32.2 C
Athens
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων 

στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνδιοργανώνει, από την Πέμπτη 19 έως το Σάββατο 21 Μαΐου, την ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων (European Museum Academy- ΕΜΑ) και την τελετή απονομής των Βραβείων Luigi Micheletti, DASA, και Heritage in Motion, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου. 

Τα εν λόγω βραβεία αποτελούν από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις για καινοτόμα μουσεία στον χώρο της τεχνολογίας και των επιστημών. Συγκεκριμένα τα Βραβεία Micheletti απονέμονται από το 1996 από το Ίδρυμα Luigi Micheletti, που ειδικεύεται στην ιστορία του 20ού αιώνα, και στόχος τους είναι η ανάδειξη της αριστείας στον τομέα των μουσείων νέας γενιάς. Tα Heritage in Motion είναι μια πρωτοβουλία της EMA και της Europa Nostra, υπό την αιγίδα της Εuropeana, και είναι βραβεία που αφορούν σε εφαρμογές νέων τεχνολογιών στον χώρο της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Το πρόγραμμα της Συνάντησης, εκτός από τις τελετές απονομής, περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, ομιλίες και παρουσιάσεις των σύγχρονων τάσεων της επιστήμης της μουσειολογίας, ιδιαίτερα σε σχέση με τον εορτασμό του 2016 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων στη θεματική «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία». Επιπλέον οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί, τα μουσεία και την ιστορία του.

Η επιλογή του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου από το σύνολο των μουσείων του Δικτύου ΠΙΟΠ δεν ήταν τυχαία. Όπως, άλλωστε, διευκρινίζει η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάϊκου: «Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την ανάγκη να στηρίξουμε τη Λέσβο και τους κατοίκους της, που εδώ και μήνες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φθάνουν στο νησί». 

Στο πλαίσιο αυτό και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων,  Wim van der Weiden, επισημαίνει από την πλευρά του: «Η αποστολή ενός μουσείου είναι να γεφυρώσει τον χρόνο, τις ηπείρους και τους ανθρώπους, και να ενθαρρύνει τον διάλογο στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι σημαντικό ότι διοργανώνεται η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων στη Λέσβο».

Εκτός της θερμής ανταπόκρισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και της κοινωνίας της Λέσβου, ιδιαίτερα σημαντική για τη διοργάνωση ήταν η συνεργασία του ΠΙΟΠ με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Δίκτυο Μουσείων Λέσβου αλλά και τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου. 

  • Η European Museum Academy, με 37 χώρες–μέλη, είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε για την προώθηση της έρευνας στους τομείς της μουσειολογίας/ μουσειογραφίας και για τη διάδοση της θεωρίας και των πρακτικών της μουσειολογίας μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου, με στόχο την ανάδειξη των μουσείων ως φορέων κοινωνικής αλλαγής. Περισσότερα στοιχεία για την EMA: www.europeanmuseumacademy.gr

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Αγία Παρασκευή, 811 02, Λέσβος

Τ. 22530 32300, Φ. 22530 32301

www.piop.gr

Τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Εξωτερική όψη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

©Nίκος Δανιηλίδης – ΠΙΟΠ

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων (European Museum Academy– ΕΜΑ) και της τελετής απονομής των Βραβείων Luigi MichelettiDASA, και Heritage in Motion, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Βράδυ: Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

19.30  Δεξίωση Υποδοχής / Ξεναγήσεις στο μουσείο / Παραδοσιακοί χοροί

Εγκαίνια εκθέσεων: 1. «Τα μουσεία του ΠΙΟΠ με τη φωτογραφική ματιά του Πλάτωνα Ριβέλλη» 2. Ελένη Κοτσώνη «Πολιτιστικά τοπία» 

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Πρωί: Πανεπιστήμιο Αιγαίου

9.00: Εγγραφές 

9.30 -12.00 

Χαιρετισμοί. Παρουσίαση των υποψηφίων για τα βραβεία EMA-Micheletti (Pecha Kucha session)

12.00 – 13.00: Διάλειμμα/Δικτύωση

13.00-15.30 Σεμινάριο «Οι πολλαπλές αποχρώσεις των μουσείων»

Συντονισμός: Wim van der Weiden, Chairman of the European Museum Academy

Αλεξάνδρα  Μπούνια (Πρόεδρος ελληνικού τμήματος Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ΙCOM)/ Καθηγήτρια τμ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου) “Museums and cultural landscapes”

Νικόλαος Ζούρος (Καθηγητής τμ. Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου) “The cultural landscape of Lesvos”

Μαριλένα Αλιβιζάτου (Honorary Research Associate, UCL, Institute of Archaeology) “Museums and intangible cultural heritage”

Massimo Negri (EMA director) “The public quality of Museums”

Σταυρούλα Φωτοπούλου (Διευθύντρια Δ/νσης Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)“The protection of tangible and intangible cultural heritage in times of crisis”.

Βράδυ: Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

19.30-21.00 Τελετή απονομής βραβείων Heritage in Motion

Σάββατο 21Μαΐου 2016

10.00 Γνωριμία των συμμετεχόντων με τους μνημειακούς τόπους και τα μουσεία του νησιού (Ψηφιακό Μουσείο Γ. Ιακωβίδης, Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου,  Μουσείο Tériade,  Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, Κάστρο και παραδοσιακός οικισμός Μολύβου) 

20.00 Τελετή απονομής βραβείων EMA -Micheletti-DASA στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Ατμομηχανή από τα εργοστάσια Ryston Proctor & Co

©Nίκος Δανιηλίδης – ΠΙΟΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;