ελληνικό πνεύμα και ελληνικό πολιτισμό και ελληνική γλώσσα όλους αυτούς τους αιώνες που η επίδρασή τους είναι καθοριστική σε βαθμό που ο Μέγας Αλέξανδρος που δεν ήταν Έλληνας εξ αίματος ως Έλληνας λογίζεται και πολύ σωστά αφού είχε ελληνική παιδεία και έκανε γνωστή την Ελλάδα μέχρι την Ινδία, ο χριστιανισμός εξαπλώθηκε και διαδόθηκε στα ελληνικά, η ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε τα ελληνικά ως επίσημη γλώσσα από μια περίοδο και μετά.

Επειδή σήμερα είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων του πολιτισμένου κόσμου, δνε μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποτε ήμασταν ο τι είναι η αμερική σήμερα.

Μπορεί να μην υπήρχε Ελλάδα και Έλληνες αλλά για πολλούς αιώνες όλοι ήθελαν να μιλούν ελληνικά, να ντύνονται σαν τους Έλληνες, να τρώνε σαν τους Έλληνες, να φέρονται σαν τους Έλληνες.

Οι τέχνες, οι επιστήμες, η φιλοσοφία είχαν ελληνικό χαρακτήρα και πνεύμα.

Το ελληνικό θαύμα

Οι δυσκολιες και τα προβληματα των πρωτων 150 χρονων μας εστειλαν στις τεσσερις ακρες του πλανητη με πολλους Ελληνες της διασπορας να διακρινονται σε τομεις οπως το εμποριο, οι τεχνες και τα γραμματα.

Η ανταλλαγη των πληθυσμων του 1922 εφερε στην σημερινη Ελλαδα με τους προσφυγες που ηρθαν εδω ολον τον πολιτισμο της μικρας ασιας και αναβάθμισε την ποιοτητα της καθημερινοτητας (τουλαχιστον) των κατοικων της χωρας.

Για εναν λαο που στην πλειοψηφία του αποτελείται από απογόνους κλεφτοκοταδων ολα αυτα ειναι επιτευγματα καθολου ευκολα.

Ειναι πολυ φυσικο να ειμαστε το μαυρο προβατο της Ευρωπης, δεν θα μπορουσε να συμβει διαφορετικα.

Οι πολιτικοι μας ειναι διεφθαρμενοι στην συντριπτικη τους πλειοψηφια αλλα ουτε αυτο θα μπορουσε να αποφευχθει.

Δεν ωριμαζουν οι λαοι απο τη μια μερα στην αλλη.

Χρειαζεται χρονος.

Τωρα ειναι η στιγμη, κυριως λογω της κρισης, για να σταθουμε γερα στα ποδια μας και να συμφιλιωθούμε με το παρελθον μας.

Το πρωτο βημα ειναι να αναγνωρισουμε την περιοδο της οθωμανικης αυτοκρατοριας ως κομματι της ιστοριας μας.

Ετσι θα παψουμε να πιστευουμε οτι ειμαστε απογονοι σκλαβων το οποιο ηταν ενα τεχνασμα που σκοπιμως χρησιμοποιηθηκε για να εμψυχώσει εναν λαο που επρεπε να πολεμήσει για την ελευθερια του αλλα τωρα πια δεν χρειαζεται αφου το μονο που καταφερνει πλεον ειναι να μας προκαλει κομπλεξ κατωτεροτητας και μανια καταδιωξης.

Ειμαστε ενα νεο εθνος, κραμα ενος υπεροχου παρελθοντος με προγόνους αρχαιους Ελληνες, ρωμαιους, αραβες, γοτθους, φραγκους, ιταλους, σλαβους, αλβανους, εβραιους, τουρκους κλπ κι αυτο το υπεροχο κραμα ειναι που μας δινει ολα τα θετικα χαρακτηριστικα που εχουμε ως λαος με τα οποια ενιοτε μεγαλουργουμε σε πολλους τομεις μεμονωμενα αλλα και σε συλλογικο επιπεδο.

Είμαστε Δύση αφού εδώ μπήκαν τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού και η ζωή στην χώρα σε γενικές γραμμές έχει δυτικά χαρακτηριστικά.

Τα τελευταια 40 χρονια καταφεραμε να ανεβασουμε το βιοτικο μας επιπεδο και να ειμαστε μεσα στις 25-30 πρωτες χωρες του πλανητη σε ευημερια.

Ειμαστε μελος του ΝΑΤΟ και του σκληρου πυρηνα της ΕΕ κι εχουμε νομισμα το ευρω.

Είμαστε Νότος για ολη την κεντρικη και βορεια ευρωπη και εχουμε υπεροχα βαλκανικα χαρακτηριστικα (γι αυτο πρεπει να τα βρουμε με ολους τους γειτονες μας) και απολαμβάνουμε την ζωή χωρίς προτεσταντικές υστερίες τύπου σπίτι-δουλεία, δουλειά-σπίτι.

Ειμαστε Ανατολη χαρη στο υπεροχο οθωμανικο παρελθον μας γι αυτό έχουμε αυτήν την καταπληκτική κουζίνα, αυτούς τους υπέροχους χορούς, ωραίες τούρκικες λέξεις στο λεξιλόγιό μας, συγκλονιστική μουσική και easy going νοοτροπία, χαλαρή και ανέμελη.

Είμαστε Βορρας αφου εδω βρισκουν καταφυγιο οικονομικοι μεταναστες απο την Ασια, την Αφρικη και τις πρωην κομμουνιστικες χωρες και ετσι αποκτουμε ολοενα και περισσοτερη πολυχρωμια και πολυπολιτισμικότητα.

Η Ελλάδα δεν ειναι ουτε Νορβηγια ουτε Αφγανισταν.

Αν βαλουμε μια κλιμακα απο το 1 εως το 100 και θεωρησουμε οτι στο 1 βρισκεται η Φινλανδία και στο 100 το Κονγκό, η Ελλαδα βρισκεται στο 30.

Θα ηθελα πολυ να παει στο 25 εστω στο 20 αλλά οχι παραπανω.

Οι ανθρωποι στις τελειες κοινωνιες ειναι πολυ δυστυχισμενοι, σχεδον τοσο οσο στις υπαναπτυκτες.

Επέλεξα την Ελλάδα

Εχω ταξιδεψει σε ολα τα μηκη και πλατη της γης εκτός από τους πόλους.

Απο την Αλασκα μεχρι την Αργεντινη και την Βραζιλια κι απο την Χαβαη μεχρι την Νεα Ζηλανδια, την Αυστραλία και την Ισλανδια… και σ ολο σχεδον το ενδιαμεσο.

Η Ελλάδα είναι επιλογή μου, δεν ζω εδω επειδη ειμαι ελληνας (οι φιλοι μου το ξερουν οτι ειχα προτασεις για να κανω πολυ πιο ανετη οικονομικα ζωη και στην Ρωμη, και στο Λονδινο και στην Νεα Υορκη και προτιμησα την Αθήνα)

Ζήτω η Ελλάδα!

Ζήτω οι Έλληνες!!

Ζήτω τα 200 χρόνια από την επανάσταση!!!

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;