23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΡΟΘεσσαλονίκη:Στις 18 Μάη το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Θεσσαλονίκη:Στις 18 Μάη το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 18 Μαΐου, σε 14 δήμους της Θεσσαλονίκης θα στηθούν κάλπες όχι μόνο για να εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης αλλά και για να αποφασίσουν οι πολίτες, εάν συμφωνούν ή όχι με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Την απόφαση του δημοψηφίσματος πήρε σχεδόν ομόφωνα η ανοικτή συνέλευση του συντονιστικού Πολιτών και Φορέων «SOSτε το νερό» κατά τη διάρκεια της σημερινής πολύωρης συνεδρίασης της στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο και δύο εκατομμύρια «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Χθές η συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που παρακολουθήσετε ζωντανά και στα ελληνικά απο το enallaktikos.gr ήταν θυελώδης.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών Right2Water (Το Νερό είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα) παρουσίασε τη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις υπογραφές σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι ζητούν να μην ιδιωτικοποιηθούν ποτέ οι υπηρεσίες διαχείρισης του νερού.

Η Right2Water παρουσίασε συμβολικά τις 1,88 εκατ. υπογραφές πολιτών από 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -εκ των οποίων το 1,38 εκατ. προέρχονται από τη Γερμανία, η οποία είναι σφοδρά αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του νερού -στην Κομισιόν.

Πρόκειται για την πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, η οποία ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Ενώσεων των Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU), ένα καινούργιο εργαλείο για τη συμμετοχική δημοκρατία στην Ε.Ε., το οποίο προϋποθέτει τη συλλογή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου υπογραφών από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη-μέλη της Ένωσης.

Δικαίωμα στο νερό και την αποχέτευση

Οι υπογράφοντες αξιώνουν «το δικαίωμα στο νερό και την αποχέτευση» και ζητούν «η παροχή νερού και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να μην υποβάλλονται στους κανόνες της εσωτερικής αγοράς», αλλά και «οι υπηρεσίες νερού να αποκλείονται από την απελευθέρωση» της αγοράς.

«Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμευτική νομοθεσία που θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και αποχέτευση και επιθυμούμε η επιτροπή να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού» δήλωσε η πρόεδρος της EPSU, Αν-Μαρί Περέ.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες της Ε.Ε. δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σχεδόν οκτώ εκατομμύρια δεν έχουν νερό [επαρκούς] ποιότητας» υπογράμμισε. «Αν και προς το παρόν δεν μας έχουν ακούσει, τουλάχιστον έχουμε την αίσθηση ότι μας πρόσεξαν, κάτι που ήδη είναι τεράστιας σημασίας» πρόσθεσε.

Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2012 και έκτοτε έχουν καταγραφεί 22 αιτήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;