37 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΤο CDC ΔΕΝ ανακοίνωσε πως μόνο το 6% των θανάτων που σχετίζονται...

Το CDC ΔΕΝ ανακοίνωσε πως μόνο το 6% των θανάτων που σχετίζονται με κορωνοϊό, προκαλούνται όντως απ’ αυτόν

 

UPDATE ΔΙΟΡΘΩΣΗ στο άρθρο – επιμέλεια του Κλεάνθη Γρίβα από ellinikahoaxes.gr

Το CDC ΔΕΝ ανακοίνωσε πως μόνο το 6% των θανάτων που σχετίζονται με κορωνοϊό, προκαλούνται όντως απ’ αυτόν

Ακολουθεί αναλυτικά η διόρθωση ως εξής:

 

Μεγάλη διάδοση γνώρισε ο ισχυρισμός ότι μετά από πρόσφατη ενημέρωση, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) πλέον θεωρούν πως μόνο το 6% των 161.392 αναφερόμενων θανάτων από κορωνοϊούς στις ΗΠΑ προκαλούνται όντως από την COVID-19. Όμως ο ισχυρισμός βασίζεται σε παρερμηνεία της αναφοράς του CDC και είναι λανθασμένος.

Παραδείγματα: zougla.grenallaktikos.comskglife.grvulpinews.gr

Το zougla.gr, απ’ το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά η είδηση στα ελληνικά, γράφει ότι ο αρχικός τίτλος του δημοσιεύματός του είχε ως εξής:

Νέα ενημερωμένα δεδομένα από το CDC δείχνουν τώρα ότι ΜΟΝΟ το 6% των 161.392 αναφερόμενων θανάτων από κοροναϊούς στις ΗΠΑ σχετίζονται με τη COVID-19

Ένω έπειτα τον ενημέρωσε ως εξής:

Νέα ενημερωμένα δεδομένα από το CDC δείχνουν τώρα ότι ΜΟΝΟ το 6% των 161.392 αναφερόμενων θανάτων από κοροναϊούς στις ΗΠΑ προκαλούνται από το COVID-19

Εντός του κειμένου όμως γράφονται τα εξής:

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το CDC δήλωσε ότι μόνο το 6% των 153.504 θανάτων στις ΗΠΑ σχετίζονται μόνο με το COVID-19. Το άλλο 94% είχε, κατά μέσο όρο, 2 και πλέον προϋπάρχουσες καταστάσεις ή αιτίες ανά θάνατο.

Η μόνη διατύπωση που μπορεί να θεωρηθεί ορθή είναι η τρίτη, ενώ η πρώτη και η δεύτερη συνιστούν παραπληροφόρηση.


Καταρχάς χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι το στατιστικό σχετικά με το 6% των θανάτων δεν πρόκειται για κάποια νέα ενημέρωση του CDC, αλλά αναφερόταν στη σελίδα του τουλάχιστον από τις 12 Ιουλίου, και το αντίστοιχο στατιστικό του Μαΐου ήταν 7%.

Σχετικά με την ουσία του ισχυρισμού: τα πιστοποιητικά θανάτου αναφέρουν την αιτία θανάτου, και συχνά παραθέτουν επίσης συνοσσυρότητες οι οποίες συνέβαλαν στο θάνατο, δηλαδή είτε υπάρχουσες παθήσεις του ατόμου (π.χ. διαβήτης), είτε επιπλοκές που προκάλεσε η πάθηση (π.χ. πνευμονία).

Στην προκειμένη περίπτωση, το CDC ανακοίνωσε ότι μόνο στο 6% των πιστοποιητικών θανάτου μέχρι τις 22 Αυγούστου, αναφερόταν μόνη της η COVID-19 χωρίς συνοσσυρότητες. Όμως ο δείκτης αυτός από μόνος του δεν προσφέρει κατανόηση για το ρόλο του κορωνοϊού σε αυτούς τους θανάτους, καθώς δεν καταγράφει το ποσοστό που πέθανε σε συνδυασμό με τις επιπλοκές που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Όταν γίνεται λόγος για την αιτία που προκάλεσε το θάνατο, ο πιο σχετικός δείκτης αφορά το ποσοστό θανάτων όπου η COVID-19 ήταν η υποκείμενη αιτία θανάτου, δηλαδή η αιτία που έθεσε σε κίνηση την αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατο.

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Υπεύθυνο Στατιστικών Θνησιμότητας του Εθνικού Κέντρου για Στατιστικά Υγείας των ΗΠΑ, Dr Robert Anderson. Ο Dr Anderson διευκρίνησε ότι στο 92% των 153.504 θανάτων που αναφέρει το CDC, η COVID-19 ήταν η υποκείμενη αιτία θανάτου, ενώ στο υπόλοιπο 8% των περιπτώσεων συνιστούσε παράγοντα που συνέβαλε στο θάνατο.

Δηλαδή, στο 92% των περιπτώσεων ο κορωνοϊός έθεσε με άμεσο τρόπο σε κίνηση την αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατο, αλλά και στο υπόλοιπο 8% ήταν πιθανό να μην είχε επέλθει θάνατος χωρίς τη συνδρομή και του κορωνοϊού. Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που πέθανε παρουσίαζε προϋπάρχουσες παθήσεις, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά το σχετικό ρίσκο και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, και πάλι αυτά τα άτομα δεν θα είχαν πεθάνει ακόμη αν δεν είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό.

Ο Dr Anderson επιβεβαίωσε τα παραπάνω και σε επικοινωνία του με το CNBC, ενώ ο Dr Fauci, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, δήλωσε:

Δε σημαίνει ότι κάποιος που έχει υπέρταση ή διαβήτη και πέθανε από την COVID-19 δεν πέθανε απ’ τον κορωνοϊό. Απ’ αυτόν πέθανε, και έτσι τα νούμερα που ακούτε, άνω των 180 χιλιάδων νεκρών, είναι πραγματικοί θάνατοι από την COVID-19. Ας μην υπάρχει σύγχυση γι’ αυτό.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι ενημερωμένα δεδομένα από το CDC δείχνουν ότι μόνο το 6% των 161.392 αναφερόμενων θανάτων από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ προκλήθηκαν από COVID-19, διαστρεβλώνει την πραγματική αναφορά του CDC και είναι λανθασμένος.

 

ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ

 

Τα CDC αναθεωρούν κατά 94% προς τα κάτω τους θανάτους «από» Covid-19 στις ΗΠΑ | Επιμέλεια Κλεάνθης Γρίβας

 

Νέα επικαιροποιημένα δεδομένα από τα CDC δείχνουν τώρα ότι μόνο το 6% από τους 161.392 θανάτους που αποδόθηκαν στη νόσο Covid-19, οφείλονται σ’ αυτή

 

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.

Οι άνθρωποι αυτοί ήταν μια κάποια λύσις.

 

Κ. Καβάφης

Περιμένοντας τους βαρβάρους

 

 

 

Νίκι Λουίζ

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

ΠΗΓΗ: techstartups.com

 

 

Τα «Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν προσφάτως τους προσωρινούς αριθμούς θανάτων για την περίοδο αναφοράς από 1 Φεβρουαρίου έως 22 Αυγούστου 2020. 

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα CDC δήλωσαν ότι 

 

Μόνο το 6% των 161.392 θανάτων στις ΗΠΑ σχετίζονται με το COVID-19. 

 

Το άλλο 94% είχε, κατά μέσο όρο, 2 και πλέον προϋπάρχοντα βαριά υποκείμενα νοσήματα (συννοσηρότητες) ανά θάνατο. 

 

Σχεδόν το 60% όλων των θανάτων ήταν άνω των 75 ετών.

 

Τα CDC δήλωσαν ότι «οι προσωρινές καταμετρήσεις θανάτων βασίζονται σε δεδομένα ‘πιστοποιητικών θανάτου’ που παραλήφθηκαν και κωδικοποιήθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας (NCHS) στις 26 Αυγούστου 2020. Οι αριθμοί θανάτου καθυστερούν [στη συλλογή τους] και ενδέχεται να διαφέρουν από άλλες δημοσιευμένες πηγές».

 

Δεδομένου ότι το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ είναι τα 78 έτη, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μερικά κράτη έστειλαν σκόπιμα ασθενείς με COVID σε γηροκομεία όπου τα άτομα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο.

 

Ακολουθεί το απόσπασμα από τα CDC για τις  συννοσηρότητες  (υποκείμενα νοσήματα)

 

«Ο Πίνακας 3 δείχνει τους τύπους των συνθηκών υγείας και τις συμβάλλουσες αιτίες που αναφέρονται σε συνδυασμό με θανάτους οι οποίοι σχετίζονται με τη νόσο του κοροναϊού 2019 (COVID-19). Για το 6% των θανάτων, το COVID-19 ήταν η μόνη αιτία που αναφέρθηκεΓια θανάτους με άλλες καταστάσεις ή αιτίες εκτός από την COVID-19, υπήρχαν κατά μέσο όρο, 2+ υποκείμενα νοσήματα (συννοσηρότητες) ή άλλες αιτίες ανά θάνατο. Ο αριθμός των θανάτων με κάθε πάθηση ή αιτία εμφανίζεται για όλους τους θανάτους και ανά ηλικιακή ομάδα.

 

Ενημέρωση: Η επικεφαλίδα ενημερώνεται για να αντικατοπτρίζει την επικαιροποίηση [της σελίδας] που γίνεται από τα CDC.

 

Παλιός Τίτλος: Νέα ενημερωμένα δεδομένα από τα CDC δείχνουν τώρα ότι ΜΟΝΟ το 6% των 161.392 θανάτων που αναφέρθηκαν ως θάνατοι από κοροναϊούς στις ΗΠΑ σχετίζονται με τη COVID-19

 

Νέος Τίτλος: Νέα ενημερωμένα δεδομένα από τα CDC δείχνουν τώρα ότι ΜΟΝΟ το 6% των 161.392 θανάτων που αναφέρθηκαν ως θάνατοι από κοροναϊούς στις ΗΠΑ σχετίζονται με τη COVID-19

 

 

pastedGraphic_2.png

 

pastedGraphic_3.png

 

 

pastedGraphic_4.png

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ CDC : Ο αριθμός των συννοσηροτήτων που αναφέρονται σ’ αυτόν τον πίνακα αφορούν σε θανάτους που ελήφθησαν και κωδικοποιήθηκαν κατά την ημερομηνία ανάλυσης και δεν αντιπροσωπεύουν όλους τους θανάτους που συνέβησαν εκείνη την περίοδο. Τα δεδομένα αυτού του πίνακα προέρχονται από ένα μέρος της βάσης δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας (NCHS) που έχει ληφθεί σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ανεξάρτητα από τα στοιχεία των άλλων πινάκων παρακολούθησης αυτής της σελίδα, τα οποία καταγράφονται κατά την ημερομηνία της ενημέρωσης. Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός αριθμός θανάτων COVID-19 σ’ αυτό τον πίνακα ενδέχεται να μην ταιριάζει με άλλους πίνακες παρακολούθησης αυτής της σελίδας.

 

* Τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της [αναφερόμενης] περιόδου είναι ελλιπή λόγω της καθυστέρησης στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στο χρόνο που συνέβη ο θάνατος και η ολοκλήρωση του πιστοποιητικού θανάτου και στην υποβολή του στο Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας (NCHS) και την επεξεργασία του για τους σκοπούς αυτής της αναφοράς. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 8 εβδομάδες ή περισσότερο.

 

1. Οι συννοσηρότητες που συμβάλλουν στον θάνατο εντοπίστηκαν χρησιμοποιώντας τη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων, 10η Αναθεώρηση (ICDndash, 10). Οι θάνατοι που αφορούσαν περισσότερες από μία συννοσηρότητες (π.χ. θάνατοι με διαβήτη και αναπνευστική ανακοπή) καταμετρήθηκαν και στα δύο σύνολα. Για να αποφευχθεί η μέτρηση του ίδιου θανάτου πολλές φορές, οι αριθμοί για διαφορετικές συννοσηρότητες δεν πρέπει να αθροίζονται.

 

2. Οι θάνατοι με επιβεβαιωμένο ή υποτιθέμενο COVID-19, είναι κωδικοποιημένοι στον κωδικό ICD-10 U07.1 της Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων (ICDndash, 10).

 

 

 

 

 

CDC: Το 94% των Αμερικανών που πέθαναν από το COVID-19 είχαν υποκειμενα νοσήματα

 

NEW YORK POST

Της Amanda Woods

31 Αυγούστου 2020

 

nypost.com/2020/08/31/94-of-americans-who-died-from-covid-19-had-contributing-conditions/

 

Το 94% των Αμερικανών που πέθαναν από το COVID-19 είχαν και άλλα «υποκείμενα νοσήματα ή συμβάλλουσες αιτίες» εκτός από τον ιό, σύμφωνα με νέα έκθεση του CDC .

 

Χρησιμοποιώντας προσωρινά δεδομένα για τους θανάτους που σχετίζονται με κοροναϊό από τις 1 Φεβρουαρίου έως τις 22 Αυγούστου 2020, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα ότι μόνο «για το 6% των θανάτων, την COVID-19 ήταν η μόνη αιτία που αναφέρεται».

 

«Για θανάτους με άλλα υποκείμενα νοσήματα ή συμβάλλουσες αιτίες, εκτός από την COVID-19, κατά μέσο όρο, υπήρχαν 2,6 επιπλέον υποκείμενα νοσήματα και συμβάλλουσες αιτίες» ανά θάνατο», ανέφερε η έκθεση.

 

Στη λίστα των υποκείμενων νοσημάτων περιλαμβάνονται αναπνευστικές καταστάσεις (όπως η γρίπη και η πνευμονία, η αναπνευστική ανεπάρκεια και η αναπνευστική ανακοπή), κυκλοφορικές καταστάσεις (όπως οι υπερτασικές ασθένειες, η καρδιακή ανακοπή και η καρδιακή ανεπάρκεια) και άλλες νόσοι (όπως η σήψη, ο διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια και η νόσος του Αλτσχάιμερ).

 

Οι μετρήσεις βασίζονται σε πιστοποιητικά θανάτου, τα οποία τα CDC χαρακτήρισαν ως «την πιο αξιόπιστη πηγή δεδομένων».

 

Ωστόσο, τα προσωρινά δεδομένα δεν είναι ακόμη πλήρη, οι μετρήσεις δεν είναι οριστικές και δεν πρέπει να συγκρίνονται μεταξύ κρατών, προειδοποίησε η υπηρεσία.

 

Από τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει 6 εκατομμύρια περιπτώσεις κοροναϊού και 183.000 θανάτους, σύμφωνα με στατιστικές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

 

UPDATE

Περί λογοκρισίας και λογοκριτών

 

Σε κάθε εποχή, σε κάθε κοινωνία και σε κάθε καθεστώς, η συνομοταξία των κάθε είδους εξωνημένων λογοκριτών ανήκει πάντα στην κατώτερη διαστρωμάτωση του κοινωνικού, «διανοητικού» και ηθικού λούμπεν αληταριάτου. Και αξίζουν μόνο την περιφρόνησή μας. 

 

Κλεάνθης Γρίβας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;