17.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤηλεδιάσκεψη με «ούριο άνεμο»!

Τηλεδιάσκεψη με «ούριο άνεμο»!

Τηλεδιάσκεψη αναφορικά με την ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους εκπροσώπους των θεσμών πραγματοποιείται σήμερα στις 14:00 μεταξύ της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ:

«Πρέπει ακόμα να αξιολογήσουμε το ελληνικό σχέδιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, σημείωσε ωστόσο πως η ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη που απολαμβάνει η νέα ελληνική πρόταση της προσδίδει μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συμπλήρωσε πως η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και σήμερα, όμως ουσιαστικά αρνήθηκε να πάρει προσωπική θέση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως κατά την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση που θα πηγαίνει σε βάθος χρόνου, και προσέθεσε πως η ευρω-ομάδα θα πρέπει να είναι προσεκτική.

Τηλεδιάσκεψη με «ούριο άνεμο»!

Το Βερολίνο, δεν σχολιάζει:

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ αρνήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί καμία μορφή μείωσης του χρέους για την Ελλάδας, που θα μείωνε ην πραγματική του αξία. 

Αν η ελληνική κυβέρνηση δείξει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, θα μπορέσει να πάει η γερμανική κυβέρνηση στην Bundesbank για να ζητήσει εντολή διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν τίθεται ζήτημα για το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή.

Θετικά βλέπουν την πρόταση SPD και Πράσινοι: 

Οι προτάσεις «είναι μια σημαντική πρόοδος, διότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν» σε αυτές, δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Άξελ Σέφερ (SPD) μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η λίστα θα κριθεί επαρκής από τους πιστωτές της Ελλάδας, απάντησε: «Το ελπίζω».

Η Ελλάδα πρέπει να λάβει ένα ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας, εξήγησε ο ίδιος, «αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται νέα δημοσιονομικά μέτρα».

Ο Σέφερ εκτίμησε ότι θα υπάρξει πλειοψηφία για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στη γερμανική βουλή. Όμως επεσήμανε ότι θα είναι πιο εύκολο να υπάρξει θετική ψήφος από τους βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών απ’ ό,τι από αυτούς των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ τάχθηκε υπέρ μιας τροποποίησης των ευρωπαϊκών κανόνων ώστε να μπορέσει να βοηθηθεί η Ελλάδα και να παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Πιστεύω ότι οι κανόνες θα πρέπει να τηρούνται, αλλά μόνο όταν μπορούν να τηρηθούν», είπε η Γκέρινγκ- Έκαρτ σε τηλεοπτική εκπομπή του ZDF. «Κάποιοι κανόνες θα πρέπει σε μια τέτοια κατάσταση να τροποποιούνται», κατέληξε.

Τρισέ: Σε περίπτωση Grexit, οι πιστωτές τα χάνουν όλα!

Τηλεδιάσκεψη με «ούριο άνεμο»!

Οι πιστωτές θα πρέπει να απαρνηθούν σχεδόν το σύνολο των αποπληρωμών τους «στην περίπτωση μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και υποτιμούν “τον γεωπολιτικό κίνδυνο” ενός τέτοιου Grexit», προειδοποίησε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ. 

Ένα Grexit θα στοίχιζε πολύ ακριβά στην Ευρώπη, σημείωσε ο Τρισέ στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όχι μόνον για τους Έλληνες, οι οποίοι θα αναγκαστούν να ζήσουν «μια τρομερή και επώδυνη αναστάτωση», αλλά και για τους πιστωτές, οι οποίοι «θα πρέπει να απαρνηθούν σχεδόν το σύνολο των αποπληρωμών τους», προειδοποίησε.

Ωστόσο «μια μείωση του (ελληνικού) χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων αποκλείστηκε» στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, παρατήρησε.

«Ο κίνδυνος μιας διάχυσης γεωπολιτικά στην Ευρώπη υποτιμάται, κυρίως στην Γερμανία», πρόσθεσε ο Τρισέ.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι “η Ευρώπη (φέρει) μια ιστορική ευθύνη να στηρίξει τις χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ”.

Στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα πρέπει κανείς να έχει κατά νου «την πολιτισμική εγγύτητα των Ελλήνων με την Ουκρανία και την Ρωσία χάρη στον δεσμό της ορθόδοξης θρησκείας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;