19 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΡΟΘεσσαλονίκη: Προσωπικότητες απο ολη την Ευρώπη στο δημοψήφισμα για το νερό

Θεσσαλονίκη: Προσωπικότητες απο ολη την Ευρώπη στο δημοψήφισμα για το νερό

Πηγή αγώνα η Θεσσαλονίκη

Ανησυχία προκαλούν όμως οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης οργανώνουν το δημοψήφισμα

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com

Περίπου 35 παρατηρητές από χώρες της Ευρώπης, εκπρόσωποι κινημάτων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, έρχονται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, για να βοηθήσουν στην προετοιμασία του δημοψηφίσματος για την πώληση της ΕΥΑΘ.

Μεταξύ αυτών, το κίνημα «right2water» που συγκέντρωσε τα 2 εκατ. υπογραφές, αλλά και το Κίνημα Κατά της Παγκοσμιοποίησης «Attack».

Θεσσαλονίκη: Προσωπικότητες απο ολη την Ευρώπη στο δημοψήφισμα για το νερό

Οι παρατηρητές προέρχονται από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Πρόκειται κυρίως για μέλη συνδικάτων, δημόσιων εταιρειών ύδρευσης, αλλά και κάποια άτομα με πολιτική δράση και ειδικοί παρατηρητές.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται να έρθουν στη Θεσσαλονίκη στις 16 Μαΐου και να παραμείνουν ώς τις 19.

Την ίδια στιγμή, εκδηλώσεις κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ διοργανώνονται από συνδικάτα στο Παρίσι, στις 15 Μαΐου, ενώ κινητοποιείται και η ελληνική κοινότητα στις Βρυξέλλες.

Υπάρχει ακόμη η ιδέα, η 15η Μαΐου να ανακηρυχθεί ημέρα δράσης για το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης, και να διοργανωθούν δράσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις με σκοπό την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ των οποίων και των Ελλήνων, για το δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

Ο Γερμανός ακτιβιστής

Την ίδια στιγμή, όμως, ανησυχία προκαλούν οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης οργανώνουν το δημοψήφισμα. Αυτό διαπιστώνει ο Γερμανός ακτιβιστής κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στο Βερολίνο, Κλάους Κίτσταϊνερ, που επανήλθε στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικές μέρες με σκοπό να παραμείνει ώς τις 20 Μαΐου και να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί στην προετοιμασία του δημοψηφίσματος της 18ης Μαΐου.

Μόλις 9 μέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα, το οποίο θα καθορίσει την ποιότητα και το ύψος της τιμής του νερού στη Θεσσαλονίκη και την ποιότητα των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, ο Κ. Κίτσταϊνερ δηλώνει στην «Ε» ότι δεν βλέπει τους δήμους σε εγρήγορση, όσον αφορά στην προετοιμασία του δημοψηφίσματος. «Χάνεται χρόνος. Δεν βλέπω να κινείται κάτι στον τομέα της ενημέρωσης του κόσμου και οι πολίτες, σε μεγάλο βαθμό, είναι ακόμη ανενημέρωτοι τόσο για το δημοψήφισμα όσο και για τις συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ», τονίζει.

Οταν επέστρεψε στο Βερολίνο μετά την τελευταία του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, τα ευρωπαϊκά κινήματα και συνδικάτα εργαζομένων σε δημόσιες ή δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης του ζήτησαν ενημέρωση για το τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Σε μία συνάντηση στο Βερολίνο, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι πολλών κινημάτων, βρέθηκε και η αντιδήμαρχος του Παρισιού και υπεύθυνη της δημοτικής εταιρείας ύδρευσης της γαλλικής πρωτεύουσας, Αν Λε Στρατ, με την ιδιότητά της ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημόσιων Εταιρειών Υδρευσης (Aqua Publica Europa).

«Τους μετέφερα όλα όσα είδα, την αγωνία και την προσπάθεια των ανθρώπων του συντονιστικού “SOSτε το Νερό”. Υπάρχει εγρήγορση και ενθουσιασμός στα κινήματα της Ευρώπης για το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης. Ελαβα πάρα πολλά θετικά e-mail. Ολοι έδειξαν τρομερό ενδιαφέρον να έρθουν στη Θεσσαλονίκη και να βοηθήσουν όπως μπορούν, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση του νερού. Και θα έρθουν. Θα αρχίσουν να καταφτάνουν από τις επόμενες μέρες. Αλλά πρέπει και οι δήμοι να κινηθούν και να ενημερώσουν τους πολίτες. Δεν έμεινε πολύς χρόνος», τονίζει ο Κ. Κίτσταϊνερ, που δείχνει να αγωνιά για το μέλλον της ΕΥΑΘ περισσότερο απ’ ό,τι αυτοί που θα έπρεπε.

Ο Γερμανός ακτιβιστής δεν βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη μόνο ως μέλος του κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στο Βερολίνο. Είναι επίσης ο επίσημος παρατηρητής του «AquAttack», του τμήματος για το νερό, του Κινήματος κατά της Παγκοσμιοποίησης «Attack», με σαφή εντολή να ενημερώνει το κίνημα για τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί επίσης τις επόμενες μέρες και ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Λικ Τουλί, πρώην εργαζόμενος της γαλλικής εταιρείας «Veolia», που μαζί με την «Suez» που διεκδικεί την ΕΥΑΘ εκμεταλλεύονταν επί πολλά χρόνια τη διαχείριση του νερού στο Παρίσι. Ο Ζ.Λ. Τουλί εγκατέλειψε τη θέση του στη γαλλική εταιρεία και εξέθεσε τις πρακτικές της, ενώ πέρασε στην «όχθη», σ’ αυτή των κινημάτων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Ξεκίνησε επίσης δικαστικό αγώνα κατά της «Veolia». Ο Ζ.Λ. Τουλί εμφανίζεται και στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Water Makes Money», στο οποίο μιλά για τις πρακτικές και τα υπερκέρδη των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών ύδρευσης, χωρίς αντίθετα να υπάρχει αύξηση στην ποιότητα του νερού, τη στιγμή που η τιμή του πόσιμου νερού αυξάνεται εις βάρος των καταναλωτών.

Οπως παλιά στο Βερολίνο

Τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη η δημοσιογράφος Κριστιάνε Σέλτσερ, ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» στη Κωνσταντινούπολη, για να κάνει ένα ρεπορτάζ για την ΕΡΤ3.

Ωστόσο ασχολήθηκε και με το δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Μιλώντας στην ΕΡΤ3, συνέκρινε το κλίμα στη Θεσσαλονίκη μ’ αυτό στο Βερολίνο το 2011, όταν οι κάτοικοι αποφάσισαν την επαναδημοτικοποίηση του νερού της γερμανικής πρωτεύουσας.

Οπως είπε, όταν στο Βερολίνο ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, οι πολίτες διαπίστωσαν ότι ενώ δεν βελτιώθηκε η ποιότητα του νερού, αυξήθηκε πολύ η τιμή του. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να περάσει η διαχείρισή του στο δήμο.

Η Κρ. Σέλτσερ πήρε συνεντεύξεις από μέλη του συντονιστικού «SOSτε το Νερό» σχετικά με την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης να πουλήσει την ΕΥΑΘ και ενημερώθηκε για τις αντιδράσεις που έχουν εγερθεί στην πόλη, αλλά ενδιαφέρθηκε να μάθει και για την προετοιμασία του δημοψηφίσματος.

Πηγή: https://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=429724

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;