15 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι απαντά το Impact Hub στις καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις από το...

Τι απαντά το Impact Hub στις καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις από το Υπουργείο Εργασίας που κάνουν οργανώσεις και φορείς της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας

Τι απαντά το Impact Hub στις καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις από το Υπουργείο Εργασίας που κάνουν οργανώσεις και φορείς της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας

Διαβάστε επίσης σχετικά με το θέμα:
Ολόκληρο το κείμενο του Impact Hub:
Αγαπητοί μας,
Με πολλούς από εσάς έχουμε συνεργαστεί, συνδιαλλαγεί, συναντηθεί, συμπορευτεί, και μεγαλώσει αυτά τα χρόνια.
Παρ’ όλα αυτά, ας ξανασυστηθούμε!
Το όνομα του φορέα μας είναι Impact Hub Labs, ένας φορέας που ιδρύθηκε το 2013. Από το 2008 ως άτομα μέσα από τρίτους οργανισμούς και ομάδες, και το 2013 πλέον ως επίσημος φορέας, είμαστε ενεργοί συμμέτοχοι του χώρου της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
• Από το 2013 έως σήμερα έχουμε υποστηρίξει πάνω από 300 φορείς με δράση στο χώρο τηςn ΚΑΛΟ και έχουν συμμετάσχει πάνω από 3500 άτομα στα εκπαιδευτικά εργαστήρια που οργανώνουμε
• Κάθε χρόνο τρέχουμε τουλάχιστον 3 διαφορετικά προγράμματα υποστήριξης κοινωνικών επιχειρήσεων και καινοτομίας με τη συνεργασία και την υποστήριξη εγχώριων και διεθνών φορέων.
Κάποια ίσως τα έχετε ακούσει ή ακόμα και συμμετάσχει- ενδεικτικά αναφέρουμε το Social Impact Award (2014, 2015, 2016 & 2017), το Impact Academy (2015, 2016, 2017, 2018), το Scaling Programme (2015 & 2016), το Social Challenges EU (2018).
• Έχουμε οργανώσει hackathons για την ανάπτυξη της κοινωνικής καινοτομίας επιχειρώντας τη δημιουργία βιώσιμων λύσεων για σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις όπως είναι το προσφυγικό και τα δημόσια δεδομένα, πάντα υπό το πρίσμα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας (Diplohack, Hack The Camp, διαφορετικά Start Up Weekends, Smart Living Challenge)
• Έχουμε κινητοποιήσει πόρους προς κοινωνικές επιχειρήσεις μέσα από διαφορετικούς ιδιωτικούς χρηματοδότες ή ευρωπαϊκά προγράμματα, με τα οποία συνεργαζόμαστε μέσα από το διεθνές και κυρίως το ευρωπαϊκό μας δίκτυο (στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή 37 IH και καθημερινά δουλεύουμε μαζί για κοινές δράσεις, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και μετακίνηση πόρων)
• Είμαστε μέρος της διοργάνωσης του Social Entrepreneurship Forum μαζί με διακεκριμένους φορείς του οικοσυστήματος (ΚΟΙΝΣΕΠ «Άνεμος Ανανέωσης», Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝΚΑ), Δίκτυο Κοιν.Σ.Επ. Κεντρ. Μακεδονίας, Δίκτυο Εργάνη και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας) που διοργανώνεται από το 2016 έως και σήμερα. Η επόμενη διοργάνωση λαμβάνει χώρα στις 23- 25 Νοεμβρίου. 
• Διοργανώνουμε και φιλοξενούμε πάνω από 200 συνέδρια και εργαστήρια το χρόνο στον χώρο μας στου Ψυρρή, αλλά και σε τρίτους χώρους- από ξενοδοχεία, μεγάλους πολιτιστικούς χώρους (Ηρώδειο, Μέγαρο, ΚΠΙΣΝ), ή δημόσιους (Τεχνόπολη, Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Πανεπιστήμια)
• Τον Οκτώβριο του 2018 ιδρύσαμε την πρώτη Αγορά Κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, με 8 κοινωνικές επιχειρήσεις να εγκαθιστούν καταστήματα με προϊόντα, 4 φορείς με υπηρεσίες και πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς και ομάδες, να δημιουργούν καθημερινά εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα.
• To ¼ των επιχειρήσεων των μελών μας είναι σε επίπεδο εκκίνησης (start up), το ¼ σε επίπεδο λειτουργίας (up & running) και το ¼ στη διαδικασία επέκτασης σε νέες τοποθεσίες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Ο αριθμός των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη φάση της επέκτασης είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τον ίδιο αριθμό το 2016.
Περισσότερο από το 50% αυτών ξεκίνησε το 2014-2015, δείχνοντας έναν υγιή ρυθμό ανάπτυξης. Ήδη στο 3ο έτος της λειτουργίας του μπαίνουν στη φάση της κλιμάκωσης, με προβλέψεις ανάπτυξης και στο
επόμενο έτος.
• Κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις των μελών της κοινότητας του ΙΗ απασχολούν 3-4 άτομα σε πλήρη απασχόληση, ενώ πέρυσι απασχολούσαν ως μέσο όρο 1 υπάλληλο.
• Συλλογικά η κοινότητά μας εξυπηρετεί περισσότερους από 39.000 ανθρώπους μόνο στην Αθήνα.
• Το 80% των μελών μας δηλώνουν ότι είχαν τουλάχιστον 1 έγκυρη επιχειρηματική ευκαιρία που τους παρουσίασε το Impact Hub, ενώ σχεδόν το 30% αυτών αναγνωρίζουν ότι περισσότερες από 5 έγκυρες επιχειρηματικές ευκαιρίες που ωφέλησαν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους, έχουν προέλθει από το Impact Hub.
• Και είναι αλήθεια κοινότητα- για παράδειγμα, αφιερώνουν 4 ώρες / μήνα για να παρέχουν υποστήριξη σε άλλα μέλη της κοινότητας.
• Προτεραιότητά μας είναι η διαχείριση και η ανάπτυξη της κοινότητας του Impact Hub, μέσα από τη συνεργασία με τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που αποτελούν το οικοσύστημά μας.
Διευκολύνουμε τις συνδέσεις και λειτουργούμε ως πρεσβευτές της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας κάθε πρωτοβουλία που έχει τη δύναμη να καλλιεργήσει ένα νέο τύπο οικονομίας για την Ελλάδα, βασιζόμενο σε επιχειρηματικές δράσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Γνωρίζουμε ότι η δράση μας επιφέρει θετικό αντίκτυπο και συνεισφέρει στην ανάπτυξη του πεδίου, κάτι που επιβεβαιώνουν τα μέλη της κοινότητάς μας, οι συνεργάτες μας – είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό – και οι πελάτες μας.
Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι και ούτε είμαστε μόνοι στην αποστολή του να ισχυροποιηθεί και να μεγαλώσει η κοινωνική οικονομία και η κοινωνική καινοτομία στην πόλη και στη χώρα μας.
Θεωρούμε όμως, ότι πάντα υπήρξαμε συμμέτοχοι, συνεισφέραμε και φερθήκαμε με σεβασμό τόσο στο πεδίο, όσο και στους ανθρώπους που το απαρτίζουν και ενδιαφέρονται γι αυτό.
Τον Νοέμβριο του 2017 (Πανελλήνια ΕΧΡΟ, Αθήνα) και τον Ιούλιο του 2018 (Περιφερειακή ΕΧΡΟ Δυτικής Ελλάδας, Πάτρα) ήμασταν μέρος της ομάδας διοργάνωσης των ΕΧΡΟ ΚΑΛΟ ως συνεργάτες του Υπουργείο Εργασίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου αντίστοιχα, με το ίδιο σχήμα που αυτή τη στιγμή αναλαμβάνει την ΕΧΡΟ του Νοεμβρίου.
Ο ρόλος μας, όπως και τις δύο επιτυχημένες, προηγούμενες φορές, ήταν να εκτελέσουμε το εκπαιδευτικό σκέλος των ΕΧΡΟ, όπου και ειδικευόμαστε.
Αναλαμβάνουμε λοιπόν το ρόλο του διευκολυντή ώστε να υπάρχουν συνδέσεις, γνωριμίες και κινητοποίηση του πεδίου με σκοπό τη μάθηση, την επιχειρηματική εξέλιξη και τις συνεργασίες.
Η εργασία αυτή γίνεται ακολουθώντας τη στρατηγική και τους στόχους που θέτει η Ειδικη Γραμματεία ΚΑΛΟ, η Αναθέτουσα Αρχή και το αρμόδιο Υπουργείο. 
Οι πρακτικές που εφαρμόζουμε τώρα, όπως και στις προηγούμενες ΕΧΡΟ, είναι οι ίδιες που πάντα ακολουθούμε στη δουλειά μας- συμμετοχικότητα, φαντασία, ενδυνάμωση και εμπιστοσύνη- προσπαθώντας να εντοπισουμε και να τονίσουμε τις κοινές γραμμές, εμπειρίες και στόχους ώστε να δημιουργείται κοινότητα.
Αυτή είναι και η εμπειρία του Impact Hub Athens την οποία προσπαθουμε να μεταφέρουμε σε όλες μας τις δράσεις και τους χώρους που φιλοξενούμε την κοινότητα αυτή που δουλεύει σκληρά και αφοσιωμένα στη δημιουργία θετικού κοινωνικού αντίκτυπου και βιωσιμότητας.
Πάντα έχουμε ακολουθήσει τις οδηγίες της Αναθέτουσας Αρχής με την οποία μπορεί να συνεργαστούμε και δρούμε με απόλυτη διαφάνεια ακολουθώντας την προβλεπόμενη αυστηρή νομοθεσία.
Όπως θα μπορέσετε να δείτε και στα δημοσιοποιημένα έγγραφα της Διαύγειας σχετικά με την υπό- συζήτηση ανάθεση, το συνολικό ποσό της προσφοράς μας είναι 18.400 (πλέον ΦΠΑ) εκ των οποίων λιγότερο από το ⅕ αντιστοιχεί στην καθαρή αμοιβή του Impact Hub Labs για τα παραδοτέα που έχει αναλάβει. 
Τα υπόλοιπα αφορούν αμοιβές τρίτων, προμηθευτών και συνεργατών που συλλογικά είναι υπεύθυνοι για την ολοκλήρωση του έργου και την άρτια παράδοσή του.
Στην προκειμένη περίπτωση, όπως και στις προηγούμενες 2 εκθέσεις, η Αναθέτουσα Αρχή αναζητά επαγγελματίες συνεργάτες- προμηθευτές με εμπειρία στο πεδίο και εξειδίκευση στα συγκεκριμένα παραδοτέα- παραγωγή εκπαιδευτικού περιεχομένου και διαχείριση έργων, ενώ παράλληλα εξετάζει και αξιολογεί τη δυναμική της ομάδας και την οργανωσιακή υγεία του οργανισμού.
Το έργο για το οποίο είμαστε υπεύθυνοι είναι η δημιουργία του χώρου των εργαστηρίων και των συναντήσεων των φορέων, και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, κα.
Η εμπειρία των στελεχών μας μετράει πάνω από 10ετία στο χώρο που ο καθένας είναι ειδικός και τουλάχιστον 8 χρόνια με ενεργή συμμετοχή στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. 
Η δουλειά μας και τα αποτελέσματά μας, μας δίνουν τα κατάλληλα εργαλεία και την επιβεβαίωση του επαγγελματισμού μας και της δυνατότητάς μας να φέρουμε τα πράγματα σε πέρας.
Και καθώς η συνάντηση αυτή έχει μεγάλη σημασία για το πεδίο και το οικοσύστημα που όλοι είμαστε μέρος, η παράδοση του συγκεκριμένου έργου (όχι πλέον του εκπαιδευτικού περιεχομένου, αλλά όλης της έκθεσης) βρίσκεται στα χέρια πάνω από 5 φορέων, με πολυετή και αποδεδειγμένη εμπειρία στο χώρο τους, προερχόμενοι ή μη από το χώρο ΚΑΛΟ.
 
Από την τεχνική υποστήριξη, στην επικοινωνία, στη διαχείριση, στις συνεργασίες, στο συντονισμό, απασχολούνται και εργάζονται σκληρά ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων από φορείς, οργανισμούς και το ίδιο το Υπουργείο για την υλοποίηση και την επιτυχία της ΕΧΡΟ.
Λυπούμαστε πολύ που φορείς του χώρου της ΚΑΛΟ παραποιούν τα γεγονότα, παραφράζουν κείμενα, αλλοιώνουν γεγονότα και προσπαθούν να σαμποτάρουν τη μοναδική γιορτή του χώρου, όπου επιτέλους οι περισσότεροι, μπορούμε να έρθουμε σε επαφή αλλά και να επικοινωνήσουμε σε διαφορετικούς παράγοντες και το ευρύ κοινό τι κάνουμε, πώς το κάνουμε και γιατί η κοινωνική οικονομία είναι μία λύση εξέλιξης.
Καθώς όλοι όσοι συμμετείχαν στις συγκεκριμένες κλαδικές συναντήσεις έλαβαν το μήνυμα της πρόσκλησης, θεωρούμε ότι είναι ξεκάθαρος ο σκοπός τους- η συνάντηση των φορέων που κινούνται στον ίδιο χώρο, και η συλλογή αναγκών και ιδεών για την κατάλληλη προσαρμογή του εκπαιδευτικού περιεχομένου. 
Οι συζητήσεις αυτές ήταν πολύ εποικοδομητικές και η διάθεση όλων ήταν θετική και συμμετοχική, γεγονός που μπορούν να επιβεβαιώσουν και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι.
Ο σχεδιασμός και η ανατροφοδότηση για την πολιτική στρατηγική δεν ήταν μέρος, ούτε πρόθεση των συναντήσεων αυτών.
Αντιθέτως, ήταν μια τακτική ώστε το περιεχόμενο, οι ομιλητές και οι δυναμικές που θα υπήρχαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης να απαντούν σε πραγματικά προβλήματα, ανάγκες και ιδέες του πεδίου, και να προκύπτουν από μία συμμετοχική διαδικασία. 
Ό,τι ακριβώς πρεσβεύουμε και ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε ήδη από πριν ιδρύσουμε το Impact Hub της Αθήνας.
Πιστεύουμε ότι η ΕΧΡΟ της ΚΑΛΟ πρέπει να γίνει ένας θεσμός συνάντησης και παρουσίασης της προόδου που έχει ο χώρος και της σημαντικής πορείας που έχει διανυθεί μέχρι σήμερα.
Δουλεύοντας όλοι μαζί, θα εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί και με επόμενες κυβερνήσεις & σχηματισμούς. 
Γι αυτό και είμαστε μέρος της, γι αυτό και δουλεύουμε γι αυτή, γι αυτό και θα είμαστε εκεί.
Θα θέλαμε πραγματικά να αποδείξουμε ότι ο χώρος της ΚΑΛΟ είναι αποδεσμευμένος από ιδιοτέλεια και κερδοσκοπία, αναπτύσσει και υποστηρίζει το νέο κόσμο να δημιουργήσει και να ισχυροποιήσει τις βάσεις και την ιδεολογία της συμμετοχής της διαφάνειας και της ευθύνης, αλλά και της ηθικής επιχειρηματικότητας που αποφέρει θετικά οφέλη στην οικονομία και στην κοινωνία.
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην σημασία της συμμετοχής και της ενότητας, συνεχίζουμε να δουλεύουμε με πάθος, αφοσίωση, θάρρος, εμπιστοσύνη και συνεργατικότητα.
Ανυπομονούμε για μία ακόμα επιτυχημένη ΕΧΡΟ που θα μας φέρει όλους πιο κοντά και θα συνεχίσει να μας ενδυναμώνει ως χώρο, επιχειρήσεις και άτομα.

Με εκτίμηση

Η ομάδα του Impact Hub στην Αθήνα
Τι απαντά το Impact Hub στις καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις από το Υπουργείο Εργασίας που κάνουν οργανώσεις και φορείς της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;