29.9 C
Athens
Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΘέρμες Ξάνθης: Παράδεισος ιαματικών λουτρών, γεύσεων και ομορφιάς τοπίου!

Θέρμες Ξάνθης: Παράδεισος ιαματικών λουτρών, γεύσεων και ομορφιάς τοπίου!

Θέρμες Ξάνθης:

Παράδεισος ιαματικών λουτρών, γεύσεων και ομορφιάς τοπίου!

Της Βασιλικής Μαχαίρα

Ένα απτό παράδειγμα αξιοποίησης της Γεωθερμίας, οι Άνω Θέρμες στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, που όποια εποχή και να τα επισκεφθεί κανείς το τοπίο είναι παραδεισένιο!

Οι κάτοικοι εκεί της περιοχής αφού κατάφεραν να βρουν άκρη μέσα από τα γραφειοκρατικά γρανάζια για την αξιοποίηση προγραμμάτων, προκειμένου να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις εστίασης σε συνδυασμό με ενοικιαζόμενα δωμάτια για τα ιαματικά λουτρά, έχουν ξεκινήσει να σιγά σιγά να ανακαλύπτουν την ευλογία του τόπου τους και να την φέρνουν κοντά και σε όλους εμάς!

Θερμαίνουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τις μονάδες εστίασης(ταβέρνες) με τα ζεστά νερά που ρέουν από τα βάθη της γης! Μας δίνουν στην πράξη το πώς θα έπρεπε να είναι πολλές περιοχές της ΑΜ-Θ όπου υπάρχουν γεωθερμικά πεδία…Δηλαδή σχεδόν όλη τη περιφέρεια…

Άφθονα ζεστά νερά τρέχουν στις παρυφές του οδοστρώματος και παράλληλα βλέπει κανείς τα γύρω χωριά και ολόκληρη την Ξάνθη να καπνίζουν οι καπνοδόχοι είτε καίγοντας ξύλα, είτε πετρέλαιο για θέρμανση, ακριβοπληρώνοντάς το μάλιστα! Όταν δεν εννοεί κανείς από όσους αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς πέρασαν απλά να κάνει τη μετάβαση στη Γεωθερμία, αξιοποιώντας αυτόν τον πολύτιμο πλούτο της περιοχής. Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά που να πάρει η οργή είμαστε στο 2015 και κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την άγνοιά μας για τα πολλαπλά ευεργετήματα της γεωθερμίας, θέλουν  να αγοράζουμε το πετρέλαιο σε τιμή πιο ακριβή από το χρυσάφι. 

Θέρμες Ξάνθης: Παράδεισος ιαματικών λουτρών, γεύσεων και ομορφιάς τοπίου!

Αλήθεια ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ; Πόσο τους ένοιαζε αν μπορούσε να αλλάξει η ζωή μας δεχόμενοι το δώρο του Θεού και της Φύσης; Πόσο τους ένοιαζε αν η ΑΜ-Θ πληρώνει πετρέλαιο θέρμανσης πανάκριβο και μάλιστα το αγοράζει από τις αρχές του Οκτώβρη και το χρειάζεται έως και τον Απρίλη; Η απάντηση είναι ΜΙΑ…Εγκληματική ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ…την οποία λόγω της άγνοιας μας την δεχόμασταν και την ανεχόμασταν  εμείς οι πολίτες…

Εμείς οι πολίτες της ΑΜ-Θ δεν ελέγχουμε τους αντιπροσώπους μας στο κοινοβούλιο ή στην κυβέρνηση και δεν διεκδικούμε να αλλάξει η καθημερινότητά μας με πρακτικές εφαρμογές πάνω στη γεωθερμία και να απαλλαγεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός, αλλά και ο εθνικός, από τις  τεράστιες δαπάνες  της θέρμανσης δημόσιων κτιρίων(σχολείων, νοσοκομείων κ.α.).

Προς το παρόν είναι πάρα πολλοί οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι Βούλγαροι που επισκέπτονται σε καθημερινή βάση τα λουτρά των Θερμών της Ξάνθης! Μάλιστα σε ένα σημείο όπου το ζεστό νερό αναβλύζει από τα άλατα που τόσα χρόνια έχουν επικαθήσει, έχει  σχηματισθεί ένας πολύχρωμος λοφίσκος, ο οποίος αποτελεί και το αξιοθέατο της περιοχής!

Η φιλοξενία των Πομάκων είναι απερίγραπτη! Ο γαστρονομικός παράδεισος των γεύσεων επιβάλλεται να τον γνωρίσει ο ουρανίσκος σας. Το τοπίο θα αποζημιώσει και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη! Τα ιαματικά λουτρά θα σας αποτοξινώσουν σωματικά ψυχικά και πνευματικά και θα φέρουν τη γαλήνη στον ευατό σας. Μόλις 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Ξάνθης στα ορεινά παραδεισένια Πομακοχώρια…που επιμένουν και αντέχουν στο χρόνο κρατώντας τις παραδοσιακές ασχολίες και καλλιέργειες. Δεν έχετε παρά να τους επισκεφθείτε και απλά να σκλαβωθείτε!!!

ΥΓ: Αξίζει να σημειωθεί ότι  οι εγκαταστάσεις των  ιαματικών  λουτρών στην ΑΜ-Θ είναι παραμελημένες, απαξιωμένες και λείπει το ενδιαφέρον και το όραμα για αξιοποίηση, ανάδειξη και εμπλοκή και με άλλα αντικείμενα όπως η Γεωργία και η Γαστρονομία, με  αναβαθμισμένες  υπηρεσίες  για να γίνουν πιο θελκτικές και για να μετατραπεί κάποια περιοχή της ΑΜ-Θ με γεωθερμικό πεδίο σε ένα θέρετρο ιαματικών λουτρών, πρότυπο για τη Χώρα, που θα ελκύει και τουρίστες από το εξωτερικό! Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι τα Ιαματικά λουτρά της Ποταμιάς στην Ξάνθη…Μέρος για το οποίο αναζητείται επενδυτής…Άραγε η περιφέρεια και ο τοπικός Δήμος δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι;

Θέρμες Ξάνθης: Παράδεισος ιαματικών λουτρών, γεύσεων και ομορφιάς τοπίου!


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;