20 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΘεσσαλονίκη: Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει λόγω κλιματικής αλλαγής

Θεσσαλονίκη: Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει λόγω κλιματικής αλλαγής

Απαραίτητα τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή  -κινδυνεύει και η Θεσσαλονίκη!

Συγκεκριμένα μέτρα και ανοιχτό διάλογο ζητά από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας η «Οικολογία-Αλληλεγγύη», μετά και τη συμφωνία στο Παρίσι

 

Επερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται να αναλάβει τοπικά η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με αφορμή και την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος. 

Η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Δεν είναι μόνο οι κλιματικές συνθήκες που αλλάζουν και η απειλή ξηρασίας αλλά και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που απειλεί την περιοχή από το Καλοχώρι έως την Αγαθούπολη. 

Ο Μ. Τρεμόπουλος ζητά να ενημερωθεί εάν υπήρξε κάποια άμεση ή έμμεση συμμετοχή της Περιφέρειας στη σύνοδο του ΟΗΕ, όπως και για τυχόν έως τώρα πρωτοβουλίες, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια της Περιφέρειας για την αναγκαία προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Επίσης, ζητά τη διοργάνωση συζήτησης με εκπροσώπους φορέων, αυτοδιοικητικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες, ΜΚΟ, αλλά και απλούς πολίτες, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. 

Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Ζητάμε από την Περιφέρεια να ξεπεράσει την αδράνειά της για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και να τα αντιμετωπίσει με τη σοβαρότητα που τους αξίζουν. Από τη μεριά μας έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στα πεδία της ενεργειακής απόδοσης και χρήσης μικρών ΑΠΕ στα κτήρια της Περιφέρειας, της εξοικονόμησης στον τομέα των μετακινήσεων και του φωτισμού, στον τομέα των προμηθειών, στην ανάπτυξη ενημερωτικών εκστρατειών, στη δημιουργία υποστηρικτικών δομών για τον πολίτη, στην παρακολούθηση των αέριων εκπομπών, στα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη ρύπανση από ακατάλληλα υλικά σε τζάκια και σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Είναι στο χέρι της Περιφέρειας να ανταποκριθεί και να οργανώσει έναν ευρύτατο διάλογο σε αυτή την κατεύθυνση».

To πλήρες κείμενο της επερώτησης

ΘΕΜΑ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Σε τοποθέτησή μας πριν ένα μήνα, διαπιστώναμε την ελάχιστη εμπλοκή των ελληνικών φορέων της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού στις προσπάθειες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Ως παράδειγμα είχαμε αναφέρει το «Σύμφωνο των Δημάρχων», που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουν υπογράψει 111 Δήμοι της Ελλάδας, από τους οποίους μόνο οι 5 είχαν περάσει στο στάδιο εφαρμογής, ενώ δεν το έχει υπογράψει καμιά Περιφέρεια της Ελλάδας. Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» ζητούσε «συγκεκριμένο τοπικό σχεδιασμό» από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, αλλά και ενεργό συμμετοχή της ΕΝΠΕ στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, στο Παρίσι. 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως το Δίκτυο Πόλεων «100 Resilient Cities» και το Δίκτυο C40, ενώ υπέγραψε και το Σύμφωνο των Δημάρχων, το οποίο είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. 

Από τις Περιφέρειες, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν η μόνη που διοργάνωσε στις 4/11, ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους φορέων, αυτοδιοικητικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και απλούς πολίτες, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Μετά και το πέρας της Συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 13 Δεκεμβρίου, κατέστη σαφές ότι θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια και κινητοποίηση από πολίτες, φορείς και θεσμούς για να εφαρμοστεί πρώτα, και στη συνέχεια να ενισχυθεί η συμφωνία του Παρισιού σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι, επιχείρηση ή χώρο εργασίας.


Θεσσαλονίκη: Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει λόγω κλιματικής αλλαγής


Υπάρχει ήδη πληθώρα προτάσεων, ιδεών και προγραμμάτων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στα πεδία της ενεργειακής απόδοσης και χρήσης μικρών ΑΠΕ στα κτήρια της Περιφέρειας, της εξοικονόμησης στον τομέα των μετακινήσεων και του φωτισμού, στον τομέα των προμηθειών, στην ανάπτυξη ενημερωτικών εκστρατειών, στη δημιουργία υποστηρικτικών δομών για τον πολίτη, στην παρακολούθηση των αέριων εκπομπών, στα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη ρύπανση από ακατάλληλα υλικά σε τζάκια, στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, κ.ο.κ. 

Ερωτάται ο Περιφερειάρχης:

1.    Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει ώστε να ανταποκριθεί η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή; 

2.    Ποια συμμετοχή είχε στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι, είτε ως Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, είτε εκπροσωπούμενη από την ΕΝΠΕ; 

3.    Προτίθεται να οργανώσει συζήτηση με εκπροσώπους φορέων, αυτοδιοικητικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και απλούς πολίτες, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή; 

4.    Προτίθεται να υπογράψει και να εφαρμόσει το σχετικό «Σύμφωνο» των αυτοδιοικητικών;

5.    Ποια άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες σχεδιάζει, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, να αυξηθεί η χρήση ΑΠΕ, να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ενεργειακή φτώχεια;

6.    Σε ποια αντίστοιχα Ευρωπαϊκά προγράμματα έχει υποβάλει αίτηση ή σκοπεύει να το κάνει, ώστε να συμμετάσχει σε σχετική χρηματοδότηση;



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;