14.3 C
Athens
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤην Παρασκευή 22 Ιουνίου, φτιάχνουμε την Άνοιξη!

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου, φτιάχνουμε την Άνοιξη!

‘‘Την Άνοιξη, αν δε τη βρεις, τη φτιάχνεις’’, είχε γράψει κάποτε ο Οδυσσέας Ελύτης.
Πριν από 5 χρόνια ένας Δημοσιογράφος και μία ομάδα δραστήριων νέων που εξερευνούσαν τη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, ‘‘σκόνταψαν’’ πάνω σε μια φωτογραφία που έδειχνε ένα συλλογικό Δείπνο που είχε πραγματοποιηθεί σε μία άλλη Γειτονιά του κόσμου. Μεγάλες παρέες μοιράζονταν το φαγητό τους και γιόρταζαν μαζί στον δρόμο μιας πόλης. Τότε διερωτήθηκαν πως θα μπορούσε να διοργανωθεί μια παρόμοια γιορτή και στη Θεσσαλονίκη, στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου. 
Θα καταφέρνανε άραγε, να κατεβάσουν όλη τη Γειτονιά για ένα απόγευμα στον δρόμο για να γευματίσει; Ίσως έτσι θα ξεχνούσε για λίγες ώρες την καθημερινότητα και οι άνθρωποι της θα είχαν την ευκαιρία να δουν τον τόπο που ζουν και εργάζονται με μία διαφορετική ματιά. Να έρθουν πιο κοντά, να γνωριστούν μεταξύ τους. να κατανοήσουν τις ανάγκες και τα προβλήματα τους και να χτίσουν από την αρχή αμοιβαίες σχέσεις εμπιστοσύνης.
Έτσι κάπως γεννήθηκε το 2013 το Δείπνο της Άνοιξης, μία πράξη Πολιτισμού που στοχεύει στον διάλογο, στην γνωριμία και την επικοινωνία, στην συνεργασία και την συμμετοχή, στην αυτοοργάνωση, στην αναθεώρηση του εαυτού και στην καλλιέργεια της αίσθησης της Γειτονιάς. Μια ζωντανή γιορτή που πηγάζει αποκλειστικά από τη  δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα της Γειτονιάς. 
Τα χρόνια περάσαν και από πέρσι που «όλη η Γειτονιά ήταν στο πόδι», βάλαμε μπρος τη δημιουργία ενός Πάρκου Τσέπης και μιας Τράπεζας Μνήμης. Κι ενώ όλα τριγύρω αλλάζουνε κι’ όλο τα ίδια μένουν, την Άνοιξη δεν την έχουμε βρει ακόμα!
Για αυτό σας καλούμε στο 5ο Δείπνο της Άνοιξης για να φτιάξουμε την Άνοιξη όλοι και όλες μαζί.

Το φετινό «μενού» περιλαμβάνει μουσικά σχήματα, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους Γείτονες, εκθέσεις ζωγραφικής από τους μαθητές της Γειτονιάς, προπαρασκευαστικά εργαστήρια διακοσμητικού εξοπλισμού και εικαστικές παρεμβάσεις από ομάδες καλλιτεχνών σε όλο το μήκος της Αλεξάνδρου Σβώλου. Από το πρωί μαγειρεύουμε, απομακρύνουμε το παρκαρισμένο μας αυτοκίνητο (διατίθεται δωρεάν πάρκινγκ, με την επίδειξη της ροζ παρά-κλησης στη Δ.Ε.Θ) και στολίζουμε τα μπαλκόνια και τον δρόμο μας με μπαλόνια και κορδέλες. 

Καλούμε τους Γείτονες και τους συγκατοίκους μας να συμμετάσχουν, κατεβαίνουμε με την καρέκλα μας και γιατί όχι και με το τραπεζάκι μας για να συνομιλήσουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες, να γιορτάσουμε,να αλλάξουμε έστω για λίγες ώρες με την συμμετοχή μας όλο αυτό το απρόσωπο που μας περικλείει. Το στήσιμο των τραπεζιών θα ξεκινήσει στις 18.00 και το Δείπνο θα τελειώσει στις 23.30. Όπως και πέρσι επιθυμούμε όλη η Γειτονιά να βοηθήσει στο στήσιμο και στο μάζεμα των τραπεζιών, όπως και στη καθαριότητα του δρόμου.

Όπως είχε γράψει κάποτε και ο Pablo Neruda “μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να έρθει’’. Η Γειτονιά θυμάται τους ανθρώπους που έφυγαν και αφιερώνει το φετινό Δείπνο στην μνήμη του καπετάνιου και ιδρυτή της Πρωτοβουλίας Λάζαρο Χατζηνάκο, ενός ανθρώπου που ρίσκαρε τη σιγουριά του, για την αβεβαιότητα του να τρέξει πίσω από ένα όνειρο.

Το πρόγραμμα του Δείπνου της Άνοιξης:
-18.00: Στήσιμο και στρώσιμο τραπεζιών | Στολισμός της Γειτονιάς
-18.00: Έναρξη Παιδικής Γωνιάς στην συμβολή των οδών Δ.Γούναρη και Αλ.Σβώλου. Παραδοσιακά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους
-19.00: Περίπατος στην Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, με τον Κωστή Ζαφειράκη. Σημείο συνάντησης: Θέατρο «Εγνατία».
-20.00: Έναρξη Δείπνου της Άνοιξης 2018. Μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
-20.10: Κρουστή Έκπληξη, στην συμβολή των οδών Δ.Γούναρη και Αλ.Σβώλου
-23.30: Λήξη Δείπνου | Συμμάζεμα τραπεζιών | Καθαρισμός Γειτονιάς.
-00.30: Φωτογραφία Γειτονιάς στην συμβολή των οδών Δ.Γούναρη και Αλ.Σβώλου.

Επικοινωνείτε με την ομάδα στο e-mail: geitonia.svolou@gmail.com
Λίγα λόγια για την Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου

Η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου δραστηριοποιείται από το 2013, πραγματοποιώντας διάφορες πολιτιστικές και συμμετοχικές δράσεις στο δημόσιο χώρο με τη μορφή αστικών πειραμάτων. Αποτελείται από ένα πολύμορφο κράμα ανθρώπων και λειτουργεί με οριζόντιες οργανωτικές δομές. Σε καθημερινό επίπεδο αναζητά τρόπους με τους οποίους η Γειτονιά θα γίνει πιο ζωντανή και δημιουργική, προτάσσοντας την ατομική ευθύνη και την συλλογική ευαισθησία απέναντι στα κοινά. Έτσι  συνδυάζει την συλλογική γνώση της κοινότητας και αξιοποιεί τις ικανότητες του τοπικού δημιουργικού κεφαλαίου της Γειτονιάς.  H κύρια δράση της είναι το ‘Δείπνο της Άνοιξης’, ένα συλλογικό τραπέζι όπου ο Γείτονας καλείται να κατέβει από το διαμέρισμα του και να μοιραστεί το φαγητό του με τον διπλανό του. Εδώ και ένα χρόνο δημιουργεί ένα Πάρκο Τσέπης το οποίο θα διαχειρίζεται η ίδια η κοινότητα και μία Τράπεζα Μνήμης. Ακολουθώντας συγκεκριμένα μεθοδολογικά βήματα επιχειρεί να συμβάλει στην καλλιέργεια της ταυτότητας της Γειτονιάς και στην εμπέδωση ενός πιο συμμετοχικού τρόπου ζωής. Ευρύτερος στόχος είναι η ενίσχυση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσα από τη συμμετοχή, την αυτοοργάνωση και την πολιτιστική έκφραση, και συνολικά η σύνδεση των κατοίκων με την Γειτονιά και τα λεγόμενα αστικά κοινά.Την Παρασκευή 22 Ιουνίου, φτιάχνουμε την Άνοιξη!


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;