14.2 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑTerra Verde: Εργασία για τα άτομα με αναπηρία - Ένα νέο εγχείρημα...

Terra Verde: Εργασία για τα άτομα με αναπηρία – Ένα νέο εγχείρημα που σκοντάφτει στην γραφειοκρατία

Εδώ και αρκετό καιρό η συλλογικότητα για το εναλλακτικό και δίκαιο εμπόριο Terra Verde (Γη Πράσινη) έχει ξεκινήσει την προσπάθεια λειτουργίας υποκαταστήματος στο οποίο θα εργάζονται άτομα με αναπηρία. 

Αφετηρία του εγχειρήματος είναι η επίγνωση ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, υψηλότερη ανεργία, μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της εργασίας και χαμηλότερες αμοιβές, παρά τη νομική κατοχύρωση του δικαιώματός τους στην εργασία. Επιπλέον, ιδιαίτερα στην χώρα μας, τα άτομα με αναπηρία όχι μόνο αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργασίας, αλλά συχνά εξοβελίζονται από τον δημόσιο χώρο.

Η ιδέα για το εγχείρημα λειτουργίας υποκαταστήματος από άτομα με αναπηρία προέκυψε μέσα από συζητήσεις με γονείς και εκπαιδευτικούς των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.).

Το εγχείρημα είναι κατά κάποιο τρόπο μια προσπάθεια ανταπόδοσης στην τοπική κοινωνία  για την υποστήριξη που λαμβάνει η Terra Verde όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι, σιγά-σιγά το εγχείρημα άρχισε να στήνεται.

Βρέθηκε ο χώρος του υποκαταστήματος, στην οδό Τσουδερών 46, σε χώρο της σχολικής επιτροπής του Δήμου Χανίων που πάντα στέγαζε κοινωνικές δράσεις, σε γειτνίαση με την Terra Verde (Τσουδερών 93) ώστε να εξασφαλίζεται άμεση υποστήριξη σε ό,τι χρειαστεί. Βρέθηκε ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του υποκαταστήματος: ένα zero waste κατάστημα στο οποίο θα πωλούνται χύμα ξηρά τρόφιμα (όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, κ.ά.) συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Βρέθηκαν όλοι αυτοί που στήριξαν το εγχείρημα: επαγγελματίες που δούλεψαν αφιλοκερδώς για να στηθεί το υποκατάστημα, προσφέροντας εργασία και τεχνογνωσία, μουσικοί που συμμετείχαν στη συναυλία των  Συλλογικών Βηματισμών 2 & 3 όταν το εγχείρημα παρουσιάστηκε στο κοινό, εικαστικοί που οργάνωσαν την έκθεση των εγκαινίων και πρόσφεραν τα έργα τους, εθελοντές για να λειτουργούν υποστηρικτικά στις βάρδιες εργασίας των ατόμων με αναπηρία.

Στον αντίποδα των πολιτών που αγκαλιάζουν και υποστηρίζουν το εγχείρημα βρίσκεται η Πολιτεία που παρά τις εξαγγελίες για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία είναι πρακτικά απούσα. Ακόμα και όταν υπάρχουν προγράμματα υποστήριξης ευπαθών ομάδων, οι όροι συμμετοχής σε αυτά τα καθιστούν τουλάχιστον δυσλειτουργικά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση «ECO» της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) για επιδότηση εργασίας ευπαθών ομάδων.  Η σχετική επιδότηση δεν προβλέπεται για εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, παρά τη μεγάλη, ενίοτε ανυπέρβλητη δυσκολία, που ενδέχεται να έχει για τους εργαζόμενους με αναπηρία η απασχόληση πλήρους ωραρίου. Στην απαίτηση για πλήρη απασχόληση από την πλευρά του προγράμματος της ΔΥΠΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και η καθυστέρηση έναρξης του εγχειρήματος, για περίπου έναν  χρόνο.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε την τροποποίηση του υφιστάμενου προγράμματος ή την έκδοση νέου με την συμπερίληψη της ημιαπασχόλησης για ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για ταχύτερη αποπληρωμή των επιχειρήσεων όπου απασχολούν άτομα με αναπηρία.

Τerra Verde

X”Mιχάλη Νταλιάνη 5, Παλιά Πόλη, Χανιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;