31.8 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΤα οκτώ είδη νοημοσύνης που καθορίζουν τη ζωή και το επάγγελμά...

Τα οκτώ είδη νοημοσύνης που καθορίζουν τη ζωή και το επάγγελμά μας εάν αναπτυχθούν σωστά

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο  Χάουαρντ Γκάρντνερ , υπάρχουν 8 είδη νοημοσύνης ( εκτός της συναισθηματικής) αλλά το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα δίνει έμφαση μόνο σε δύο από αυτά. Σε αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι κάποιοι  μαθητές αποτυγχάνουν στο σχολείο και δεν βρίσκουν τον δρόμο τους στην ενήλικη ζωή τους.

Σύμφωνα µε τη θεωρία αυτή, που βασίζεται σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ερευνών (ψυχολογικών, ανθρωπολογικών, βιολογικών), η νοημοσύνη µας χωρίζεται σε τομείς οι οποίοι έχουν την έδρα τους σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου µας. Είναι εξίσου σημαντικοί, όχι όμως και το ίδιο αναπτυγμένοι σε κάθε άτομο. Τα είδη της νοημοσύνης προέκυψαν μετά από έρευνα του εγκεφάλου, της ανθρώπινης ανάπτυξης, της εξέλιξης και μετά από διαπολιτισμικές συγκρίσεις.

Γλωσσική νοημοσύνη

Τα παιδιά με αυτό το είδος νοημοσύνης έχουν μια αγάπη για τις λέξεις και για τις γραπτές και για τις προφορικές. Τους αρέσει να τους διαβάζουν παραμύθια ή να τους αφηγούνται ιστορίες. Μαθαίνουν να μιλάνε και να διαβάζουν γρήγορα και έχουν έφεση στις ξένες γλώσσες.  

Τα επαγγέλματα που ταιριάζουν καλύτερα σε αυτά τα  παιδιά είναι:  Συγγραφέας, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, διορθωτής, μεταφραστής, διερμηνέας.

Λογική- Μαθηματική νοημοσύνη

Αυτά τα παιδιά έχουν πάθος με τους αριθμούς. Είναι καλοί στην απομνημόνευση ημερομηνιών και τηλεφωνικών αριθμών, την καταμέτρηση, την λογιστική και την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων. Έχουν εξαιρετικές ικανότητες σύνθεσης και ανάλυσης.

Τα επαγγέλματα που ταιριάζουν καλύτερα σε αυτά τα παιδιά είναι:  Μαθηματικός, λογιστής, αναλυτής, επιστήμονας, ντετέκτιβ, τεχνικός.

Οπτική- Χωρική νοημοσύνη

Αυτά τα παιδιά μπορούν να παίζουν για πολλές ώρες με ξύλινα ή ακίνητα παιχνίδια, όπως τα παζλ. Συχνά, έχουν έναν φανταστικό φίλο. Τα παιδιά με χωρική νοημοσύνη έχουν ζωηρή φαντασία, είναι ονειροπόλα και τους αρέσει η ζωγραφική. Οι έφηβοι με αυτό το είδος νοημοσύνης είναι καλοί στην γεωμετρία, τις φυσικές επιστήμες και τα διαγράμματα. 

Τα επαγγέλματα που τους ταιριάζουν καλύτερα ειναι:  Σχεδιαστής, αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης, μηχανικός, εφευρέτης, γλύπτης.

Σωματική-Κιναισθητική νοημοσύνη

Το σώμα είναι το κύριο μέσο έκφρασης αυτών των παιδιών. Μεταφέρουν  ευκολότερα τα συναισθήματά τους μέσω του σώματος και των κινήσεων τους, παρά μέσω των λέξεων. Τα πάνε πολύ καλά με τον αθλητισμό και την σωματική άσκηση. 

Τα επαγγέλματα που τους ταιριάζουν καλύτερα:  Ηθοποιός, χορευτής, αθλητής, κλόουν, προπονητής, γλύπτης,  μοντέλο.

Μουσική νοημοσύνη

Αυτά τα παιδιά αισθάνονται τον ρυθμό, έχουν μουσικό αυτί και τους αρέσουν τα μουσικά όργανα.  Πιάνουν εύκολα τους τόνους και συχνά τραγουδούν μόνοι τους και δυνατά. Αυτά τα παιδιά είναι γεννημένοι μουσικοί ή συνθέτες.

Επαγγέλματα που τους ταιριάζουν: Μουσικός, συνθέτης, μαέστρος, τραγουδιστής της όπερας, ραδιοφωνικός παραγωγός.

Νατουραλιστική νοημοσύνη

Αυτό το είδος νοημοσύνης γοητεύεται από οτιδήποτε είναι ζωντανό και κυρίως από την φύση και τα ζώα. Σε αυτά τα παιδιά αρέσει να κάνουν πειράματα με φυτά και να τα βλέπουν να μεγαλώνουν. Τους αρέσει να παίζουν στην φύση με τα λουλούδια και τα ζώα και δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα φυσικά φαινόμενα. 

Ποια επαγγέλματα  τους ταιριάζουν :  Κτηνίατρος, γεωλόγος, δύτης, σεισμολόγος, αρχαιολόγος. 

Ενδοπροσωπική νοημοσύνη

Αυτά τα παιδιά έχουν μια ισχυρή αίσθηση της ταυτότητας από την πρώιμη παιδική τους ηλικία. Καταλαβαίνουν τα συναισθήματά τους και είναι σε θέση να τα ελέγχουν. Συνήθως, είναι αρκετά κλειστά και άτολμα παιδιά.  Εχουν πνευματικές αναζητήσεις και καταπιάνονται με φιλοσοφικά θέματα. 

Ποια επαγγέλματα  τους ταιριάζουν:  Ψυχολόγος, ψυχίατρος, καθηγητής φιλοσοφίας,  πολιτικός.

Διαπροσωπική νοημοσύνη

Τα παιδιά αυτά είναι τα πιο κοινωνικά, αποκτούν εύκολα επαφές με τους άλλους και ξέρουν πως να χρησιμοποιούν αυτή την επιρροή. Είναι συμπονετικοί με τα συναισθήματα των άλλων και προσαρμόζονται εύκολα. Είναι γεννημένοι διαπραγματευτές. 

Ποια επαγγέλματα  τους ταιριάζουν:   Πολιτικός, παιδαγωγός, δημόσιος ομιλητής, διαπραγματευτής, διπλωμάτης, διευθυντής.

Τα οκτώ είδη νοημοσύνης που καθορίζουν τη ζωή και το επάγγελμά μας εάν αναπτυχθούν σωστά

Με πληροφορίες από: howardgardner.com / wikipedia.org
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;