24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤο Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αποχωρεί από τη Λέσβο

Το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αποχωρεί από τη Λέσβο

Φωτογραφία: Jan Grarup


Το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αποχωρεί από τη Λέσβο

Μετά από τέσσερα χρόνια, το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κλείνει το γραφείο του στη Λέσβο, ωστόσο η επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένει.

Η συνεχής προσπάθεια για ανεύρεση και τελικά η έλλειψη χρηματοδότησης οδήγησε στην απόφαση του Δανικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες να κλείσει το γραφείο της Λέσβου στις 31 Ιανουαρίου. Ωστόσο, παρά την απόφαση της DRC, εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη υποστήριξης χιλιάδων ανθρώπων που ζουν περιορισμένοι στο νησί.

«Δυστυχώς, έχουμε πάρει τη δύσκολη απόφαση να κλείσουμε το γραφείο της Λέσβου. Παρά τις συνεχιζόμενες ανάγκες, οι ευκαιρίες χρηματοδότησης είναι όλο και πιο σπάνιες και δεν είμαστε πλέον σε θέση να διατηρήσουμε τη δομή που απαιτείται για να βοηθήσουμε αποτελεσματικά όσους έχουν ανάγκη», αναφέρει ο Διευθυντής της DRC στην Ελλάδα, Κυριάκος Γιαγλής.

Η DRC ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στη Λέσβο το Νοέμβριο του 2015, λόγω του πρωτοφανούς αριθμού προσφύγων και μεταναστών που έφταναν στα ελληνικά νησιά. Η οργάνωση αρχικά επικεντρώθηκε στη δημιουργία των συνθηκών για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και άλλους φορείς. Στην Μόρια, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η DRC βοήθησε στην αναγνώριση των ευάλωτων ατόμων και στην υποστήριξη των ανθρώπων παρέχοντας ενημέρωση, συμβουλευτική και υπηρεσίες διαχείριση της δομής, έως ότου οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν την ευθύνη των σημείων πρώτης υποδοχής στο τέλος Ιουνίου του 2017.

Μετά το κλείσιμο των συνόρων των Βαλκανικών χωρών και τη δήλωση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η DRC διατήρησε τις δραστηριότητες νομικής υποστήριξης και προστασίας στη Μόρια. Από τότε, οι ομάδες μας έχουν διενεργήσει περισσότερες από 1300 συνεδρίες νομικής συμβουλευτικής και βοήθησαν περισσότερους από 660 ανθρώπους με την υπόθεσή τους. Η DRC υποστήριξε, επίσης, τα πιο ευάλωτα πρόσωπα με μη εδώδιμα είδη όπως χειμωνιάτικα ρούχα, άμεσες παραπομπές σε παρόχους υπηρεσιών, υπηρεσίες συνοδείας και διερμηνείας. Η οργάνωση θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους υποστήριξης των ανθρώπων μέσω συνεργατών που εξακολουθούν να εργάζονται στη Λέσβο. 

«Η DRC ήταν εκεί για να υποστηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες κατά την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίχθηκε στην Ελλάδα. Παρείχαμε νομική βοήθεια και υποστήριξη στους πιο ευάλωτους», λέει ο Κυριάκος Γιαγλής.

Μέχρι σήμερα, μεγάλα – συχνά απειλητικά για τη ζωή – κενά εξακολουθούν να υπάρχουν στην παροχή υπηρεσιών και την προστασία των ανθρώπων στη Μόρια, όπου 19.000 ζουν περιορισμένοι. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες στα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος ενώ οι τοπικοί άρχοντες υπέβαλαν αναφορά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενάντια στην αυξανόμενη πίεση των αφίξεων και τα σχέδια για νέα κλειστά κέντρα. 

Συνεπώς, παρά την αποχώρησή του από το νησί, το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες θα συνεχίσει να εργάζεται για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες και να υποστηρίζει τα δικαιώματά τους σε όλη την Ελλάδα.

«Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ποιοτικές διαδικασίες ασύλου και να συνηγορούμε ενάντια στο συνεχή υπερσυνωστισμό που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερο από τα μέτρα άμεσης ανακούφισης που χρειάζονται επειγόντως για την ασφάλεια και την ευημερία χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά, οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εργαστούν για μακροπρόθεσμες λύσεις για να σπάσουν τελικά τον φαύλο κύκλο του υπερπληθυσμού», λέει ο Κυριάκος Γιαγλής.


Το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αποχωρεί από τη Λέσβο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;